ຍີ່ປຸ່ນ ມອບປ່ອງປາ ສະໜອງອາຫານທ່ຽງ ໃຫ້ໂຮງຮຽນປະຖົມ 1.400 ກວ່າແຫ່ງ ຢູ່ລາວ

08/09/2022 16:00
Email Print 2153
ຂປລ ຂປລ. ເມື່ອບໍ່ດົນມານີ້, ທ່ານ ເຄນິຊິ ໂກບາຍາຊິ ເອກອັກຄະລັດຖະທູດຍີ່ປຸ່ນ ປະຈຳ ລາວ ໄດ້ຕາງໜ້າໃຫ້ລັດຖະບານຍີ່ປຸ່ນ ນຳເອົາຕູ້ອາຫານ (ປ໋ອງປາ) ຈໍານວນ 32 ຕູ້, ລວມມູນຄ່າປະມານ 3,6 ລ້ານໂດລາ ມາມອບໃຫ້ລັດຖະບານບານລາວ ເພື່ອເປັນອາຫານທ່ຽງ ໃຫ້ແກ່ນັກຮຽນໂຮງຮຽນປະຖົມ 132.450 ຄົນ, ໃນໂຮງຮຽນ 1.423 ແຫ່ງ ໃນທົ່ວປະເທດ,

ຂປລ. ເມື່ອບໍ່ດົນມານີ້, ທ່ານ ເຄນິຊິ ໂກບາຍາຊິ ເອກອັກຄະລັດຖະທູດຍີ່ປຸ່ນ ປະຈຳ ລາວ ໄດ້ຕາງໜ້າໃຫ້ລັດຖະບານຍີ່ປຸ່ນ ນຳເອົາຕູ້ອາຫານ (ປ໋ອງປາ) ຈໍານວນ 32 ຕູ້, ລວມມູນຄ່າປະມານ 3,6 ລ້ານໂດລາ ມາມອບໃຫ້ລັດຖະບານບານລາວ ເພື່ອເປັນອາຫານທ່ຽງ ໃຫ້ແກ່ນັກຮຽນໂຮງຮຽນປະຖົມ 132.450 ຄົນ, ໃນໂຮງຮຽນ 1.423 ແຫ່ງ ໃນທົ່ວປະເທດ, ຕາງໜ້າຮັບໂດຍ ທ່ານ ພຸດ ສິມມາລາວົງ ລັດຖະມົນຕີກະຊວງສຶກສາທິການ ແລະ ກິລາ, ມີພາກສ່ວນກ່ຽວຂ້ອງ ສອງຝ່າຍເຂົ້າຮ່ວມ.

     ທ່ານ ພຸດ ສິມມາລາວົງ ​ໄດ້ກ່າວວ່າ: ການລົງທຶນໃນດ້ານໂພຊະນາການ, ສຸຂະ ພາບ ແລະ ການສຶກສາຂອງເດັກນ້ອຍ ເປັນການຊ່ວຍໃຫ້ພວກເຂົາ ກາຍເປັນຜູ້ໃຫຍ່ທີ່ມີຄຸນນະພາບ ແລະ ໃນຂະນະດຽວກັນ ກໍເປັນການຊ່ວຍທຳລາຍວົງຈອນ ຂອງການຂາດສານອາຫານອີກດ້ວຍ, ປັດຈຸບັນຄອບຄົວ ແລະ ຊຸມຊົນເລີ່ມເຫັນຜົນປະໂຫຍດຂອງ ອາຫານເພື່ອສຸຂະພາບ ຜ່ານວຽກງານອາຫານ ໃນໂຮງຮຽນຫລາຍຂຶ້ນ ເຊິ່ງເປັນນິມິດ  ໝາຍທີ່ດີ ເພາະມັນຈະເປັນການ ຊ່ວຍຫລຸດຜ່ອນຄວາມທຸກຍາກ ໃນໄລຍະຍາວ.

ທ່ານ ເຄນິຊິ ໂກບາຍາຊິ  ກ່າວວ່າ: ຄວາມໝັ້ນຄົງດ້ານສະບຽງອາຫານ ແມ່ນມີຄວາມສຳຄັນ ຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງໃນ ສປປ ລາວ, ການປັບປຸງໂພຊະນາການ ໂດຍສະເພາະເດັກນ້ອຍ ແມ່ນມີຄວາມສຳຄັນ ໃນລັກສະນະທີ່ ຊ່ວຍຮັບປະກັນສຸຂະພາບ ຂອງຄົນຮຸ່ນ  ໃໝ່ ແລະ ການເຂົ້າເຖິງການ ສຶກສາຂັ້ນພື້ນຖານ ເຊິ່ງເປັນບົດບາດທີ່ສຳຄັນ ໃນການເສີມສ້າງ ແລະ ພັດທະນາ ຊັບພະຍາກອນມະນຸດຂອງ ສປປ ລາວ. ຍີ່ປຸ່ນ ​ໃນ​ຖານະທີ່​ເປັນ​ ຄູ່​ຮ່ວມ​ມື​ຍຸດ​ທະ​ສາດກັບ ສປປ ລາວ, ຈະ​ສືບ​ຕໍ່​ໃຫ້ການ​ສະໜັບສະໜູນ ສປປ ລາວ ​ໃນ​ຂົງ​ເຂດ​ທີ່​ກ່ຽວຂ້ອງ​ເຊັ່ນ: ການ​ຊ່ວຍ​ເຫລືອ​ ດ້ານ​ສະບຽງ​ອາຫານ, ດ້ານກະສິກຳ ​ແລະ ການ​ສຶກສາ, ​ໂດຍ​ການ​ຮ່ວມ​ມື​ກັບ ​ອົງການ​ສາກົນ​ຕ່າງໆ ​ເປັນ​ຕົ້ນ ​ໂຄງການ​ອາຫານ​ໂລກ.

ທ່ານ ຢານ ເດວບາເຣີ ຜູ້ອໍານວຍການ ແລະ ຜູ້ຕາງໜ້າຂອງ ອົງການອາຫານໂລກ ປະຈໍາ ສປປ ລາວ ໄດ້ມີຄຳເຫັນບາງວ່າ: ອົງການອາຫານໂລກ ໄດ້ອຸທິດ ແລະ ພະຍາຍາມສຸດຄວາມສາມາດ ໃນການພັດທະນາໂຮງຮຽນ​ໃນ ສປປ ລາວ ເພື່ອປັບປຸງສຸຂະພາບ ແລະ ເສີມສ້າງດ້ານໂພຊະນາການ ຂອງເດັກນ້ອຍ, ນອກຈາກອັດຕາການເຂົ້າຮຽນເພີ່ມຂຶ້ນ, ການເຂົ້າຮຽນ ແລະ ຜົນການຮຽນທີ່ດີຂຶ້ນຂອງເດັກນ້ອຍ, ພວກເຮົາຍັງເຊື່ອ ໃນຜົນປະໂຫຍດຂອງວຽກງານ ອາຫານໃນໂຮງຮຽນ ທີ່ຈະເປັນທ່າແຮງໜຶ່ງຂອງຊຸມຊົນ ທີ່ຈະຊ່ວຍເຫລືອພວກເຂົາ ອອກຈາກຄວາມທຸກຍາກ ໂດຍການສ້າງໂອກາດ ແລະ ລາຍຮັບໃຫ້ແກ່ຊຸມຊົນ ດ້ວຍ​ການ​ສະໜັບສະໜູນ ​ຈາກ​ລັດຖະບານ​ຍີ່ປຸ່ນ ​ແລະ ການ​ຮ່ວມ​ມື​ທີ່​ມີ​ມາ​ແຕ່​ດົນ​ນານ​ກັບ ​ກະຊວງ​ສຶກສາ​ທິການ ​ແລະ ກິລາ.

ອົງການອາຫານໂລກ ຈະສືບຕໍ່ໃຫ້ການສະໜັບສະໜູນ ໂຄງການອາຫານໃນໂຮງຮຽນແຫ່ງຊາດ, ເຊິ່ງການ​ຊ່ວຍ​ເຫລືອ​ດັ່ງກ່າວ, ລວມມີ​ການ​ຕິດ​ຕັ້ງ​ນ້ຳ​ສະອາດ, ສຸຂະ​ອະນາ​ໄມ ​ແລະ ສິ່ງ​ອຳນວຍ​ຄວາມ​ສະດວກຕ່າງໆ, ຊ່ວຍ​ເຫລືອ​ຊຸມ​ຊົນ ​ໃນ​ການ​ສ້າງ​ຫ້ອງ​ອາຫານ, ​ສາງເກັບເຄື່ອງ ​ແລະ ເຮືອນຄົວ, ສ້າງ​ສວນ​ຄົວໃນ​ໂຮງຮຽນ, ນອກຈາກນີ້ຍັງ ມີການສ້າງ​ເຮືອນ​ສີຂຽວ ຫລື ເຮືອນຮົ່ມ​ຂອງ​ຊຸມ​ຊົນ ​ແລະ ໜອງ​ປາ, ພ້ອມ​ທັງ​ດຳ​ເນີນ​ກິດຈະກຳ​ ການເສີມສ້າງທັກສະ​ ການຮຽນຮູ້ເຊັ່ນ: ການອ່ານໜັງສື.

ປັດຈຸບັນ, ງົບປະມານທີ່ໄດ້ຈາກ ການຊ່ວຍເຫລືອຂອງຍີ່ປຸ່ນ ແມ່ນໄດ້ນຳໃຊ້ເຂົ້າໃນການຮັບປະກັນ ຄວາມຍືນຍົງຂອງໂຄງການ ໂດຍສະໜອງການຝຶກອົບຮົມ ໃຫ້ແກ່ພະ ນັກງານລັດຢູ່ທຸກຂັ້ນ, ເຊັ່ນດຽວກັບຊຸມຊົນທ້ອງຖິ່ນ ເພື່ອຈັດຕັ້ງປະຕິບັດ, ຕິດຕາມໂຄງ ການໃຫ້ປະສົບຜົນສຳເລັດ ແລະ ເປັນການປະກອບສ່ວນ ດ້ານແຮງງານ ແລະ ພືດຜົນທາງ ການກະເສດຂອງຊຸມຊົນ.

ຂ່າວ: ທະນູທອງ

KPL

ຂ່າວອື່ນໆ

ads
ads

Top