ສະຖາບັນຂົງຈື ຈັດກິດຈະກຳເທສະການອາຫານລາວ-ຈີນ

30/10/2024 15:54
Email Print 279
KPL ຂປລ. ສູນຮ່ວມມືແລກປ່ຽນພາສາຈີນ, ພາສາຕ່າງປະເທດແຫ່ງຊາດຈີນ ຮ່ວມກັບສະຖາບັນຂົງຈື ມະຫາວິທະຍາໄລແຫ່ງຊາດ ຈັດເທສະການອາຫານລາວ-ຈີນ ໃນຫົວຂໍ້ “ປະຊາຊົນຖືອາຫານເປັນເລື່ອງສໍາຄັນ” ໃນຕອນບ່າຍຂອງວັນທີ 29 ຕຸລາ 2024 ຢູ່ສະໂມສອນສະຖາບັນຂົງຈື ເຊິ່ງຜູ້ເຂົ້າຮ່ວມ ໄດ້ຊີມລົດຊາດອາຫານ ທີ່ເປັນເອກະລັກລາວ-ຈີນ, ຮູ້ຈັກຄວາມໝາຍສຳຄັນ ຂອງລາຍການອາຫານ ແລະ ຢາພື້ນເມືອງ.



ຂປລ. ສູນຮ່ວມມືແລກປ່ຽນພາສາຈີນ, ພາສາຕ່າງປະເທດແຫ່ງຊາດຈີນ ຮ່ວມກັບສະຖາບັນຂົງຈື ມະຫາວິທະຍາໄລແຫ່ງຊາດ ຈັດເທສະການອາຫານລາວ-ຈີນ ໃນຫົວຂໍ້
ປະຊາຊົນຖືອາຫານເປັນເລື່ອງສໍາຄັນໃນຕອນບ່າຍຂອງວັນທີ 29 ຕຸລາ 2024 ຢູ່ສະໂມສອນສະຖາບັນຂົງຈື ເຊິ່ງຜູ້ເຂົ້າຮ່ວມ ໄດ້ຊີມລົດຊາດອາຫານ ທີ່ເປັນເອກະລັກລາວ-ຈີນ, ຮູ້ຈັກຄວາມໝາຍສຳຄັນ ຂອງລາຍການອາຫານ ແລະ ຢາພື້ນເມືອງ.




ທ່ານ ເດຊານຸລາດ ແສນດວງເດດ
 ວ່າການອະທິການບໍດີມະຫາວິທະຍາໄລແຫ່ງຊາດ ໄດ້ກ່າວວ່າ: ການຈັດເທສະການອາຫານລາວ-ຈີນຄັ້ງນີ້, ເປັນກິດຈະກຳໜຶ່ງທີ່ມີ ຄວາມໝາຍຄວາມສໍາຄັນ, ເປັນ ການເປີດໂອກາດໃຫ້ນັກຮຽນ-ນັກສຶກສາ ໄດ້ສຳຜັດວັດທະນະທຳອາຫານຈີນ ທີ່ມີ​ປະ​ຫວັດ​ສາດ​ອັນ​ຍາວ​ນານ​ ແລະ ສືບທອດກັນມາຫລາຍພັນປີ, ເຊື່ອວ່ານອກຈາກລົດຊາດອາຫານທີ່ແຊບແລ້ວ ຍັງເຕັມໄປດ້ວຍວັດທະນະທຳ ທີ່ເປັນເອກະລັກຂອງເຜົ່າພື້ນເມືອງ ແລະ ແຕ່ລະທ້ອງຖິ່ນທົ່ວປະເທດຈີນ. ໃນຫລາຍປີຜ່ານມາສະຖາບັນຂົງຈື ໄດ້ດຳເນີນການຮຽນ-ການສອນພາສາຈີນ ແລະ ຈັດກິດຈະກໍາທີ່ຕິດພັນກັບ ການສົ່ງເສີມເຜີຍແຜ່ແລກປ່ຽນ ວັດທະນະທຳ ສອງຊາດລາວ-ຈີນ ຢ່າງຕັ້ງໜ້າ ແລະ ປະກອບ ສ່ວນສຳຄັນໃນການຮ່ວມມື ທີ່ເປັນມູນເຊື້ອ ລະຫວ່າງສອງປະເທດ.




ທ່ານ ຕູ້ຊາງຊິ່ງ ຫົວໜ້າຫ້ອງການການເມືອງ ສະຖານທູດຈີນ ປະຈຳລາວ ​ໄດ້ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ໃນປີ
2024 ເປັນປີຄົບຮອບ 15 ປີ ແຫ່ງການສ້າງຕັ້ງສາຍພົວພັນ​ ແບບຄູ່ຮ່ວມມືຍຸດທະສາດຮອບດ້ານ ລະຫວ່າງສອງຊາດ ລາວ-ຈີນ, ເປັນປີທຳອິດໃນການເລີ່ມຕົ້ນ ປະຕິບັດແຜນຮ່ວມ ຊາຕາກຳລາວ-ຈີນ ແລະ ທັງເປັນປີແລກປ່ຽນວັດທະນະທຳ ຈີນ-ອາຊຽນ. ສະຖາບັນຂົງຈື ແມ່ນຂົວເຊື່ອມຕໍ່ການຮ່ວມມືດ້ານການສຶກສາ ແລະ ວັດທະນະທຳລາວ-ຈີນ, ໃນຫລາຍປີຜ່ານມາ, ໄດ້ຝຶກອົບຮົມພາສາຈີນ ແລະ ຈັດກິດຈະກໍາວັດທະນະທຳຢ່າງຕັ້ງໜ້າ ໂດຍສະເພາະ ໄດ້ຝຶກອົບຮົມພາສາຈີນ ໃຫ້ແກ່ບຸກຄະລາກອນດ້ານພາ ສາຈີນ, ສົ່ງເສີມການແລກປ່ຽນ ດ້ານການສຶກສາ-ວັດທະນະທຳ, ຄວາມເຂົ້າໃຈເຊິ່ງກັນ ແລະ ກັນຂອງປະຊາຊົນສອງຊາດ, ໄດ້ປະກອບສ່ວນຢ່າງຕັ້ງໜ້າ ໃນການພົວພັນຮ່ວມມື ມິດຕະພາບທີ່ເປັນມູນເຊື້ອ ລະຫວ່າງສອງຊາດລາວ-ຈີນ. ການຈັດງານເທສະການ ອາຫານລາວ-ຈີນຄັ້ງນີ້, ສາມາດຊຸກຍູ້ຄວາມເຂົ້າ ໃຈເຊິ່ງກັນ ແລະ ກັນລະຫວ່າງປະຊາຊົນສອງຊາດ ຜ່ານວັດທະນະທຳອາຫານ ທີ່ເປັນເອກະລັກສະ ເພາະຂອງທັງສອງຊາດ, ເພີ່ມພູນມິດຕະພາບອັນເລິກເຊິ່ງລະຫວ່າງ ຊາວໜຸ່ມ ແລະ ປະຊາຊົນສອງຊາດລາວ-ຈີນ ແລະ ຮ່ວມກັນສົ່ງເສີມ ການແລກປ່ຽນດ້ານການສຶກສາ ແລະ ວັດທະນະທຳ ລະຫວ່າງລາວ-ຈີນໃຫ້ນັບມື້ເລິກເຊິ່ງກວ່າເກົ່າ.

ວັດ​ທະ​ນະ​ທຳ​ອາ​ຫານ​ຂອງ​ຈີນ​ ມີ​ປະ​ຫວັດ​ສາດ​ອັນ​ຍາວ​ນານ​​ອາ​ຫານ​ຈີນ​ບໍ່​ພຽງ​ແຕ່​ມີລົດຊາດແຊບ​ເທົ່າ​ນັ້ນ, ຫາກ​ມີຄວາມໝາຍທາງດ້ານ​ວັດ​ທະ​ນະ​ທຳ ຂອງປະຊາຊົນຈີນບັນດາເຜົ່າຢ່າງ​​ເລິກ​ເຊິ່ງ​​ ໂດຍ​ຜ່ານ​ການຈັດງານ ​ວາງສະ​ແດງເທສະການ​ອາຫານ​​ຄັ້ງ​ນີ້.

ຂ່າວ: ກິດຕາ

ພາບ: ນັດເວລາ

KPL

ຂ່າວອື່ນໆ

    • ລະບົບຊົນລະປະທານ ທົ່ວປະເທດ ເສຍຫາຍຈາກໄພນ້ຳຖ້ວມ 300 ໂຄງການວັດທະນະທຳ-ສັງຄົມ

      ລະບົບຊົນລະປະທານ ທົ່ວປະເທດ ເສຍຫາຍຈາກໄພນ້ຳຖ້ວມ 300 ໂຄງການ

      10/31/2024 2:56:18 PM

      ຂປລ. ສະພາບນໍ້າຖ້ວມທີ່ເກີດຂຶ້ນໃນທົ່ວປະເທດ ນັບແຕ່ເດືອນກໍລະກົດ ຫາ ເດືອນກັນຍາ 2024 ເຮັດໃຫ້ລະບົບຊົນລະປະທານທີ່ນອນໃນ 12 ແຂວງ ໃນຂອບເຂດທົ່ວປະເທດ ເສຍຫາຍ 300 ໂຄງການ, ລວມມູນຄ່າ 592 ຕື້ກວ່າກີບ. ສ່ວນເນື້ອທີ່ ທີ່ນອນໃນຂອບເຂດໂຄງການ ຊົນລະປະທານຖືກຜົນກະທົບ ທັງໝົດ 14,826 ເຮັກຕາ, ໃນນັ້ນ ເນື້ອທີ່ເສຍຫາຍ ທັງໝົດ 7.838 ເຮັກຕາ, ກວມເອົາ 55 ເມືອງ.

    • ສົນທະນາ ການປັບປຸງເຕັກນິກການຕໍ່າຜ້າຝ້າຍວັດທະນະທຳ-ສັງຄົມ

      ສົນທະນາ ການປັບປຸງເຕັກນິກການຕໍ່າຜ້າຝ້າຍ

      10/31/2024 11:38:44 AM

      ຂປລ. ສະມາຄົມຫັດຖະກຳລາວ ຈັດເວທີສົນທະນາພາຍໃຕ້ຫົວຂໍ້ “ການປັບປຸງເຕັກນິກການຕໍ່າຜ້າຝ້າຍ” ໃນວັນທີ 29 ຕຸລາ 2024 ຜ່າ​ນມາ ​ເພື່ອ​ໃຫ້ຜູ້ປະກອບການດ້ານຫັດຖະກຳ, ຜູ້ຜະລິດ ແລະ ຂະແໜງການກ່ຽວຂ້ອງ ໄດ້ແລກປ່ຽນຄວາມຮູ້ ແລະ ປະສົບການກ່ຽວກັບການຕໍ່າ, ການຜະລິດແຜ່ນແພ ແລະ ເຄື່ອງນຸ່ງຫົ່ມ ດ້ວຍເສັ້ນຝ້າຍໃຫ້ນັບມື້ດີຂຶ້ນ ​ແລະ ໃຫ້ກາຍເປັນທີ່ນິຍົມຊົມຊອບ ຂອງລູກຄ້າທັງພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດ.

    • ມອບລາງວັນຜະລິດຕະພັນຫັດຖະກຳດີເດັ່ນວັດທະນະທຳ-ສັງຄົມ

      ມອບລາງວັນຜະລິດຕະພັນຫັດຖະກຳດີເດັ່ນ

      10/30/2024 4:18:50 PM

      ຂປລ. ພິທີມອບລາງວັນຜະລິດຕະພັນຫັດຖະກຳດີເດັ່ນ "ສິລະປະລາຍນາກ ແລະ ລວດລາຍດອກໄມ້ປະຈໍາທ້ອງຖິ່ນ" ຈັດຂຶ້ນໃນວັນທີ 29 ຕຸລາ 2024 ນີ້, ຢູ່ສູນການຄ້າລາວ-ໄອເຕັກ ນະຄອນ ຫລວງວຽງຈັນ ໃຫ້ກຽດມອບລາງວັນ ໂດຍ ທ່ານ ນາງ ນາລີ ສີສຸລິດ ພັນລະຍາປະທານປະເທດ, ທັງເປັນປະທານຄະນະທີ່ປືກສາສະມາຄົມຫັດຖະກຳລາວ ແລະ ທ່ານ ມະໂນທອງ ວົງໄຊ ຮອງລັດຖະມົນ ຕີກະຊວງອຸດສາຫະກຳ ແລະ ການຄ້າ, ມີປະທານກິດຕິມະສັກສະມາຄົມຫັດຖະກຳລາວ, ປະທານສະ ມາຄົມຫັດຖະກຳລາວ ພ້ອມດ້ວຍ ຂະແໜງການທີ່ກ່ຽວຂ້ອງ ເຂົ້າຮ່ວມ.

    • ຝຶກອົບຮົມນໍາໃຊ້ລະບົບການ ຂຶ້ນທະບຽນແບບເອເລັກໂຕຣນິກວັດທະນະທຳ-ສັງຄົມ

      ຝຶກອົບຮົມນໍາໃຊ້ລະບົບການ ຂຶ້ນທະບຽນແບບເອເລັກໂຕຣນິກ

      10/30/2024 4:06:58 PM

      ຂປລ. ກົມທະບຽນວິສາຫະກິດ ກະຊວງອຸດສາຫະກໍາ ແລະ ການຄ້າ ຮ່ວມກັບ ພະແນກອຸດສາຫະກໍາ ແລະ ການຄ້າ ແຂວງໄຊຍະບູລີ ຈັດຝຶກອົບຮົມການນໍາໃຊ້ ລະບົບຂຶ້ນທະບຽນແບບເອເລັກໂຕຣນິກ ໃນວັນທີ 29 ຕຸລາ 2024 ​ໂດຍ​ມີ ທ່ານ ຄໍາໄຊເລົາ ລືເຕຊາ ຫົວໜ້າພະແນກ ອຸດສາຫະກໍາ ແລະ ການຄ້າ ແຂວງໄຊຍະບູລີ, ທ່ານ ອະພິສິດ ແສງສຸລິວົງ ຫົວໜ້າກົມທະບຽນວິສາຫະກິດ ກະຊວງອຸດສາຫະກໍາ ແລະ ການຄ້າ, ມີວິທະຍາກອນ ແລະ ສໍາມະນາກອນ ຈາກພະແນກອຸດສາຫະກໍາ ແລະ ການຄ້າ ແຂວງບໍ່ແກ້ວ, ແຂວງໄຊຍະບູລີ ເຂົ້າຮ່ວມ.

    • 3 ອົງການຈັດຕັ້ງມະຫາຊົນ ຂປລ ເປີດຂະບວນ ແຂ່ງຂັນຂຽນບົດ-ຂຽນຂ່າວ-ຮູບພາບ ແລະ ວິດີໂອວັດທະນະທຳ-ສັງຄົມ

      3 ອົງການຈັດຕັ້ງມະຫາຊົນ ຂປລ ເປີດຂະບວນ ແຂ່ງຂັນຂຽນບົດ-ຂຽນຂ່າວ-ຮູບພາບ ແລະ ວິດີໂອ

      10/30/2024 4:03:21 PM

      ຂປລ. ຄະນະໜ່ວຍຊາວໜຸ່ມ ຮ່ວມກັບ ອົງການຈັດຕັ້ງກຳມະບານ ແລະ ສະຫະພັນແມ່ຍິງ ສໍານັກຂ່າວສານປະເທດລາວ(ຂປລ) ​ເປີດ​ຂະ​ບວນແຂ່ງຂັນດ້ານວິຊາການ ໂດຍສະເພາະ ຂຽນບົດ, ຂຽນຂ່າວ, ປະກວດຮູບພາບ ແລະ ຄລິບວິດີໂອ ໃນວັນທີ 30 ຕຸລາ 2024 ເພື່ອຂໍ່ານັບຮັບຕ້ອນ ກອງປະຊຸມໃຫຍ່ຄັ້ງທີ 16 ຂອງໜ່ວຍພັກສຳນັກຂ່າວສານປະເທດລາວ, ກອງປະຊຸມໃຫຍ່ຄະນະບໍລິຫານງານຊາວໜຸ່ມ ກະຊວງຖະແຫລງຂ່າວ, ວັດທະນະທຳ ແລະ ທ່ອງທ່ຽວ (ຖວທ) ສະໄໝທີ 9 ແລະ ກອງປະຊຸມອື່ນໆ


Top