ຂປລ
ນົມງົວ ຜະລິດຈາກຕ່າງປະເທດນຳເຂົ້າ ທີ່ພວກເຮົາດື່ມທຸກມື້ນີ້ ອຸດົມໄປດ້ວຍຄຸນປະໂຫຍດຫລາຍຢ່າງ

ນົມງົວ ຜະລິດຈາກຕ່າງປະເທດນຳເຂົ້າ ທີ່ພວກເຮົາດື່ມທຸກມື້ນີ້ ອຸດົມໄປດ້ວຍຄຸນປະໂຫຍດຫລາຍຢ່າງ ຫລັກໆແມ່ນທາດການຊີ ຫລື ແຄວຊຽມ ທີ່ຊ່ວຍເສີມກະດູກ ແລະ ແຂ້ວໃຫ້ແຂງແຮງ, ຄຽງຄູ່ກັບຂໍ້ດີຫລາຍຢ່າງ ນົມງົວກໍມີຂໍ້ເສຍຄືກັນ ຈຶ່ງຂໍລວມທັງປະໂຫຍດ ແລະ ຂໍ້ເສຍຂອງນົມງົວ ມາຝາກທ່ານຜູ້ອ່ານດັ່ງນີ້:
1. ຊ່ວຍເສີມສ້າງກະດູກ ແລະ ແຂ້ວໃຫ້ແຂງແຮງ; 2 ຊ່ວຍຫລຸດຄວາມຢາກອາຫານ; 3 ຊ່ວຍປ້ອງກັນພະຍາດຫົວໃຈ ແລະ ຫລອດເລືອດອັດຕັນ; 4 ນົມງົວລົດຈືດ ຊ່ວຍປ້ອງກັນພະຍາດເບົາຫວານ; 5 ຫລຸດການອັກເສບຂອງບາດຕ່າງໆ; 6 ຊ່ວຍໃນການຈະເລີນເຕີບໂຕ ດ້ານຮ່າງກາຍ ໂດຍສະເພາະເດັກນ້ອຍ-ຊາວໜຸ່ມ; 7 ອຸດົມໄປດ້ວຍວິຕາວິນຫລາກຫລາຍເຊັ່ນ: ວິຕາມິນ D, B2,B12, ຟົດສະຟໍລັສ, ການຊີ, ຊີລີນຽມ ແລະ ໂພແທສຊຽມ.
ສຳລັບ ຜົນເສຍຂອງນົມງົວແມ່ນ: 1 ເຮັດໃຫ້ເປັນສິວ ເພາະມັນຈະໄປກະຕຸ້ນຕ່ອມໄຂມັນ ໃຫ້ເຮັດວຽກຫລາຍຂຶ້ນ ສົ່ງຜົນໃຫ້ເກີດອາການໜ້າມັນ ແລະ ເປັນຕຸ່ມສິວ; 2 ເຈັບທ້ອງ ຊຶ່ງສະພາບຮ່າງກາຍຂອງບາງຄົ ນເມື່ອດື່ມນົມງົວແລ້ວ ມີລົມ ໃນລໍາໄສ້ຫລາຍ, ຍື່ງທ້ອງ, ປວດຮາກ ແລະ ບາງຄົນອາດຈະເຖິງຂັ້ນເຈັບທ້ອງນໍາ; 3 ພະຍາດບໍ່ຖືກກັບນົມງົວ ຫລື ທີ່ເອີ້ນກັນວ່າ ແພ້ນົມງົວ ຊຶ່ງເກີດຂຶ້ນໄດ້ກັບແອນ້ອຍ ແລະ ຜູ້ໃຫຍ່.
ອາການດື່ມນົມງົວບໍ່ຖືກ ຫລື ແພ້ນົມງົວ ຂອງແອນ້ອຍ ອາດຈະຮຸນແຮງໄປເຖິງ ເຈັບທ້ອງ, ຮາກ, ມີຕຸ່ມຟົດລົມພິດ, ຕຸ່ມແດງຄັນຄາຍຕາມຜິວໜັງ, ຫາຍໃຈລໍາບາກ, ໜ້າໃຄ່ ແລະ ບາງກໍລະນີ ມີອາການເຈັບທ້ອງ, ຖອກທ້ອງ ແລະ ມີເລືອດອອກເວລາຖ່າຍໜັກ. ສ່ວນຜູ້ໃຫຍ່ອາດຈະມີອາການຫາຍໃຈແຮງ ຫລື ປວດຮາກ, ເປັນຕຸ່ມຄັນຄາຍ ພົບຫລາຍໃນບໍລິເວນອ້ອມປາກ.
ສໍາລັບຜູ້ທີ່ແພ້ນົມງົວກໍສາມາດກິນນົມປະເພດອື່ນທົດແທນໄດ້ ເຊັ່ນ ນົມຖົ່ວເຫລືອງ, ນົມແອວມ້ອນ ຫລື ນໍ້ານົມເຂົ້າ ເພາະຄຸນຄ່າທາງສານອາຫານມີປະໂຫຍດ ແລະ ມີວິຕາມິນແທນນົມງົວໄດ້ຄືກັນ.
ແປ ແລະ ຮຽບຮຽງ: ມາລີດາ
KPL