6046.1

14/01/2025 xtgmf]k; 6 glf4tdy f{la '7q , glu ,0tspkp,tsklk,a d7u mj q ;x;'-q oma '-kf rkp.8h dkooerk0v'ra d Ih kor6 ,-a [ goA ovksko]k;fA 'gfu ,7P'76j da [7;k,lq f.\j *ພວກເຮົາເຄີຍໄດ້ຍິນຄຸ້ນຫູກັນ ມາວ່າ “ຢູ່ບ່ອນໃດມີສຽງແຄນ, ຜູ້ໃດຢູ່ເຮືອນຮ້ານ,ກິນເຂົ້າໜຽວ, ນັ້ນແມ່ນຄົນລາວ”, ເຂົ້າໜຽວ ກັບລາບ ໄດ້ກາຍເປັນສ່ວນໜຶ່ງທີ່ ສໍາຄັນໃນຊີວິດປະຈໍາວັນຂອງປະ ຊາຊົນລາວບັນດາເຜົ່າ ເຊິ່ງບັນ ພະບູລຸດເຮົາໄດ້ມອບໃຫ້ເປັນມໍລະ ດົກ ແລະ ສືບທອດກັນມາຍາວນານ ຕິດພັນ ກັບຮີດ 12 ຄອງ 14 ຮີດຍີ່ ຄອງຈຽງ ຖ້າຍ້ອນເວລາຄືນຫລັງ ການປະພຶດປະຕິບັດບຸນປະເພນີ, ງານແຕ່ງດອງ ແລະ ງານຕ່າງໆ ບໍ່ເຄີຍປະຖິ້ມ ແລະ ມັກຈະພົບເຫັນ ອາຫານຍອດນິຍົມເອີ້ນວ່າ “ ເຂົ້າ ໜຽວກັບລາບຊີ້ນ” ຢູ່ເທິງໂຕະ, ພາເຂົ້າ ແລະ ການສັງສັນທີ່ເຕັມ ໄປດ້ວຍມິດຕະພາບໄມຕີຈິດ ແລະ ຄວາມອົບອຸ່ນແບບເອກະລັກຂອງ ລາວເຮົາ. ຫລາຍຊຸມປີຜ່ານມາ, ບໍ່ວ່າຈະເປັນລາບປາ, ລາບຊີ້ນງົວ, ງານເຊື່ອມສໍາພັນມິດຕະພາບນັ້ນ ເອງ. ຍ້ອນແນວນັ້ນບັນດາທຸລະກິດ ຮ້ານອາຫານຈຶ່ງຄ່ອຍໆເຕີບໃຫຍ່ ຂະຫຍາຍຕົວໄປຕາມຈັງຫວະເສດ ຖະກິດ ແລະ ຄວາມຕ້ອງການຂອງ ສັງຄົມຫລາຍຂຶ້ນຄືກັບເງົາຕາມ ໂຕເຮົາເອງ ເຊິ່ງແຕ່ລະຮ້ານກໍມີ ສູດເດັດໆສູດແຊບໆເປັນເອກະລັກ ຂອງໃຜມັນເພື່ອປັບໃຫ້ເຂົ້າກັບຍຸກ ກັບສະໄໝໃໝ່ດັ່ງຕົວຢ່າງ ຮ້ານພູມ ຊັບຂຶ້ນຊື່: ຮ້ານອາຫານພື້ນເມືອງ ເປັນເອກະລັກລາວແທ້ໆທີ່ມີຊື່ສຽງ ໂດ່ງດັງ ແລະ ໄດ້ຮັບຄວາມນິຍົມ ເປັນອັນດັບຕົ້ນໆໃນລາວກໍວ່າໄດ້. ໂດຍສ່ວນໃຫຍ່ລາຍການອາຫານ ຂອງຮ້ານອາຫານພູມຊັບຈະເນັ້ນ ພວກກ້ອຍ-ລາບ, ຕົ້ມແກງ, ມົກ ອ່ອມພາຍໃຕ້ປັດສະຍາຊີວິດ “ຢາກ ຮັກສາອາຫານພື້ນບ້ານລາວ ແບບ ດັ້ງເດີມໄວ້, ຕ້ອງການໃຫ້ລູກຄ້າ ໄດ້ກິນອາຫານແຊບ, ມີຮອຍຍິ້ມ ເພິ່ງພໍໃຈ, ມີຄວາມອົບອຸ່ນດີ, ລາ ຄາບໍ່ແພງເຂົ້າເຖິງໄດ້ທຸກຊັ້ນຄົນ, ວັດຖຸດິບສົດຄຸນນະພາບມາກ່ອນ, ສະອາດປອດໄພແລະການບໍລິການ ໃນຮ້ານ-ສົ່ງນອກຮ້ານຕ້ອງດີ”. ທ່ານ ນາງ ມະໂນລົມ ເຂັມສຸລິ ຍະຈັກ (.BOPMPN, IFNTP VM JZBDIBL),ບໍ່ແມ່ນຄົນອື່ນຄົນ ໄກ ເພີ່ນເປັນລູກຮັກຫລານແພງ ຂອງນັກຮົບປະຕິວັດ ທັງເປັນເຈົ້າ ຂອງຮ້ານອາຫານພູມຊັບເລົ່າສູ່ຜູ້ ຂຽນ¾ັງດ້ວຍຮອຍຍິ້ມເຕັມປ່ຽມ ທັດສະນະຕິ ແລະ ວິໄສທັດບອກວ່າ: ຮ້ານອາຫານພູມຊັບສ້າງຕັ້ງຂຶ້ນ ເກືອບ 5 ປີແລ້ວນັບແຕ່ປີ 2019, ຕອນນັ້ນຮ້ານຂອງພວກຍັງຕັ້ງຢູ່ ໜ້າທາງ ແລະ ຕໍ່ມາໄດ້ຍ້າຍເຂົ້າ ມາຮ່ອມເບື້ອງໃນບ້ານ (ບ້ານຮ່ອງ ໄກ່ແກ້ວ) ແຕ່ບັງເອີນພໍດີພະຍາດ ໂຄວິດ 19 ແພ່ລະບາດ ແລະ ກໍໄດ້ ປິດ, ແລ້ວມາເປີດທົດລອງຂາຍ ອອນລາຍ ໂດຍມີລົດຂົນສົ່ງໄປໃຫ້ ລູກຄ້າ ແລະ ຈໍານວນໜຶ່ງມາເອົາ ເອງເຊັ່ນ: ຢູ່ຕາມບ້ານເຮືອນນັກກິ ລາ, ໂຮງໝໍ, ໂຮງຮຽນທິດສະດີ ແລະ ລູກຄ້າທົ່ວໄປ ເຊິ່ງເຫັນວ່າ ມັນຕອບໂຈດໄດ້ດີຫລາຍ, ເລີຍຄິດ ຢາກຍ້າຍຮ້ານມາເຮັດຢູ່ໃນເຮືອນ ເພາະເປັນເຮືອນຂອງເຮົາເອງຊື່: ຮ້ານທະນັດດາ ເຊົ່າຊຸດໄໝອອກ ງານ ເຊີ່ງມີລູກຄ້າມາໃຊ້ບໍລິການ ກໍຫລາຍຢູ່ແລ້ວ, ຍ້ອນແນວນັ້ນເລີຍ ຕັດສິນໃຈເຮັດທຸລະກິດຮ້ານອາ ຫານ ເພື່ອໃຫ້ລູກຄ້າທີ່ມາໃຊ້ບໍລິ ການຮ້ານຜ້າໄໝ ຫລື ຮ້ານອາຫານ ອາດເປັນລູກຄ້າຄົນດຽວກັນ. ໄດ້ແຮງບັນດານຈາກໃສ່ຈິງ ຕັດສິນໃຈມາເຮັດຮ້ານອາຫານ ຕອບ: ອີງໃສ່ສະພາບເສດຖະກິດ ຄອບຄົວຜົວ-ເມຍ ເປັນພະນັກງານ ທັງສອງ, ລາຍຮັບກໍ່ອາໃສຈາກ ເງິນເດືອນ ແລະ ມີລູກ 2 ຄົນ ກຳ ລັງຮຽນ, ເຊິ່ງຄ່າໃຊ້ຈ່າຍກໍຖືວ່າ ຫລາຍ ແລະ ບາງຄັ້ງເຮັດໃຫ້ບໍ່ພຽງ ພໍໃນການບໍລິຫານຄອບຄົວ, ເລີຍ ຄິດວ່າເປັນເວລາອັນເໝາະສົມ ແລ້ວບວກກັບແນວທາງນະໂຍບາຍ ຂອງພັກ-ລັດອັນຖືກຕ້ອງໃນການສົ່ງ ເສີມເສດຖະກິດຄອບຄົວ ແລະ ກ້າວ ຫາໄປເພິ່ງຕົນເອງກຸ້ມຕົນເທື່ອລະ ກ້າວຄືການປະກອບສ່ວນໜ້າທີ່ສໍາ ຄັນໃນການພັດທະນາເສດຖະກິດສັງຄົມ, ສ້າງວຽກເຮັດງານທໍາ ແລະ ແກ້ໄຂຄວາມທຸກຍາກຢ່າງ ຮອບດ້ານ, ຈຶ່ງໄດ້ຕັດສິນໃຈເປີດ ຮ້ານອາຫານ ເຊິ່ງເປັນສິ່ງທີ່ຕົນ ເອງມັກໃນການປຸງແຕ່ງອາຫານ ສັ່ງທາງອີ່ເກັດ ຫລື ມີຂົນສົ່ງໄດ້. ສາເຫດທີ່ລູກຄ້ານິຍົມ ແລະ ຕິດ ໃຈຮ້ານອາຫານເຮົາແມ່ນ ຕອບ: ທຸກລາຍການອາຫານໃນຮ້ານຂອງ ພວກເຮົາເນັ້ນຄວາມສົດໃໝ່ໃຫ້ ລູກຄ້າໄດ້ກິນສົດໆແຊບໆ, ເຮັດ ຕາມໃຈທີ່ລູກຄ້າສັ່ງ, ບາງຄົນມັກ ຂົມ, ເຜັດຕາມໃຈລູກຄ້າ, ບັນຍາ ກາດຮ້ານໂລ່ງດີ, ມີບ່ອນຈອດລົດ, ມີຫ້ອງແອເຢັນໄວ້ຄອຍບໍລິການ ແຂກທຸກລະດັບ. ທ່ານໃດໄປບໍ່ຮອດຈອດບໍ່ເຖິງ ທີ່ນີ້ພວກເຮົາແນະນໍາລາຍລະອຽດ ລຸ່ມນີ້: ຮ້ານພູມຊັບ ໄດ້ເປີດຮ້ານວັນ ຈັນ-ວັນອາທິດ,ລູກຄ້າສາມາດມາ ກິນເຂົ້າສວຍຢູ່ຮ້ານ ຫລື ໂທສັ່ງກັບ ບ້ານໄດ້. ບັນຍາກາດຮ້ານດີບ່ອນ ຈອດລົດສະດວກ ຮ້ານພູມຊັບ ລາບແຊບ ຈຸ່ມເພ້ຍ ສະຖານທີ່: ບ້ານຮ່ອງໄກ່ແກ້ວ, ຮ່ອມ12 ເຂົ້າ ຮ່ອມມາປະມານ 20 ແມັດ (ມີ ປ້າຍໜ້າຮ່ອມ) ສາມາດຈອດລົດ ຢູ່ແຄມທາງໃຫຍ່ ຫລື ເຂົ້າໄປຈອດ ດ້ານໃນໄດ້ກໍ່ໄດ້, ແຜນທີ່: IUUQT : NBQT.HPPHMF.DPN R 17. 986942,102. 626007 ຮ້ານ ເປີດ: ວັນຈັນ-ອາທິດ ເວລາ: 08:00-15:00 ໂມງ ສາມາດສັ່ງ ກັບບ້ານໄດ້ມີບໍລິການຈັດສົ່ງໂທ ຫລື ວÜ ອດແອັບໄດ້ທີ່ເບີ 020 5566 9911 - 56966989 ໃຫ້ພໍ່ແມ່ ແລະ ຄອບຄົວຢູ່ແລ້ວ, ພ້ອມນັ້ນກໍ່ ເພື່ອສືບສານເຈດຕະ ນາລົມມູນເຊື້ອອັນດີງາມຂອງບັນ ພະບູລຸດເຮົາ. ຈຸດເດັ່ນຂອງອາຫານຮ້ານຂອງ ແມ່ນຫຍັງ ຕອບ: ຈຸດເດັ່ນຂອງ ອາຫານກໍ່ຈະມີລາບຊີ້ນເພ້ຍສົດ, ຈຸ່ມເພ້ຍ, ແຈ່ວເພ້ຍຂົມໆ ເຊິ່ງວັດຖຸ ດິບທັງໝົດນັ້ນພວກເຮົາສັ່ງໂດຍ ກົງຈາກໂຮງງານຂ້າສັດມາສົ່ງ). ພ້ອມດຽວກັນນັ້ນ, ສະເພາະລາບຊີ້ນ ແທ້ໆກວມລວມຫລາຍລາຍການ ອາຫານທີ່ຄອຍບໍລິການຄື: ລາບ ກຸ້ງແຫລວ, ລາບປາຕອງ, ລາບ ໄກ່ງວງ, ລາບເປັດ ແລະ ອື່ນໆ ເຊິ່ງ ອາຫານທັງໝົດພວກເຮົາຈະເນັ້ນ ລົດຊາດແຊບເປັນເອກະລັກພື້ນ ເມືອງ, ວັດຖຸດິບມີຄວາມສົດໃໝ່ ມື້ຕໍ່ມື້, ສະອາດໄດ້ສຸຂະອະນາໄມ ແລະ ເພື່ອຮັບປະກັນໃຫ້ລູກຄ້າໄດ້ ຮັບປະທານອາຫານມີຄວາມປະ ທັບໃຈ ແລະ ຄິດຢາກກັບມາອີກ. ພິເສດລາຄາອາຫານໃນຮ້ານຂອງ ພວກເຮົາຈະເນັ້ນລາຄາບໍ່ແພງໃຫ້ ລູກຄ້າທຸກຊັ້ນຄົນເຂົ້າເຖິງໄດ້ເຊັ່ນ: ລາບຊີ້ນມີລາຄາພຽງປະມານ 60 ພັນກີບ ຕໍ່ຊຸດສາມາດກິນອິ່ມໄດ້ 3 ຄົນ. ລູກຄ້າ ແລະ ແຂກເຂົ້າ ມາຮ້ານເຮົາສ່ວນໃຫຍ່ແມ່ນຄົນ ກຸ່ມໃດ ຕອບ: ຕົ້ນຕໍແມ່ນຈະເປັນ ພະນັກງານລັດ, ບັນດາກະຊວງ, ອົງການຕ່າງໆ, ບໍລິສັດເອກະຊົນ ຕ່າງໆ ແລະ ປະຊາຊົນທົ່ວໄປກໍມີ ມາຫລາຍ ແລະ ບາງຄັ້ງກໍມີກຸ່ມ ລູກຄ້າກໍ່ບອກຕໍ່ກັນເຊັ່ນຕົວຢ່າງ ມື້ພັກວັນເສົາ ເພີ່ນຈະພາຄອບຄົວ ມາກິນເຂົ້າ ແລະ ຍັງມີລູກຄ້າຄົນ ລາວໄປຢູ່ຕ່າງປະເທດແລະປະເທດ ເພື່ອນບ້ານທົວໄທ ກໍມາເປັນໄລຍະ ນີ້, ນອກຈາກມາຮັບປະທານໃນ ຮ້ານແລ້ວພວກເຮົາຍິນດີໃຫ້ບໍລິ ການສົ່ງລູກຄ້າເຖິ່ງທີ່ຜ່ານການ ລາບເປັດ, ລາບໄກ່ງວງ, ລາບກຸ້ງ ແລະ ອື່ນໆບໍ່ແມ່ນໄດ້ຮັບຄວາມ ນິຍົມພຽງມື້ນີ້ມື້ວານແຕ່ຫາກໄດ້ ຮັບຄວາມນິຍົມແຕ່ບູຮານນາການ ແລະ ສືບຕໍ່ເພີ່ມຂຶ້ນຢ່າງກວ້າງ ຂວາງຈາກແຂກພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດໃນພາກພື້ນອາຊຽນສາກົນ ໂດຍທົ່ວໄປເພີ່ນມັກຈະບັນ ຈຸເຂົ້າໃນລາຍການອາຫານທີ່ແຊບ ຊ້ອຍ ແລະ ເປັນໃບໜ້າໃບຕາຂອງ ຊາດລາວໃນການກະກຽມພາເຂົ້າ ສາມັກຄີຕ້ອນຮັບກອງປະຊຸມລະ ດັບຊາດ, ກອງປະຊຸມສາກົນ ແລະ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTc3MTYxMQ==