ຂປລ
ບຸນປີໃໝ່ປະຈຳຊາດຫວຽດນາມ ຫລື ເຕັດ ເປັນບຸນປະເພນີ ສົ່ງທ້າຍປີເກົ່າ ຕ້ອນຮັບປີໃໝ່ ຊຶ່ງແຕ່ໃດໆມາ ບຸນປີໃໝ່ ບໍ່ພຽງແຕ່ເປັນໂອກາດ ໃຫ້ສະມາຊິກທຸກຄົນ ໃນຄອບຄົວ ລູກຫລານ ມາປຸ້ມລຸມ ເຕົ້າໂຮມກັນຕ້ອນຮັບປີໃໝ່ເທົ່ານັ້ນຫາກຍັງແມ່ນໂອກາດທີ່ຄົນຫວຽດນາມ ໄດ້ຮ່ວມເສີມຂະຫຍາຍຮີດຄອງ ປະເພນີທີ່ດີງາມ ໃນມື້ບຸນສຳຄັນຂອງຕົນອີກ.
ບຸນປີໃໝ່ປະຈຳຊາດຫວຽດນາມ ຫລື ເຕັດ ເປັນບຸນປະເພນີ ສົ່ງທ້າຍປີເກົ່າ ຕ້ອນຮັບປີໃໝ່ ຊຶ່ງແຕ່ໃດໆມາ ບຸນປີໃໝ່ ບໍ່ພຽງແຕ່ເປັນໂອກາດ ໃຫ້ສະມາຊິກ ທຸກຄົນໃນຄອບຄົວ ລູກຫລານ ມາປຸ້ມລຸມ ເຕົ້າໂຮມກັນຕ້ອນຮັບປີໃໝ່ເທົ່ານັ້ນ ຫາກຍັງແມ່ນໂອກາດທີ່ຄົນຫວຽດນາມ ໄດ້ຮ່ວມເສີມຂະຫຍາຍຮີດຄອງ ປະເພນີທີ່ດີງາມໃນມື້ບຸນສຳຄັນຂອງຕົນອີກ.
ມື້ສົ່ງທ້າຍປີເກົ່າຂອງຄົນຫວຽດນາມປີນີ້ ກົງກັບວັນຈັນທີ 31 ມັງກອນ 2022 ແລະ ບຸນປີໃໝ່ ບຸນເຕັດ ກົງກັບວັນອັງຄານທີ 1 ກຸມພາ 2022 ຊຶ່ງເຂົາເຈົ້າມັກເວົ້າວ່າ: “ເຮັດວຽກໝົດປີເພື່ອຈ່າຍສາມວັນ” ດັ່ງນັ້ນໃນບຸນນີ້, ຄົນຫວຽດນາມ ບໍ່ວ່າຈະດຳລົງຊີວິດຢູ່ແຫ່ງໃດໃນໂລກນີ້ ຕ່າງກໍສະເຫລີມສະຫລອງບຸນປະເພນີຢ່າງມ່ວນຊື່ນ ແລະ ເຕັມໄປດ້ວຍຄວາມສຸກ ຄວາມຫວັງ ທ່າມກາງ ການເຝົ້າລະວັງພະຍາດໂຄວິດ-19, ສ່ວນບັນຍາກາດ ການສະຫລອງປີໃໝ່ຫວຽດນາມ ຢູ່ລາວກໍມີສີສັນເຊັ່ນກັນ ໂດຍສະເພາະຕາມແຄມທາງ ມີຮ້ານຂາຍຕົ້ນໄມ້ປະດັບ ທີ່ຄົນຫວຽດນາມຖືວ່າ ເປັນສິລິມຸງຄຸນ ແລະ ຮ້ານເຄື່ອງນຸ່ງຫົ່ມປະຈຳຊາດຫວຽດນາມ ລວມທັງເຂົ້າຕົ້ມເຂົ້າໜົມ ຊຶ່ງເປັນເອກະລັກຂອງບຸນເຕັດ.
ປະເພນີ ຕ້ອນຮັບເຕັດ ຢູ່ແຕ່ລະເຂດແຄວ້ນທ້ອງຖິ່ນຂອງຫວຽດນາມ ແຕກຕ່າງກັນເລັກໜ້ອຍ, ແຕ່ໂດຍລວມມີສັນຍະລັກ 4 ຢ່າງຄື ການຊື້ເຄື່ອງ, ການຈັດພິທີກຳ, ການກິນ ແລະ ການຫລິ້ນ ຊຶ່ງໃກ້ຈະຮອດມື້ບຸນປີໃໝ່, ຈະຈັດຕະຫລາດນັດຂຶ້ນ ແລະ ສຳລັບຢູ່ບ້ານເຮົາແລ້ວ, ຕະຫລາດ ຫລື ຮ້ານຂາຍເຄື່ອງແຫ້ງຕ່າງໆລ້ວນ ແຕ່ເອົາເຄື່ອງເຕັດ ມາຈຳໜ່າຍເພື່ອຕອບໂຈດຄ່ານິຍົມ ຫລິ້ນບຸນຂອງຄົນຫວຽດນາມ. ເຄື່ອງທີ່່ເຂົາເຈົ້ານິຍົມຊື້ ຄືຕົ້ນດອກຄາຍ, ກິ່ງດອກມາຍ, ຕົ້ນໝາກແປ້ນ, ເຫລົ້າ, ພາບແຕ້ມໂຕໜັງສື ທີ່ມີຂໍ້ຄວາມຂອງຄວາມປາຖະໜາວ່າ ຂໍໃຫ້ລູກຫລານຮ່ຳຮຽນສະຫລາດ.
ສຳລັບ ວັດທະນະທຳການກິນ ຈາກຄວາມເຊື່ອທີ່ວ່າ “ແຈກຫາພໍ່ແມ່ ມື້ອຶດ, ສາມມື້ບຸນ ແມ່ນມື້ອີ່ມ” ສະນັ້ນ ໃນມື້ບຸນ ເຖິງວ່າ ຈະທຸກຍາກສ່ຳໃດ, ເຂົາເຈົ້າຕ້ອງພະຍາຍາມຊອກຫາ ຂໍຢືມເພື່ອຕົບແຕ່ງພາເຂົ້າໃຫ້ອຸດົມສົມບູນ, ຄົບຖ້ວນກວ່າມື້ທຳມະດາ ໝາຍຄວາມວ່າ ເຂົາເຈົ້າ ຖືສຳຄັນການກິນ ການດື່ມ ໃຫ້ອີ່ມ ແລະ ພຽງພໍ ໃນມື້ບຸນ ຊິ່ງແຝງດ້ວຍແຮງປາຖະໜາວ່າປີໃໝ່ຈະເປັນ ປີທີ່ມີຊີວິດອຸດົມສົມບູນຍາວນານ.
*ສ່ວນພາເຂົ້າໃນມື້ບຸນປີໃໝ່ມີເຂົ້າຕົ້ມ, ໄກ່ຕົ້ມ, ຫົວຜັກບົ່ວດອງ, ຫົວສະຄູດອງ, ແໜມ, ຢໍ່, ແກງໜໍ່ໄມ້, ຂາໝູ, ຕົ້ມເຄັມຊີ້ນໃສ່ນ້ຳໝາກພ້າວ, ຕົ້ມເສັ້ນລ້ອນໃສ່ເຄື່ອງໃນໄກ່ ແລະ ອື່ນໆ. ນອກນີ້ ຍັງມີເຂົ້າໜົມເຊັ່ນ: ເຂົ້າໜົມຂີງແຫ້ງເອືອບນ້ຳຕານ, ເຂົ້າໜົມໝາກພ້າວ, ໝາກໂຕ່ນ, ແກ່ນດອກບົວ, ແກ່ນໝາກໂມ, ເຊື້ອມ, ເຫລົ້າ, ເບຍ, ນ້ຳຫວານ...
ພິທີກຳຂອງບຸນປີໃໝ່ເຕັດນີ້ ແມ່ນຕິດພັນກັບຄວາມເຊື່ອຖື, ການບູຊາເສັ່ນໄຫວ້ ເພາະເຂົາເຈົ້າເຊື່ອຖືບູຊາທຳມະຊາດ, ຈະລິຍະທຳ ຄຸນນະທຳ ບຸນຄຸນຂອງບັນພະບູລຸດ ຈຶ່ງຂາບໄຫວ້ ສັກກາລະ ຜູ້ທີ່ລ່ວງລັບໄປແລ້ວລວມເຖິງເທບເທວະດາຟ້າແຖນ.
ຕາມປົກກະຕິແລ້ວ, ບຸນປະເພນີ ໄດ້ກຳນົດເປັນເວລາ 3 ວັນຂອງຕົ້ນເດືອນຈຽງ, ແຕ່ຄົນຫວຽດນາມ ຈະມີມື້ພັກດົນເປັນອາທິດ ເປັນເດືອນເພາະກ່ອນ ແລະ ຫລັງມື້ບຸນຫລາຍສິບວັນ ຈະເຄື່ອນໄຫວຫລາຍຢ່າງທີ່ພົວພັນກັບບຸນຢ່າງລຽນຕິດ ແລະ ໃຫ້ຄຶກຄື້ນທີ່ສຸດ. ຫລັງຕ້ອນຮັບປີໃໝ່ແລ້ວ, ເຂົາເຈົ້າກໍຈະ ເຂົ້າວັດເພື່ອຂໍພອນຂໍໂຊກລາບ, ອະທິຖານໃຫ້ທຸກສິ່ງທຸກຢ່າງດີງາມ, ທຳມາ ຫາກິນສະດວກ ແລະ ປະສົບຜົນສຳເລັດຕະຫລອດປີ.
ໄລຍະມື້ບຸນ, ທຸກຄົນມັກຈະໄປຢ້ຽມຢາມກັນ ເພື່ອອວຍພອນ, ຖ້າເປັນລູກຫລານກໍ່ອວຍພອນພໍ່ເຖົ້າແມ່ເຖົ້າ, ພໍ່ແມ່ ໃຫ້ມີສຸຂະພາບແຂງແຮງ ອາຍຸຍືນຍາວ ແລະ ພໍ່ເຖົ້າແມ່ເຖົ້າ ພໍ່ແມ່ ກໍ່ຈະອວຍພອນໃຫ້ລູກຫລານ ເປັນຄົນຄຳຮູ້ກະຕັນຍູ; ຖ້າເປັນເພື່ອນມິດສະຫາຍກັນ ກໍ່ອວຍພອນໃຫ້ຊື້ໄດ້ຂາຍໝານຈະເລີນຮຸ່ງເຮືອງໃນ ໜ້າທີ່ວຽກງານ. ນອກນີ້ ຍັງມີຮີດຄອງອວຍພອນອາຍຸ, ອວຍ ພອນໂດຍການແຈກເງິນ ເປັນຊອງສີແດງ ທີ່ໝາຍເຖິງ ໃຫ້ພອນຈົ່ງມີຄວາມສຸກ ໂຊກລາບ.
*ສ່ວນການຫລິ້ນບຸນປີໃໝ່, ແຕ່ລະຄອບຄົວຈະມີພິທີໜຶ່ງ ເອີ້ນວ່າ ການເສັ່ນໄຫວ້ມື້ສິ້ນສຸດວັນບຸນ ຊຶ່ງສະແດງໃຫ້ເຫັນຈະລິຍະທຳຂອງຜູ້ມີຄຸນນະທຳ, ກິນເຂົ້າຄິດ ຮອດຄຸນນາ ກິນປາຄິດຮອດຄຸນນ້ຳ ທັງເປັນການເຊື່ອມສາຍພົວພັນຂອງຄົນໃນຄອບຄົວ, ວົງຕະກຸນ ໃຫ້ຮັກແພງສະໜິດແໜ້ນກັນຍິ່ງຂຶ້ນ.
ຕະຫລອດໄລຍະບຸນປີໃໝ່, ເຂົາເຈົ້າ ຍັງນິຍົມໄປວັດທີ່ມີຊື່ສຽງ, ສັກສິດ ແລະ ຢູ່ໄກເພື່ອເປັນການພັກຜ່ອນ, ຕາງໄປທ່ຽວ ແລະ ຂໍພອນຈາກວັດຕ່າງໆໂດຍເຊື່ອວ່າ ການເຂົ້າວັດໃນມື້ທຳອິດຂອງປີໃໝ່ ແມ່ນໄປຫາຄວາມເປັນສິລິມຸງຄຸນ, ເປັນການສະແດງເຖິງຄວາມອ່ອນນ້ອມ, ຂໍພອນເພື່ອປັດເປົ່າສິ່ງເສົ້າໝອງໃນປີເກົ່າ ແລະ ລໍຖ້າຕ້ອນຮັບສິ່ງທີ່ດີງາມຈາກປີໃໝ່.
ໂດຍ: ມືອ່ອນ ໄອທີ
KPL