ເຂົ້າໜົມລາວ ພູມປັນຍາຊາວບ້ານ ໄດ້ຮັບຄວາມນິຍົມຢ່າງກວ້າງຂວາງ

16/01/2025 12:06
Email Print 153
KPL ປັດຈຸບັນນີ້ ຜະລິດຕະພັນ​ລາວປະເພດເຂົ້າໜົມ ເປັນອີກຜະລິດຕະພັນໜຶ່ງຂອງຄົນລາວທີ່ພວມໄດ້ຮັບຄວາມນິຍົມຈາກສັງຄົມນັບມ້ືນັບເພີ່ມຂຶ້ນ.

    *ປັດຈຸບັນນີ້ ຜະລິດຕະພັນ​ລາວປະເພດເຂົ້າໜົມ ເປັນອີກຜະລິດຕະພັນໜຶ່ງຂອງຄົນລາວທີ່ພວມໄດ້ຮັບຄວາມນິຍົມຈາກສັງຄົມນັບມ້ືນັບເພີ່ມຂຶ້ນ   ເຊິ່ງຈຸດນີ້ ເປັນສິ່ງທີ່ດີທ່ີສັງຄົມລາວເຮົາ ເລືອກກິນເລືອກໃຊ້ສິນຄ້າລາວ  ເພື່ອຫລຸດຜ່ອນການນໍາເຂົ້າສິນຄ້າຈາກຕ່າງປະເທດໃນອະນາຄົດ ແນວໃດກໍດີເມື່ອເວົ້າເຖິງເຂົ້າໜົມລາວ. ມື້ນີ້ , ຄໍລໍ້າສົ່ງເສີມທຸລະກິດຈະພາບັນດາທ່ານ ມາຮູ້ຈັກກັບຜະລິດຕະພັນເຂົ້າໜົມລາວ ເປັນອີກສິນຄ້າໜຶ່ງທ່ີຄອງໃຈລູກຄ້າທົ່ວປະເທດ.

   ທ່ານ​ນາງ  ກຸລາ​ບ ​ແສງ​ພະຈັນ    ​ເຈົ້າຂອງ​ຜະລິດ​ຕະພັນຍີ່​ຫໍ່ ເຂົ້າໜົມລາວໃຫ້​ຮູ້​ວ່າ:  ກ່ອນ​ຈະ​ມາ​​ເຮັດຜະລິດ​ຕະພັນ​ເຂົ້າໜົມລາວ  ແມ່ນ​​ເຄີຍ​ຂາຍໜົມ​ໂລ​ຕີ​ສາຍ​ໄໝມາ​ກ່ອນຊື້​ວ່າ: ສະຫວີ​ດ​ໂຣດ ແລະ ກໍ່​ເຮັດ​ໂລ​ຕີ​ແຊ່​ແຂງຊື່ໂລ​ຕິ​ລາມາ​ເປັ​ນ​ເວລາ​ຫລາຍ​ປີຈຶ່ງ​ມີ​ແນວ​ຄວາມ​ຄິດ​ຢາກ​​​ເຮັດຜະລິດ​ຕະພັນ​ທີ່​ສາມາດ​ວາງ​ຂາຍຕາມ​ທ້ອງ​ຕະຫລາດ​ທີ່ຢູ່​ໄດ້​ດົນ​ຂຶ້ນ​  ກໍ​ເລີຕັດສິນ​ໃຈ​ເຮັດ​ເຂົ້າໜົມໃນ​ປີ 2022 ​ເພາະ​ຕົນ​ເອງ ​ເປັນ​ຄົນ​ມັກ​ກິນ​ອາຫານ​ຫວານ​ຢູ່​ແລ້ວອີ​ກຢ່າງ​ກໍ​ຢາກ​ສ້າງຜະລິດ​ຕະພັນ​ໃດໜຶ່ງທີ່​ເປັນ​ຂອງ​ຄົນ​ລາວ ທີ່​ສາມາດ​ສົ່ງ​ອອກ​ໄດ້​ໃນ​ອະນາຄົດ. ສໍາລັບຜະລິດ​ຕະພັນ​ເຂົ້າ​ລາວມີ​ຢູ່ 34 ຜະລິດ​ຕະພັນ​ຄືເຂົ້າໜົມ​ໄຂ່ຊິ​ບຟອນ, ປັງຮ໋ອກ​ໄກ​ໂດ, ​ເຂົ້າໜົມ​ປັງທອງ​ຄໍາ , ​ເຂົ້າໜົມ​ເຄັກ ​ແລະ ອື່ນໆ  ​ເຊິ່ງປັດຈຸບັນ ຖື​ວ່າ​ເປັນ​ທີ່​ຍອມຮັບ​ຫລາຍ​ກວ່າ​ເມື່ອ​ກ່ອນ​ຫລາຍ​ເຊິ່ງຕ່າງ​ຈາກ​ເມື່ອ​ກ່ອນ​ຕອນ​ເລີ່​ມຕົ້ນຈໍາໜ່າຍ​ໃໝ່ໆ ບັນດາ​ຮ້ານ​ຄ້າບໍ່​ຢາກ​ຮັບ​ຂາຍຍ້ອນ​ເປັນ​ສິນຄ້າ​​ໃໝ່ ​ແລະ ​ເປັນ​ສິນຄ້າ​ຂອງ​ຄົນ​ລາວເຊິ່ງຄົນ​ລາວ ທີ່​ຈະ​ຍອມຮັບ​ສິນຄ້າ​ລາວ​ແມ່ນ​ຍາກ  ສະ​ນັ້ນ, ຕ້ອງ​ເຮັດ​ການ​ຕະຫລາດ​ວ່າ​ຈະ​ເຮັດ​ແນວ​ໃດ​ໃຫ້​ສິນຄ້າ​ໄດ້ຄຸນ​ນະພາ​ບ, ສອງການ​ຫຸ້ມ​ຫໍ່​ຕ້ອງ​ມີ​ຄວາມ​ໂດດ​ເດັ່ນ​​ເພື່ອ​ເຮັດ​ໃຫ້​ບັນດາ ຮ້ານ​ຄ້າ​ຕ່າງໆສົນ​ໃຈ​ຢາກຂາຍ  ​ແຕ່​ປັດຈຸບັນ​ໄດ້​ຮັບ​ຄວາມ​ສົນ​ໃຈ​ຫລາຍການ​ຈໍາໜ່າຍ ​ ຂາຍ​ຕາມມິ​ນີມາກ ,ຊຸບ​ເປີ​ມາ​ເກັດ​ເຖິງ 621 ​ຮ້ານ ທົ່ວ​ປະ​ເທດລວມທັງ​ຮ້ານ​ຄ້າ​ອອນ​ລາຍ .

   ທ່ານ​ນາງ  ກຸລາ​ບ  ​ເວົ້າ​ຕື່ມ​ວ່າ: ສໍາລັບຄວາມ​ທ້າຂອງ​ການ​ເຮັດ​ຜະລິດ​ຕະພັນລາວ  ​ແມ່ນ​ສິນຄ້າ​ລາວ​ຍັງ​ບໍ່​ຖືກ​ຍອມຮັບ​ຈາກ​ສັງຄົມ​ລາວ. ສະ​ນັ້ນ, ຕ້ອງ​ໄດ້​ຮຽນຮູ້​ເລື່ອງ​ຕ່າງໆ​ເປັນ​ຕົ້ນການ​ຄິດ​ສູດ, ການ​ເລືອກ ວັດຖຸ​ດິບ​ທີ່​ມີ​ຄຸນ​ນະພາ​ບ​ເພື່ອ​ໃຫ້ໄດ້ຜົນ​ຕອບ​ຮັບ​ທີ່​ດີ ​ໃຫ້​ລູກ​ຄ້າ ປະ​ທັບ​​ໃຈ​ກິນ​ແລ້ວ​ຢາກກິນ​ອີກ ເພື່ອ​ເຮັດ​ໃຫ້​ຜະລິດ​ຕະພັນ​ລາວ​ມີ​ຄວາມ​ຍືນ​ຍົງກໍ​ຕ້ອງ​ໄດ້​​ເບິ່ງ​ວ່າ ສັມຄົມ​ນິຍົມ​ສິນຄ້າ​ໃດ​ເຮົາ​ກໍ​ຕ້ອງ​ສົ່ງ​ເສີມ​ສິນຄ້າ​ນັ້ນ​ໃຫ້​ຫລາຍ​ຂຶ້ນ ​ແຕ່​ຕ້ອງ​ເຮັດ​ໃຫ້​ແຕກ​ຕ່າງ. ​ແນວ​ໃດ​ກໍ​ດີ ສໍາລັບອານາ​ຄົດ​ແມ່ນ​ຢາກ​ໃຫ້​ມີ​ແຟນຊາຍ ຫລື ​ເວົ້າ​ການຈຸດ​ກະຈ່ຍສິນຄ້າ​ຂອງ​ເຂົ້າໜົມລາວ ​ໃຫ້​ຫລາຍ​ຂຶ້ນທັງ​ພາຍ​ໃນ ​ແລະ ຕ່າງປະ​ເທດ.

ໂດຍ: ມາລີດາ

KPL

ຂ່າວອື່ນໆ


Top