ຂປລ
ຂປລ. ພິທີເຊັນບົດບັນທຶກການຮ່ວມມື ລະຫວ່າງ ກະຊວງສຶກສາທິການ ແລະ ກິລາ ແລະ ລັດ ຖະບານເຢຍລະມັນ ຈັດຂຶ້ນໃນວັນທີ 2 ກໍລະກົດ 2024 ທີ່ນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ ແນໃສ່ສະໜັບສະໜູນເຄືອຂ່າຍ ຄວາມປອດໄພທາງສັງຄົມ ກໍຄື ວຽກງານສົ່ງເສີມ ອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນ, ລວມທັງ ການສົ່ງເສີມການຜະລິດກະສິກຳທ້ອງຖິ່ນ ເພື່ອສະໜອງສະບຽງອາຫານ ໃຫ້ໂຮງຮຽນຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງ ແນໃສ່ຫລຸດຜ່ອນຄວາມທຸກຍາກໃນເຂດຊົນນະບົດ

ຂປລ. ພິທີເຊັນບົດບັນທຶກການຮ່ວມມື ລະຫວ່າງ ກະຊວງສຶກສາທິການ ແລະ ກິລາ ແລະ ລັດ ຖະບານເຢຍລະມັນ ຈັດຂຶ້ນໃນວັນທີ 2 ກໍລະກົດ 2024 ທີ່ນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ ແນໃສ່ສະໜັບສະໜູນເຄືອຂ່າຍ ຄວາມປອດໄພທາງສັງຄົມ ກໍຄື ວຽກງານສົ່ງເສີມ ອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນ, ລວມທັງ ການສົ່ງເສີມການຜະລິດກະສິກຳທ້ອງຖິ່ນ ເພື່ອສະໜອງສະບຽງອາຫານ ໃຫ້ໂຮງຮຽນຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງ ແນໃສ່ຫລຸດຜ່ອນຄວາມທຸກຍາກໃນເຂດຊົນນະບົດ ໃຫ້ແກ່ໂຮງຮຽນເປົ້າໝາຍຂອງໂຄງການ ໂດຍການຮ່ວມມືກັບອົງການ ອາຫານໂລກ.
ທ່ານ ສຸລິອຸດົງ ສູນດາລາ ຮອງລັດຖະມົນຕີກະຊວງສຶກສາທິການ ແລະ ກິລາ ໄດ້ກ່າວວ່າ: ວຽກງານສົ່ງເສີມອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນ ແມ່ນໜຶ່ງໃນວຽກງານ ທີ່ລັດຖະບານໃຫ້ຄວາມສຳຄັນ ເຊິ່ງໄດ້ຖືກກຳນົດເຂົ້າໃນແຜນ ພັດທະນາຂະແໜງການສຶກສາ ແລະ ກິລາ 2021-2025 ໂດຍພວກເຮົາຮັບຮູ້ເຖິງ ບົດບາດສຳຄັນຂອງວຽກງານດັ່ງກ່າວ ເຂົ້າໃນການຫລຸດຜ່ອນ ຄວາມບໍ່ສະເໝີພາບດ້ານການສຶກສາ ຜ່ານການປັບປຸງອັດຕາການເຂົ້າຮຽນ, ການມາຮຽນ ແລະ ຜົນການຮຽນ; ວຽກງານສົ່ງເສີມອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນ ຍັງເປັນໜຶ່ງໃນ 22 ມາດຕະການບຸລິມະສິດທີ່ສຳຄັນ ຂອງຍຸດທະສາດໂພຊະນາການແຫ່ງຊາດຮອດປີ 2025 ແລະ ແຜນປະຕິບັດງານແຫ່ງຊາດ ກ່ຽວກັບໂພຊະນາການ 2021-2025. ການສະໜູນສະໜູນ ຈາກລັດຖະບານເຢຍລະມັນ ໃນຄັ້ງນີ້, ບໍ່ພຽງແຕ່ມີຈຸດປະສົງ ໃນການສ້າງລະບົບການສະໜອງສະບຽງອາຫານ ດ້ວຍການເຊື່ອມສານກຸ່ມກະສິກອນທ້ອງຖິ່ນ ເຂົ້າກັບວຽກງານສົ່ງເສີມອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນ ເພື່ອສະໜອງອາຫານສົດ ໃຫ້ໂຮງຮຽນຢ່າງສະໝ່ຳສະເໝີ ເຊິ່ງຈະເປັນປະໂຫຍດຕໍ່ເດັກນ້ອຍ ທາງດ້ານໂພຊະນາການ ແລະ ການສຶກສາ, ແຕ່ຍັງເປັນການສ້າງໂອກາດ ທາງດ້ານເສດຖະກິດໃຫ້ຊາວກະສິກອນ.

ໂຄງການດັ່ງກ່າວ, ຄາດວ່າຈະຊ່ວຍເພີ່ມທະວີການຈັດຕັ້ງປະບັດ ວຽກງານອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນ ໂດຍສົມທົບກັບງົບປະມານ ຈາກລັດຖະບານລາວ ແລະ ການປະກອບສ່ວນຂອງຊຸມຊົນ ເຊັ່ນ: ເຂົ້າ, ທັງເປັນການສ້າງຄວາມຍືນຍົງ, ຄວາມເຂັ້ມແຂງ ແລະ ຄວາມເປັນເຈົ້າການຂອງທ້ອງຖິ່ນ ໃນການຄຸ້ມຄອງວຽກງານ ສົ່ງເສີມອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນ; ໂຄງການນີ້ ຍັງກວມເອົາການສົ່ງເສີມບົດບາດຍິງ-ຊາຍ ເຊິ່ງມີຈຸດປະສົງ ເພື່ອສ້າງຄວາມເຂັ້ມແຂງໃຫ້ແມ່ຍິງ. ນອກນັ້ນ, ຍັງສົ່ງເສີມການສ້າງຄວາມສາມາດ ໃນການປັບຕົວຕໍ່ການປ່ຽນແປງດິນຟ້າອາກາດ ໃຫ້ແກ່ກຸ່ມກະສິກອນ ແລະ ສະໜອງການປັບປຸງເຕົາແຕ່ງອາຫານໃນໂຮງຮຽນ ເພື່ອຮັບປະກັນການແຕ່ງ ອາຫານຢ່າງມີປະສິດທິພາບ.
ທ່ານ ອັນເນັດ ຄະໂນບຣັອກ ເອກອັກຄະລັດຖະທູດ ເຢຍລະມັນປະຈຳ ສປປ ລາວ ໄດ້ກ່າວວ່າ: ໄລະຍະຜ່ານມາ ລັດຖະບານເຢຍລະມັນ ໄດ້ຮັບຮອງເອົາບັນດາຄູ່ມືແນະນຳ ກ່ຽວກັບນະໂຍບາຍການພັດທະນາ ແລະ ນະໂຍບາຍຕ່າງປະເທດເພື່ອສົ່ງເສີມ ສະຖານະພາບ ແລະ ສິດທິຂອງແມ່ຍິງ. ເນື່ອງຈາກໂຄງການອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນ ຢູ່ ສປປ ລາວ ແນໃສ່ສະໜັບສະໜູນເດັກຍິງ ແລະ ໄວໜຸ່ມຍິງ ເຊິ່ງເຫັນວ່າມີຄວາມສອດຄ່ອງ ກັບບັນດາຄູ່ມືດັ່ງກ່າວ. ເຫດຜົນອີກອັນໜຶ່ງ, ທີ່ລັດຖະບານເຢຍລະມັນ ໃຫ້ການສະໜັບສະໜູນ ເພື່ອແນໃສ່ບັນລຸການຜະລິດ ສະບຽງອາຫານທີ່ສະອາດ ແລະ ສາມາດປັບຕົວຕໍ່ການປ່ຽນແປງດິນຟ້າອາກາດ ອີງໃສ່ຍຸດທະສາດການປ່ຽນແປງດິນຟ້າອາກາດ.
ທ່ານ ນາງ ແຈັກເກີລິນ ເດີ ກຣຸດ ຮັກສາການຜູ້ອໍານວຍການ ແລະ ຜູ້ຕາງໜ້າອົງການອາຫານໂລກ ປະຈຳ ສປປ ລາວ ຍັງໄດ້ກ່າວວ່າ: ການສະໜັບສະໜູນ ຈາກລັດຖະບານເຢຍລະມັນ ຄັ້ງນີ້, ແມ່ນມາຈາກຄວາມພະຍາຍາມຂອງອົງການອາຫານໂລກໃນທົ່ວໂລກ ເພື່ອຫັນປ່ຽນລະບົບສະບຽງອາຫານ ແລະ ເສີມສ້າງຕົ້ນທຶນມະນຸດໃນປະເທດຕ່າງໆ ເປັນຕົ້ນ ສປປ ລາວ. ອົງການອາຫານໂລກ ຍັງມຸ່ງໝັ້ນທີ່ຈະປັບປຸງຄວາມຮັບຮູ້ດ້ານສຸຂະພາບ ແລະ ໂພຊະນາການ ສໍາລັບນັກຮຽນໃນເຂດຊົນນະບົດ ເພື່ອໃຫ້ຄົນຮຸ່ນຕໍ່ໄປ ສາມາດເລືອກທາງທີ່ຈະຊ່ວຍໃຫ້ ເຂົາເຈົ້າມີອະນາຄົດ ທີ່ມີຄວາມສຸກ ແລະ ມີປະສິດທິຜົນ.
ສໍາລັບ ງົບປະມານການຊ່ວຍເຫລືອຈາກ ລັດຖະບານເຢຍລະມັນ ແມ່ນປະມານ 9,5 ລ້ານໂດລາສະຫະລັດ ໃນໄລຍະ 5 ປີ. ໃນນັ້ນ, ກວມເອົາໂຮງຮຽນເປົ້າໝາຍ 200 ແຫ່ງໃນ 3 ແຂວງພາກໃຕ້ຄື: ແຂວງສາລະວັນ, ເຊກອງ ແລະ ແຂວງອັດຕະປື ໂດຍມີເດັກນ້ອຍ ທີ່ໄດ້ຮັບຜົນປະໂຫຍດ ປະມານ 22.000 ຄົນ ເຊິ່ງໂຄງການ ແມ່ນໄດ້ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດ ພາຍໃຕ້ການນຳພາຂອງສູນສົ່ງເສີມ ການສຶກສາຮຽນຮ່ວມ ຂອງກະຊວງສຶກສາທິການ ແລະ ກິລາ. ໃນໄລຍະ 5 ປີຂອງການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດ, ໂຄງການ ຈະເສີມຂະຫຍາຍການສ້າງ ຄວາມເຂັ້ມແຂງໃຫ້ຝ່າຍລັດຖະບານ ທີ່ກ່ຽວຂ້ອງທຸກຂັ້ນ ແລະ ຈະສ້າງຍຸດທະສາດການເງິນ ແບບຍືນຍົງສໍາລັບວຽກງານ ສົ່ງເສີມອາຫານທ່ຽງໃນໂຮງຮຽນ.
ພາບ: ອ່າຍຄຳ
KPL