ຂປລ
ປັດຈຸບັນອາຫານຫວຽດນາມ ໄດ້ຮັບຄວາມນິຍົມຢ່າງກວ້າງຂວາງໃນອາຊຽນ ແລະ ສປປ ລາວ ເຮົາເອງໂດຍຊາວລາວເຮົາບາງຄົນໄດ້ຫລົງມົນສະເໜ່ ລົດຊາດທີ່ແຊບຊ້ອຍ ,ວັດຖຸດິບທີ່ສົດໃໝ່, ມີຫລາຍເມນູທີ່ມີການປຸງແຕ່ງຄວາມຄ້າຍຄືອາຫານລາວ.
*ແ ນັ້ນກໍ່ຄືການນໍາໃຊ້ຜັກສົດ ເປັນວັດຖຸດິບຫລັກ ຈຶ່ງຖືກໃຈຄົນລາວເນື່ອງຈາກວ່າຄົນລາວມີຈຸດພິເສດການມັກກິນຜັກ ສະນັ້ນ, ຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ອາຫານຫວຽດນາມ ເຕີບໃຫຍ່ຂະຫຍາຍຕົວຢ່າງວ່ອງໄວໃນຫລາຍປີທີ່ຜ່ານມາ ເນື່ອງຈາກວ່າທຸກມື້ນີ້ສັງຄົມ ມີການເຊື່ອມໂຍງກັນຫລາຍຂຶ້ນຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ວັດທະນາທໍາຫລາຍໆດ້ານໂດຍສະເພາະ ດ້ານອາຫານ, ການກິນຂະຫຍາຍຕົວຫລາຍໃນສັງຄົມລາວ ເຊິ່ງຈຸດນີ້ມັນໄດ້ສ້າງເງື່ອນໄຂໃຫ້ບັນດາຜູ້ປະກອບການທີ່ມີແນວຄິດສ້າງສັນ ໝູນໃຊ້ໃຫ້ເກີດເປັນທຸລະກິດທີ່ຄົນລາວນິຍົມຊົມຊອບ.
ທ່ານ ຕິ່ງ ວິໄລ ເຈົ້າຂອງໂຮງແຮມ ແລະ ຮ້ານເຝີຮວ່າງກິມ ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ຈຸດເລີ່ມຕົ້ນທີ່ໄດ້ມາເຮັດອາຊີບນີ້ ຕ້ອງຍ້ອນກັບຄືນຕອນຢູ່ ຫວຽດນາມ ກໍໄດ້ເຮັດ ອາຊີບຂາຍຮ້ານເຝີ 10 ປາຍປີ ຫລັງຈາກນັ້ນ, ກໍໄດ້ມາຢູ່ລາວ ໂດຍອາຊີບທໍາອິດທີ່ເຮັດ ແມ່ນການຂາຍອາຫານຕາມສັ່ງ, ຕໍ່ມາກໍ່ເປີດໂຮງແຮມ ຊື່ວ່າ ຮວ່າງກິມ ຕັ້ງຢູ່ບ້ານຊຽງຍືນໃກ້ກັບທາດດໍາ ເປັນເວລາຫລາຍປີ ຈົນມາຮອດປີ 2024 ກໍໄດ້ເປິດຂາຍເຝີເຊິ່ງເປັນສູດຕົ້ນຕໍາລັບຈາກປະເທດຫວຽດນາມເລີຍບອກເລີຍວ່າສູດນີ້ແຊບນົວ ແບບບໍ່ໃສ່ແປ້ງນົວເພາະນໍ້າແກງຈະເນັ້ນ ກະດູກຂາຕັ້ງງົວ ແລະ ວັດຖຸດິບຕ່າງໆ ມາຕົ້ມຂ້ຽວໃຫ້ເຂັ້ມຂຸນແຊບນົວຖືກໃນລູກຄ້າ ທີ່ຫລັງໄຫລເຂົ້າມາຢ່າງຫລວງຫລາຍໃນແຕ່ລະມື້ ຈົນຮັບນໍາກໍ່ບໍ່ທັນເພາະລູກຄ້າເຂົ້າມາພ້ອມ ກັນໃນໄລຍະຕອນທ່ຽງ ດັ່ງນັ້ນ, ຈຶ່ງມີການຂະຫຍາຍສາຂາ ເພີ່ມອີກ 3 ສາຂາ ເພື່ອຮອງຮັບລູກຄ້າ ໂດຍສາທີ 1 ແມ່ນຕັ້ງຢູ່ບ້ານ ຊຽງຍືນ ໃກ້ກັບທາດດໍາ, ສາຂາທີ 2 ໃກ້ກັບສວນນໍ້າພຸບ້ານຊຽງຍືນຄືກັນ ກໍາລັງປັບບໍ່ທັນເປີດ , ສາຂາ ທີ 3 ແມ່ນ ຢູ່ບ້ານວັງຊາຍແຖວສະໜາມມ້າ, ສາຂາທີ 4 ແມ່ນຢູ່ ບ້ານ ຫັດສະດີ ຕໍ່ໜ້າສູນອີທີເອວ.
ສໍາລັບ ຈຸດພິເສດຂອງຮ້ານທີ່ເຮັດໃຫ້ລູກຄ້າຕິດອົກຕິດໃຈແມ່ນ ວັດຖຸດິບທີ່ສົດໃໝ່ ໂດຍຊີ້ນທີ່ໃຊ້ແມ່ນ ຊີ້ນຕິດມັນ (ເສືອຮ້ອງໃຫ້), ຊີ້ນຂາລາຍງາງາມໆ, ຜັກກັບກໍເຮັດເປັນແບບບຸບເຟ້ລູກຄ້າສາມາດຈັບໄດ້ຕາມສະບາຍ. ນອກຈາກເຝີແຊບແລ້ວ ທາງຮ້ານກໍມີບໍລິການອື່ນໆອີກ ເຊັ່ນ ອາຫານຕາມສັ່ງ, ເຂົ້າປຸ້ນຫວຽດນາມ, ຍໍຈີືນ ແລະ ອື່ນໆອີກຫລາຍຢ່າງລວມທັງເຄື່ອງດື່ມ, ນໍ້າປັ່ນແຊບໄວ້ບໍລິການລູກຄ້າ ທັງພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດ . ສໍາລັບ ລາຄາຂາຍຂອງເຝີແມ່ນເລີ່ມຕົ້ນ 40 ຫາ 99 ພັນກີບ ແລ້ວແຕ່ຂະໜາດນ້ອຍ, ກາງ, ໃຫຍ່ ແຕ່ສໍາລັບ ລູກຄ້າທ່ານໃດຢາກໄດ້ຊີ້ນລວກຕື່ມອີກຮ້ານເຮົາກໍ່ມີຂາຍເຊັ່ນດຽວກັນ.
ທ່ານ ຕິ່ງ ເວົ້າຕື່ມວ່າ : ພາຍຫລັງທີ່ເປີດຮ້ານຂາຍເຝີມາ ເຫັນວ່າຜົນຕອບຮັບດີຫລາຍໃນແຕ່ລະມື້ ແຕ່ລະສາຂາແມ່ນລູກຄ້າເຕັມທຸກມື້ ໂດຍສະເລ່ຍແລ້ວ ຂາຍໄດ້ 600-800 ຖ້ວຍ ໃນແຕ່ລະສາຂາ. ສະນັ້ນ ເພື່ອເຮັດໃຫ້ລູກຄ້າທີ່ມາກິນຮູ້ສຶກປະທັບໃຈມາແລ້ວຢາກມາອີກ ການບໍລິການຕ້ອງດີ, ອາຫານຕ້ອງແຊບ, ສະອາດ ທີ່ສໍາຄັນຕ້ອງວ່ອງໄວທັນໃຈ ທີ່ເຮັດໃຫ້ຮ້ານຄອງໃຈລູກຄ້າຍາວນານ. ສໍາລັບ ແຜນໃນຕໍ່ໜ້າກໍຢາກຂະຫຍາຍສາຂາຕາມຈຸດໆໃນນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ.
ນາງ ນ້ອຍ ປະຊາຊົນບ້ານ ດົງປາລານ ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ຕົນເອງມາກິນຮ້ານນີ້ເປັນເທື່ອທໍາອິດ ຮູ້ສຶກປະທັບໃຈໃນການບໍລິການ, ເຝີກໍແຊບຖືກໃຈຫລາຍ ໂດຍສະເພາະແມ່ນຊີ້ນເປື້ອຍ, ຊີ້ນຕິດມັນ ທີ່ສໍາຄັນແມ່ນນໍ້າຊຸບແຊບ ກິນແບບບໍ່ປຸງກໍ່ແຊບແລ້ວແຕ່ຄວາມມັກຂອງໃຜລາວ ແຕ່ສໍາຄັນ ຕົນເອງແມ່ນຕື່ມນໍ້າຕານກັບໝາກເຜັດແຈວກໍ່ແຊບແລ້ວ ອີກຢ່າງໜຶ່ງຄືມັກທີ່ເພີ່ນຈັດຜັກແບບບຸບເຟ້ ເພາະວ່າມັກກິນຜັກຈຶ່ງຕອບໂຈດເລີຍ.
ເອົາເປັນວ່າທ່ານໃດ ທີ່ມັກກິນອາຫານປະເພດເສັ້ນ ຢາກແນະນໍາ ຮ້ານເຝີ ຮວ່າງກິມ ໃນສາຕ່າງໆບອກເລີຍວ່າແຊບແບບມີເອກະລັກຈາກປະເທດຫວຽດນາມຖ້າທ່ານຈະບໍຜິດຫວັງແນ່ນອນ ສໍາລັບທ່ານໃດທີ່ຢາກລອງຊີມ ກໍສາດສັ່ງໄດ້ທີ່ແອັບຟູດແພນດ້າ ຊື້ ຮ້ານເຝີຮວ່າງກີມ ( ສະໜາມມ້າ ) ຫລື ທ່ານໃດ ສະດວກກໍມາກິນຮ້ອນໆຢູ່ຮ້ານໄດ້ເລີຍ.
ໂດຍ: ມາລີດາ
KPL