ຂປລ
*ເມື່ອເວົ້າເຖິງເຂົ້າປຸ້ນແຈ່ວຂີງ ຖືວ່າເປັນອາຫານເຍື່ອງໜຶ່ງທີ່ສັງຄົມນິຍົມບໍລິໂພກ ແລະ ເວົ້າເຖິງຫລາຍໃນປັດຈຸບັນ ເປັນອາຫານທີ່ຖືກປາກ ຖືກໃຈຫລາຍໆຄົນ ບໍ່ວ່າຈະເປັນໄວກາງຄົນ, ໄວໜຸ່ມຍິງ-ສາວ, ຍິງ-ຊາຍ ຈະມັກກິນຫລາຍ ດ້ວຍລົດຊາດທີ່ແຊບຊ້ອຍ ຈາກການປຸງດ້ວຍນໍ້າປາແດກແຊບນົວ,ແຈ່ວຂີງ ແລະ ເຄື່ອງຄຽງອື່ນໆ.
*ເມື່ອເວົ້າເຖິງເຂົ້າປຸ້ນແຈ່ວຂີງ ຖືວ່າເປັນອາຫານເຍື່ອງໜຶ່ງທີ່ສັງຄົມນິຍົມບໍລິໂພກ ແລະ ເວົ້າເຖິງຫລາຍໃນປັດຈຸບັນ ເປັນອາຫານທີ່ຖືກປາກ ຖືກໃຈຫລາຍໆຄົນ ບໍ່ວ່າຈະເປັນໄວກາງຄົນ, ໄວໜຸ່ມຍິງ-ສາວ, ຍິງ-ຊາຍ ຈະມັກກິນຫລາຍດ້ວຍລົດຊາດທີ່ແຊບຊ້ອຍ ຈາກການປຸງດ້ວຍນໍ້າປາແດກແຊບນົວ,ແຈ່ວຂີງ ແລະ ເຄື່ອງຄຽງອື່ນໆ ບອກເລີຍວ່າເຂົ້າກັນແບບສຸດໆ ບໍ່ພໍເທົ່ານີ້ ຍັງມີເມນູເພີ່ມຄວາມແຊບ ຄື ປີ້ງປາ, ປີ້ງໄກ່,ລວກຍໍ່, ລວກຊີີ້ນ ແລະ ອື່ນໆອີກ. ປັດຈຸ ບັນທຸລະກິດຮ້ານອາຫານ ເຂົ້າປຸ້ນແຈ່ວຂີງ ແມ່ນມີຫລາຍຮ້ານພໍສົມຄວນ ແລະ ແຕ່ລະຮ້ານກໍຈະມີຄວາມແຊບທີ່ເປັນເອກະລັກຂອງໃຜລາວ ສາມາດມັດໃຈລູກຄ້າໄດ້ ແລະ ໃນຫລາຍໆຮ້ານທີ່ເວົ້າມານີ້ ໜຶ່ງໃນນັ້ນກໍແມ່ນຮ້ານບ້ານເຂົ້າປຸ້ນແຈ່ວຂີງ ຈາກບ້ານທ່າເດື່ອ, ເມືອງຫາດຊາຍຟອງ, ນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ ກໍເປັນອີກຮ້ານໜຶ່ງທີ່ສາມາດມັດໃຈລູກຄ້າໄດ້ ເຊິ່ງທາງຮ້ານຈະມີສູດມັດໃຈລູກຄ້າແນວໃດນັ້ນເຮົາມາຟັງຄໍາຕອບນໍາກັນເລີຍ.
ທ່ານ ນາງ ຄູນ ສີສົມພອນ ເຈົ້າຂອງຮ້ານບ້ານເຂົ້າປຸ້ນແຈ່ວຂີງ ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ດັ່ງທີ່ເຮົາຮູ້ນໍາກັນແລ້ວວ່າ ບ້ານທ່າເດື່ອ ມີມູນເຊື້ອ ການເຮັດເຂົ້າປຸ້ນມາແຕ່ດົນນານເວົ້າລວມ, ເວົ້າສະເພາະ ຕົນເອງພໍໃຫຍ່ຮູ້ຈັກຄວາມກໍໄດ້ກິນ ແລະ ເຄີຍເຮັດມາແລ້ວ ແຕ່ກໍ່ບໍ່ຄິດວ່າ ຈະກາຍມາເປັນອາຊີບດັ່ງທຸກມື້ນີ້, ແຕ່ກ່ອນຕົນເອງແມ່ນປະກອບອາຊີບຂາຍເຄື່ອງຢູ່ສົ້ນຂົວມິດຕະພາບ ລາວ-ໄທ ແຫ່ງທີ I, ເມື່ອຮ້ານຍຸບ ແລ້ວ ຈຶ່ງຫັນມາເປີດຮ້ານບ້ານເຂົ້າປຸ້ນແຈ່ວຂີງຂຶ້ນຢູ່ບ້ານ ທ່າເດື່ອ ເມືອງຫາດຊາຍຟອງ ນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ ໃນປີ 2018 ເປັນຕົ້ນມາ ທີ່ເລືອກສະຖານຢູ່ເຂດນີ້ຍ້ອນວ່າຕົນເອງເກີດ ແລະໃຫຍ່ຢູ່ບ້ານນີ້, ໃນໄລຍະທຳອິດທີ່ເປີດຮ້ານ ຄົນຍັງບໍ່ທັນຮູ້ຈັກຫລາຍ ບໍ່ເປັນທີ່ນິຍົມຊົມຊອບປານໃດ ຍ້ອນວ່າຮ້ານເຂົ້າປຸ້ນແຈ່ວຂີງເຂດນີ້ ກໍມີຫລາຍຮ້ານ ອີກຢ່າງໜຶ່ງຮ້ານເຮົາກໍເປີດໃໝ່ແດ່ ໃນໄລຍະນັ້ນມີພະນັກງານພຽງແຕ່ 2-3 ຄົນເທົ່ານັ້ນ, ແຕ່ພໍເປີດມາໄດ້ໄລຍະໜຶ່ງທຸລະກິດກໍເລີ່ມດີຂຶ້ນເລື້ອຍໆລູກຄ້າກໍຮູ້ຈັກຫລາຍຂຶ້ນ ຈຶ່ງໄດ້ຮັບພະນັກງານເພ່ີມ ປັດຈຸບັນມີ 8 ຄົນ ເຊິ່ງຜົນຕອບຮັບທີ່ດີດັ່ງກ່າວນັ້ນ ຍ້ອນລູກຄ້າທີ່ມາກິນແລ້ວມັກໃນລົດຊາດອາຫານ, ມັກບັນຍາກາດ ແລະ ການບໍລິການທີ່ດີ. ນອກຈາກນີ້, ຫົວໃຈຫລັກສໍາຄັນຂອງທາງຮ້ານພວກເຮົາກໍຄືເຂົ້າປຸ້ນ ເພາະວ່າເຂົ້າປຸ້ນທີ່ບີບ ແຕ່ ລະມື້ແມ່ນເຮັດຈາກແປ້ງເຂົ້າ, ໝັກເອງ, ເຮັດເອງທຸກຂັ້ນຕອນນັບແຕ່ການໝັກເຂົ້າ, ໝັກແປ້ງເຂົ້າ, ໜວດແປງເຂົ້າ ຈົນເຖິງຂັ້ນຕອນບີບເສັ້ນເຂົ້າປຸ້ນ ສາເຫດທີ່ທາງຮ້ານເຮົາເຮັດເອງທຸກຂັ້ນຕອນເພື່ອໃຫ້ໄດ້ເສັ້ນເຂົ້າປຸ້ນທີ່ໜຽວໜຸ່ມ, ເນັ້ນ ຄວາມສະອາດ, ຄຸນນະພາບເປັນຫລັກ. ສຳລັບນໍ້າປາແດກ ທາງຮ້ານເຮົາເຮັດເອງທຸກຂັ້ນຕອນເຊ່ັນກັນເພື່ອໃຫ້ໄດ້ລົດຊາດທີ່ແຊບນົວເຂັ້ມຂຸ້ນ ທີ່ເປັນສູດສະເພາະຂອງທາງຮ້ານພວກເຮົາ, ສ່ວນປີ້ງປາ, ປີ້ງໄກ່ ຈະໃຊ້ວິທີປີ້ງແບບປິ່ນ ເພື່ອເຮັດ ໃຫ້ເນື້ອປາ, ເນື້ອໄກ່ ຫວານ, ນຸ່ມ, ຜັກທີ່ນໍາມາເຮັດເຄື່ອງຄຽງນັ້ນກໍສົດໃໝ່ທຸກມື້. ຍັງບໍ່ພໍເທົ່ານີ້ ຮ້ານເຮົາຍັງມີຕໍາໝາກຫຸ່ງຟຣີ ແຕ່ລູກຄ້າຕ້ອງໄດ້ຕໍາເອງຈຶ່ງໄດ້ລົດຊາດທີ່ຖືກໃຈ. ສໍາລັບລາຄາຊຸດເຂົ້າປຸ້ນ ຈະມີ 3 ປະເພດ ຄື: ຊຸດນ້ອຍ 50.000 ກີບ, ຊຸດກາງ 60.000 ກີບ, ຊຸດໃຫຍ່ 70.000 ກິີບ, ສ່ວນ ປີ້ງໄກ່ ລາຄາ 170.000-190.000 ກີບ, ປາລາຕາ 90.000-95.000 ກີບຕໍ່ໂຕ, ພ້ອມນັ້ນ, ພາຍໃນຮ້ານກໍຍັງມີກໍມີລວກຍໍ່, ລວກຊີ້ນ, ສົ້ມໝູຫໍ່ໃຫຍ່, ເຂົ້າໜົມຂົກ, ເຂົ້າຫລາມແຊບບ້ານທ່າເດື່ອ ແລະ ອື່ນໆຕື່ມອີກ.
ທ່ານ ນາງ ຄູນ ຍັງຮູ້ໃຫ້ຕື່ມວ່າ: ພາຍຫລັງເປີດຮ້ານມາ ເຮັດໃຫ້ຊີວິດການເປັນຢູ່ຂອງຄອບຄົວຕົນເອງດີຂຶ້ນເລື້ອຍໆ, ພ້ອມນັ້ນຍັງເປັນການສ້າງວຽກເຮັດງານທຳໃຫ້ກັບປະຊາຊົນເຂດດັ່ງກ່າວນຳອີກ. ນອກຈາກນີ້, ທ່ານ ນາງ ຄູນ ຍັງໄດ້ຖືໂອກາດເຊີນຊວນລູກຄ້າທຸກໆທ່ານ ຖ້າມີໂອກາດກາຍໄປມາ ທາງນີ້ ລອງມາແວ່ຊິມລົດຊາດອາຫານໃນຮ້ານບ້ານເຂົ້າປຸ້ນແຈ່ວຂີງ Ban jew khing ເພື່ອສຳຜັດລົດຊາດທີ່ເປັນເອກະລັກສະເພາະຂອງຮ້ານພວກເຮົາ ເຊິ່ງພາຍໃນ ຮ້ານຈະມີສະຖານທີ່ຈອດລົດກວ້າງຂວ້າງ ແລະ ຮ້ານຕິດກັບແຄມຂອງ.
ຮ້ານບ້ານເຂົ້າປຸ້ນແຈ່ວຂີງ Ban jew khing ເປີດບໍລິການລູກຄ້າ ເວລາ 8:00ໂມງ-17:00ໂມງ, ສະຖານທີ່ຕັ້ງຢູ່ບ້ານທ່າເດື່ອ, ເມືອງຫາດຊາຍຟອງ, ນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ, ຂໍ້ມູນເພີ່ມຕື່ມສອບຖາມໄດ້ທີ່ ເຟສບຸກ ຮ້ານບ້ານເຂົ້າປຸ້ນແຈ່ວຂີງ Ban jew khing ຫລື ຕິດຕໍ່ສອບຖາມຜ່ານເບີໂທລະສັບ 020 54141111.
ບົດ+ພາບໂດຍ: ມາລີດາ
KPL