6048

16/01/2025 xtgmf]k; 6 glf4tdy f{la '7q , glu ,0tspkp,tsklk,a d7u mj q ;x;'-q oma '-kf rkp.8h dkooerk0v'ra d xu ptfk lk,kf7;h kok''k, gzqj k,Q ' ot7vos];';P'9a o ໂດຍ: ÃÌ ກາŸ Ã້າ ໂດຍ: ÃÌ ກາŸ Ã້າ *ປັດຈຸບັນນີ້ ຜະລິດຕະພັນລາວ ປະເພດເຂົ້າໜົມເປັນອີກຜະລິດຕະ ພັນໜຶ່ງຂອງຄົນລາວ ທີ່ພວມໄດ້ ຮັບຄວາມນິຍົມຈາກສັງຄົມນັບມື້ ນັບເພີ່ມຂຶ້ນ ເຊິ່ງຈຸດນີ້ເປັນສິ່ງທີ່ດີ ທີ່ສັງຄົມລາວເຮົາເລືອກກິນເລືອກ ໃຊ້ສິນຄ້າລາວ ເພື່ອຫລຸດຜ່ອນການ ນໍາເຂົ້າສິນຄ້າຈາກຕ່າງປະເທດ ໃນອະນາຄົດແນວໃດກໍດີ ເມື່ອເວົ້າ ເຖິງເຂົ້າໜົມລາວ. ມື້ນີ້ , ຄໍລໍ້າ ສົ່ງ ເສີມທຸລະກິດ ຈະພາບັນດາທ່ານມາ ຮູ້ຈັກກັບຜະລິດຕະພັນເຂົ້າໜົມລາວ ເປັນອີກສິນຄ້າໜຶ່ງທີ່ຄອງໃຈລູກຄ້າ ທົ່ວປະເທດ. ທ່ານ ນາງ ກຸລາບ ແສງພະຈັນ ເຈົ້າຂອງຜະລິດຕະພັນຍີ່ຫໍ່ເຂົ້າໜົມ ລາວ ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ກ່ອນຈະມາເຮັດຜະ ລິດຕະພັນເຂົ້າໜົມລາວແມ່ນເຄີຍ g0Q k|q ,]k;r6 ,xa opk-k;[h ko wfh Ia [7;k,oy pq ,1j k'd;h k'0;k' ໂດຍ: ມາÃÇ ດາ ຂາຍໜົມໂລຕີສາຍໄໝມາກ່ອນຊື້ ວ່າ: ສະຫວີດໂຣດ ແລະ ກໍ່ເຮັດໂລ ຕີແຊ່ແຂງຊື່ໂລຕີລາ ມາເປັນເວລາ ຫລາຍປີ ຈຶ່ງມີແນວຄວາມຄິດຢາກ ເຮັດຜະລິດຕະພັນທີ່ສາມາດວາງ ຂາຍຕາມທ້ອງຕະຫລາດທີ່ຢູ່ໄດ້ດົນ ຂຶ້ນ ກໍເລີຍຕັດສິນໃຈເຮັດເຂົ້າໜົມ ໃນປີ 2022 ເພາະຕົນເອງເປັນຄົນ ມັກກິນອາຫານຫວານຢູ່ແລ້ວອີກ ຢ່າງກໍຢາກສ້າງຜະລິດຕະພັນໃດ ໜຶ່ງທີ່ເປັນຂອງຄົນລາວ ທີ່ສາມາດ ສົ່ງອອກໄດ້ໃນອະນາຄົດ. ສໍາລັບຜະລິດຕະພັນເຂົ້າລາວ ມີຢູ່ 34 ຜະລິດຕະພັນຄື ເຂົ້າໜົມໄຂ່ ຊິບຟອນ, ປັງຮÐ ອກໄກໂດ, ເຂົ້າໜົມ ປັງທອງຄໍາ, ເຂົ້າໜົມເຄັກ ແລະ ອື່ນໆ ເຊິ່ງປັດຈຸບັນຖືວ່າເປັນທີ່ຍອມ ຮັບຫລາຍກວ່າເມື່ອກ່ອນຫລາຍ ເຊິ່ງຕ່າງຈາກເມື່ອກ່ອນຕອນເລີ່ມ ຕົ້ນຈໍາໜ່າຍໃໝ່ໆ ບັນດາຮ້ານຄ້າ ບໍ່ຢາກຮັບຂາຍຍ້ອນເປັນສິນຄ້າໃໝ່ ແລະ ເປັນສິນຄ້າຂອງຄົນລາວ ເຊິ່ງ ຄົນລາວທີ່ຈະຍອມຮັບສິນຄ້າລາວ ແມ່ນຍາກ ສະນັ້ນ, ຕ້ອງເຮັດການ ຕະຫລາດວ່າຈະເຮັດແນວໃດໃຫ້ ສິນຄ້າໄດ້ຄຸນນະພາບ, ສອງການ ຫຸ້ມຫໍ່ຕ້ອງມີຄວາມໂດດເດັ່ນ ເພື່ອ ເຮັດໃຫ້ບັນດາຮ້ານຄ້າຕ່າງໆສົນ ໃຈຢາກຂາຍແຕ່ປັດຈຸບັນໄດ້ຮັບ ຄວາມສົນໃຈຫລາຍ ການຈໍາໜ່າຍ ຂາຍຕາມມິນີມາກ, ຊຸບເປີມາເກັດ ເຖິງ 621 ຮ້ານທົ່ວປະເທດລວມ ທັງຮ້ານຄ້າອອນລາຍ . ທ່ານນາງ ກຸລາບ ເວົ້າຕື່ມວ່າ: ສໍາລັບຄວາມທ້າທ້າຍຂອງການ ເຮັດຜະລິດຕະພັນເຂົ້າໜົມລາວ ແມ່ນ ສິນຄ້າລາວຍັງບໍ່ຖືກຍອມຮັບຈາກ ສັງຄົມລາວ. ສະນັ້ນ, ຕ້ອງໄດ້ ຮຽນຮູ້ເລື່ອງຕ່າງໆເປັນຕົ້ນການ ຄິດສູດ, ການເລືອກວັດຖຸດິບທີ່ມີ ຄຸນນະພາບເພື່ອໃຫ້ໄດ້ຜົນຕອບ ຮັບທີ່ດີໃຫ້ລູກຄ້າປະທັບ ໃຈກິນ ແລ້ວຢາກກິນອີກ ເພື່ອເຮັດໃຫ້ ຜະລິດຕະພັນລາວມີຄວາມຍືນ ຍົງກໍຕ້ອງໄດ້ເບິ່ງວ່າສັງຄົມນິຍົມ ສິນຄ້າ ແບບໃດ ເຮົາ ກໍ ຕ້ອງ ສົ່ງ ເສີມສິນຄ້ານັ້ນໃຫ້ຫລາຍຂຶ້ນ, ແຕ່ ຕ້ອງເຮັດໃຫ້ແຕກຕ່າງ. ແນວໃດ ກໍດີ, ສໍາລັບອະນາຄົດແມ່ນຢາກ ໃຫ້ມີແຟນຊາຍ ຫລື ຈຸດກະຈ່າຍ ສິນຄ້າ ເຂົ້າໜົມລາວ ໃຫ້ຫລາຍ ຂຶ້ນທັງພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດ. *ຈົບລົງຢ່າງຈົບງາມ ແລະ ສ້າງຄວາມປະທັບໃຈໃຫ້ມວນຊົນ ສໍາລັບງານບຸນກິນຈຽງ ຫລື ບຸນ ນໍເປ່ເຈົ້າ ທີ່ສວນພຶກສາເມື່ອບໍ່ດົນ ມານີ້ ເຊິ່ງສ້າງບັນຍາກາດໃຫ້ ງານສະເຫລີມສະຫລອງບຸນກິນ ຈຽງ ມີຄວາມຄຶກຄື້ນມ່ວນຊື່ນ, ຮັກສາໄດ້ຄວາມສາມັກຄີ, ຮັກ ແພງ, ຮີດຄອງປະເພນີຂອງຊົນເຜົ່າ ມົ້ງ ແລະ ອື່ນໆ. ການຈັດງານ ໃນຄັ້ງນີ້, ເພື່ອສົ່ງເສີມ ແລະ ໃຫ້ ໂອກາດແກ່ລູກຫລານຊົນເຜົ່າມົ້ງ ທັງຊາວໜຸ່ມຍິງ ແລະ ຊາຍ ໃຫ້ມີ ບ່ອນສະແດງຄວາມສາມາດຮອບ ດ້ານຂອງເຂົາເຈົ້າທາງດ້ານປັນ ຍາສຶກສາ, ສິລະປະສຶກສາ ແລະ ອື່ນໆ ຈາກລະດັບທ້ອງຖິ່ນສູ່ລະດັບ ຊາດ ແລະ ກ້າວສູ່ສາກົນ, ທັງເປັນ ການສົ່ງເສີມສິນຄ້າບັນດາເຜົ່າ. ພ້ອມນີ້, ຍັງເປັນການສ້າງຄວາມ ສາມັກຄີພາຍໃນຂອງຊົນເຜົ່າມົ້ງ ກັບເຜົ່າອື່ນໆໄດ້ຊ່ວຍກັນປົກປັກ ຮັກສາຮີດຄອງປະເພນີອັນລໍ້າຄ່າ ຂອງຕົນເອງໄວ້ ແລະ ຊ່ວຍກັນ ສົ່ງເສີມໃຫ້ຢູ່ຄູ່ວັດທະນະທຳລາວ ຕະຫລອດໄປ. ໃນປີນີ້ມີຄວາມພິເສດຄືມີການ ປະກວດນາງສາວເຜົ່າມົ້ງ ນະຄອນ ຫລວງວຽງຈັນປະຈຳປີ 2025 ເຊິ່ງກໍ່ໄດ້ຜ່ານການເກັບໂຕ ແລະ ປະກວດໃນຮອບຄັດເລືອກໃນຮອບ ຕ່າງໆ ຂອງເວທີດັ່ງກ່າວຜູ້ຈົນສາ *“ລາບ” ຖືວ່າເປັນອາຫານ ພື້ນເມືອງຂອງລາວ ທີ່ມີລົດຊາດ ແລະ ເອກະລັກສະເພາະ, ເຂົ້າໜຽວ ມາດຄັດເລືອກໄດ້ໃນຮອບຕັດສິນ ວ່າ : ).16 ນາງ ປີຍະດາ ຕົງ ນາມມະວົງ ຈາກນະຄອນຫລວງ ວຽງຈັນ ໄດ້ຮັບຕຳແໜ່ງນາງສາວ ເຜົ່າມົ້ງ ນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ ປະຈຳປີ 2025, ).15 ນາງ ເກ້ຍ ຢ່າງ ຈາກແຂວງວຽງຈັນ ໄດ້ຮັບ ຕຳແໜ່ງຮອງອັນດັບ1 ນາງສາວ ເຜົ່າມົ້ງ ນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ ປະຈຳປີ 2025, ).07 ນາງ ມະລີ ຢ່າງແສນໄຊ ຈາກແຂວງ ຫລວງພະບາງ ໄດ້ຮັບຕຳແໜ່ງ ຮອງອັນດັບ 2 ນາງສາວເຜົ່າມົ້ງ ນະຄອນຫລວງວຽງຈັນ ປະຈຳປີ 2025 ແລະ ສ່ວນວ່າຕຳແໜ່ງ ຮອງອັນ ດັບ 3 ແມ່ນມີ 2 ຄົນ ຄື ).02 ນາງ ນາຮາລີ ຈາກແຂວງ ໄຊສົມບູນ ແລະ ).12 ນາງ ດໍຈີ ລາວຮົວ ຈາກນະຄອນຫລວງວຽງ ຈັນ ໄດ້ຮັບຕຳແໜ່ງຮອງອັນດັບ 3 ນາງ ສາວເຜົ່າມົ້ງ ນະຄອນຫລວງ ວຽງຈັນ ປະຈຳປີ 2025. lxx ]k; dP,ltg|u ]k[ vkskorN og,n v'0v']k;g0Q kgxa o,= ]tfq d3]d “ ” ມໍລະດົກ ແລະ ສືບທອດກັນມາ ຍາວນານຈົນເຖິງທຸກວັນນີ້, ເມື່ອ ຫວນຄືນຫລັງບໍ່ວ່າຈະເປັນບຸນ ປະເພນີ, ງານແຕ່ງດອງ ແລະ ງານ ສ້າງສັນຕ່າງໆແມ່ນບໍ່ເຄີຍປະຖິ້ມ ລາບ, ຈະເຫັນລາບຢູ່ເທິງໂຕະ, ພາເຂົ້າ ໂດຍສະເພາະແມ່ນລາບ ປາ,ລາບຊີ້ນງົວ, ລາບເປັດ, ລາບ ໄກ່ງວງ... ສະນັ້ນ ເພື່ອໃຫ້ລາບ ກາຍເປັນເອກະລັກວັດທະນະທໍາ ອາຫານລາວຕະຫລອດໄປ ຫລາ້ ສຸດ, ສະມາຄົມນັກທຸລະກິດແມ່ຍິງ ໄດ້ສົມທົບກັບບັນດາຂະແໜງການ ທີ່ກ່ຽວຂ້ອງຍື່ນໜັງສືເຖິງກະຊວງ ຖະແຫລງຂ່າວ, ວັດທະນະທໍາ ແລະ ທ່ອງທ່ຽວ ເປັນທີ່ຮຽບຮ້ອຍ ແລ້ວ ເພື່ອສະເໜີເອົາອາຫານລາວ ກໍຄື “ລາບ” ເຂົ້າຈົດທະບຽນເປັນ ມໍລະດົກໂລກໃນອະນາຄົດ. ທ່ານ ນາງ ຈັນທະຈອນ ວົງໄຊ ຮອງປະທານສະພາການຄ້າ ແລະ ອຸດສາຫະກໍາແຫ່ງຊາດ, ທັງເປັນ ປະທານສະມາຄົມນັກທຸລະກິດ ແມ່ຍິງ ກ່າວວ່າ: ການທີ່ສະເໜີ ເອົາ “ລາບ” ເຊິ່ງເປັນອາຫານ ພື້ນເມືອງຂອງລາວເຂົ້າໄປຈົດທະ ບຽນເປັນມໍລະດົກໂລກ ກໍຍ້ອນວ່າ “ລາບ” ເປັນອາຫານທີ່ຢູ່ຄູ່ກັບຄົນ ລາວ ແລະ ມີຄວາມເປັນມາເປັນ ເວລາດົນນານ ແລະ ມີເອກະລັກບໍ່ຄື ກັບປະເທດອື່ນ, ເວລາຈັດງານສໍາ ຄັນຕ່າງໆເຊັ່ນ: ແຕ່ງດອງ, ງານ ລ້ຽງ, ຂຶ້ນເຮືອນໃໝ່, ສູ່ຂວັນ ແລະ ອື່ນໆ ຕ້ອງມີ “ລາບ” ຢູ່ດ້ວຍທຸກ ຄັ້ງເຮັດໃຫ້ໝັ້ນໃຈໄດ້ວ່າ “ລາບ” ອາຫານພື້ນເມືອງຂອງລາວເປັນ ເອກະລັກ ແລະ ການປຸງແຕ່ງທີ່ບໍ່ ຄືກັບປະເທດອື່ນໆ ແລະ ສາມາດ ສະເໜີຂໍຈົດທະບຽນເປັນມໍລະດົກ ໂລກໄດ້ໃນຕໍ່ໜ້າ. ກັບ ລາບ ໄດ້ກາຍເປັນສ່ວນໜຶ່ງ ທີ່ສໍາຄັນໃນຊີວິດປະຈໍາວັນຂອງ ປະຊາຊົນລາວບັນດາເຜົ່າ ເຊິ່ງ ບັນພະບູລຸດເຮົາໄດ້ມອບໃຫ້ເປັນ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTc3MTYxMQ==