07/01/2025 xtgmf]k; 6 glf4tdy f{la '7q , glu ,0tspkp,tsklk,a d7u mj q ;x;'-q oma '-kf rkp.8h dkooerk0v'ra d g,n v'zkv5 fq , 9a f[5 oxtgrou g8a 9ob , xt9exu 2 0 2 4 vkskoxtgrf.f .-h g;]kpj vpfq od;j k\6 j ¢£ບ¢£ງ: ສ ສີັນໍາ *ອາຫານແຕ່ລະປະເພດ ມີໄລ ຍະເວລາໃນການຍ່ອຍບໍ່ຄືກັນ, ກ່ອນໜ້ານີ້ ມີການແບ່ງປັນຂໍ້ມູນ ຫລື ແຊ ກ່ຽວກັບການຍ່ອຍອາຫານ ແຕ່ລະປະເພດວ່າ ຊີ້ນງົວ ຍ່ອຍໄດ້ ໄວກວ່າຊີ້ນໝູ, ສ່ວນຜັກ ແລະ ໝາກໄມ້ໃຊ້ເວລາຍ່ອຍໃນກະເພາະ ອາຫານພຽງ 10-20 ນາທີ ເຊິ່ງຂໍ້ ມູນເຫລົ່ານີ້ ອາດຈະບໍ່ຖືກຕ້ອງ ທັງໝົດ ເ ພາ ະມີຫລາຍປັດ ໄຈ ກ່ຽວຂ້ອງ. ໝາກໄມ້: ເປັນອາຫານທີ່ມີວິຕາ ມິນຫລາຍແຕ່ມີເສັ້ນໃຍບໍ່ຫລາຍ ປານໃດ ຈຶ່ງໃຊ້ເວລາໃນການຍ່ອຍ ປະມານ 20-40 ນາທີ ແຕ່ຖ້າກິນ ຫລາຍກໍຈະໃຊ້ເວລາຍ່ອຍອ່າວ ດົນແດ່. ຜັກ: ແຫລ່ງຂໍ້ມູນທົ່ວໄປອ້າງວ່າ ໃຊ້ເວລາຍ່ອຍປະມານ 30-50 ນາ ທີ ຂຶ້ນກັບຊະນິດຂອງຜັກເນື່ອງ ຈາກມີເສັ້ນໃຍສູງ ແລະ ຖືກຍ່ອຍໃນ ລໍາໄສ້ນ້ອຍເທົ່ານັ້ນ (ບໍ່ຍ່ອຍຢູ່ກະ ເພາະອາຫານ), ແຕ່ອີງຕາມຂໍ້ມູນ ຈາກ )eaMUIDareUIaJ ແລະ XXX.sJHOos.DoN ລະບຸວ່າ: ຜັກໃຊ້ເວລາຍ່ອຍປະມານ 2-4 ຊົ່ວໂມງ, ສໍາລັບສ່ວນທີ່ຍ່ອຍບໍ່ໄດ້ ກໍຈະລົງໄປຫາລໍາໄສ້ໃຫຍ່ ແລະ ຄ້າງຢູ່ໃນລໍາໄສ້ໃຫຍ່ປະມານເຄິ່ງມື້ ຫາ2ມື້ຈຶ່ງຈະຖືກຂັບຖ່າຍອອກມາ, ທັງນີ້ ຜັກສຸກ ໃຊ້ເວລາຍ່ອຍໄວ ແລະ ງ່າຍກວ່າຜັກດິບ. ປາ: ໃຊ້ເວລາຍ່ອຍປະມານ3060 ນາທີ, ຖ້າເປັນປາທີ່ບໍ່ມີມັນຕິດ ກໍຈະໃຊ້ເວລາຍ່ອຍບໍ່ຮອດ 60 ນາ ທີ ຫລື ກາຍນັ້ນເລັກນ້ອຍ. ເຂົ້າ ແລະ ທັນຍາພືດ: ແຫລ່ງຂໍ້ ມູນທົ່ວໄປອ້າງວ່າ: ຈໍາພວກທາດ ແປ້ງ ແລະ ທັນຍາພືດປົກກະຕິຈະ ໃຊ້ເວລາຍ່ອຍປະມານ 90-120 ນາທີ ຫລື 2 ຊົ່ວໂມງ ແຕ່ພືດຕະ ກູນຖົ່ວຈະໃຊ້ເວລາຍ່ອຍປະມານ 3 ຊົ່ວໂມງ. ອ້າງອີງຈາກ )eaMU I Da r e U I a J ແລະ XXX. sJHOos.DoN ບອກວ່າ: ອາຫານ ຈໍາພວກເຫລົ່ານີ້ ຍ່ອຍງ່າຍ ແລະ ໄວກວ່າອາຫານກຸ່ມອື່ນໆ ໂດຍຈະ ຖືກຍ່ອຍໃນນໍ້າລາຍຢູ່ປາກ ແລະ ຍ່ອຍໃຫ້ນ້ອຍລົງອີກຢູ່ລໍາໄສ້ນ້ອຍ (ບໍ່ຍ່ອຍຢູ່ກະເພາະອາຫານ) ເມື່ອ ແປ້ງຖືກຍ່ອຍເປັນນໍ້າຕານແລ້ວ ຮ່າງກາຍສາມາດດຶງນໍ້າຕານໄປ ໃຊ້ເປັນພະລັງງານໄດ້ທັນທີ. ຊີ້ນໄກ່: ປະເພດໂປßຕີນ ໃຊ້ເວ ລາຍ່ອຍປະມານ 90-120 ນາທີ ຫລື 2 ຊົ່ວໂມງ ຂຶ້ນກັບປະລິມານ ທີ່ກິນ. ຜະລິດຕະພັນຈາກນົມ, ເນີຍ, ຊີສ: ເປັນອາຫານປະເພດໂປßຕີນ ຈະໃຊ້ເວລາຍ່ອຍປະມານ 120 ນາ ທີ ຫລື 2 ຊົ່ວໂມງ ຫລື ຍ່ອຍໄດ້ຕາມ ເວລາມາດຕະຖານທົ່ວໄປ. ຊີ້ນງົວ/ຊີ້ນໝູ: ອ້າງກັນວ່າ ຊີ້ນ ງົວ ໃຊ້ເວລາຍ່ອຍໄວກວ່າຊີ້ນໝູ ຄືປະມານ 3 ຊົ່ວໂມງ, ສ່ວນຊີ້ນໝູ ຍ່ອຍປະມານ5ຊົ່ວໂມງ. ແຕ່ແຫລ່ງ ຂໍ້ມູນຈາກ )eaM UIDareUIaJ ແລະ XXX. sJHOos.DoN ພົບວ່າ: ເປັນອາຫານປະເພດໂປßຕີນຄືກັນ ຈະຖືກຍ່ອຍທີ່ກະເພາະອາຫານເປັນ ຫລັກ. ຖ້າບໍລິໂພກຊີ້ນງົວ ແລະ ໝູ ໃນປະລິມານເທົ່າກັນ, ໃນສັດສ່ວນ ໄຂມັນເທົ່າກັນ, ມີການຫຍໍ້າແຫລກ ລະອຽດເທົ່າໆກັນກໍຈະໃຊ້ເວລາ ຍ່ອຍໃກ້ຄຽງກັນ. ໄຂມັນ ຫລື ຊີ້ນຕິດມັນ: ຈໍາພວກ ນີ້ ຈະຍ່ອຍຍາກກວ່າຊີ້ນລ້ວນໆ ເພາະໄຂມັນ ໃຊ້ເວລາຍ່ອຍດົນ. ອາຫານແຕ່ລະປະເພດໃຊ້ເວ ລາໃນການຍ່ອຍແຕກຕ່າງກັນແຕ່ ບໍ່ສາມາດລະບຸເຈາະຈົງເປັນນາທີ ຫລື ຊົ່ວໂມງໄດ້ຢ່າງຈະແຈ້ງເພາະ ເຖິງວ່າຄົນເຮົາຈະກິນອາຫານຄື ກັນແຕ່ເວລາໃນການຍ່ອຍຂອງແຕ່ ລະຄົນກໍບໍ່ເທົ່າກັນຂຶ້ນກັບຫລາຍ ປັດໄຈ ເປັນຕົ້ນ: 1.ປັດໄຈດ້ານອາຍຸ ແລະ ເພດ ຂອງຜູ້ບໍລິໂພກ, ຜູ້ອາຍຸ ສູງລະບົບການຍ່ອຍອາຫານຈະ ເຮັດວຽກບໍ່ໄດ້ດີເທົ່າຄົນໜຸ່ມສາວ 2. ປັດໄຈດ້ານຮໍໂມນຂອງຜູ້ບໍລິ ໂພກແຕ່ລະຄົນເຊັ່ນ: ແມ່ຍິງເວລາ ມີປະຈໍາເດືອນ ຫລື ໄລຍະເວລາ ຕົກໄຂ່ການຍ່ອຍອາຫານກໍຈະບໍ່ ເທົ່າກັບໄລຍະເວລາທີ່ບໍ່ມີປະຈໍາ ເດືອນ 3. ປັດໄຈດ້ານອັດຕາການ ເຜົາຜານຂອງແຕ່ລະຄົນກໍມີຜົນຕໍ່ ຄວາມໄວ-ຄວາມຊ້າໃນການຍ່ອຍ ອາຫານ 4. ປັດໄຈດ້ານປະລິມານ ໃນການບໍລິໂພກຖ້າກິນຫລາຍເກີນ ໄປກະເພາະອາຫານກໍ່ເຮັດວຽກ ໜັກເຮັດໃຫ້ຍ່ອຍຍາກ, ຍ່ອຍຊ້າ 5. ປັດໄຈດ້ານການຫຍໍ້າອາຫານ, ຖ້າຫຍໍ້າອາຫານແຫລກລະອຽດດີ ລະບົບຍ່ອຍອາຫານກໍ່ຍ່ອຍໄດ້ງ່າຍ ແລະ ໄວ, ຖ້າຫຍໍ້າບໍ່ແຫລກການ ຍ່ອຍກໍ່ຈະຊ້າລົງ. ່າ າບ: ອນສະ ັນ ະນີສີ *ທ້າຍເດືອນທັນວາ 2024 ທີ່ ບ້ານມົກໂຊະ ເມືອງຜາອຸດົມ ແຂວງ ບໍ່ແກ້ວ ໄດ້ຈັດບຸນປະເພນີເຕັຈນຶມ ປະຈຳປີ 2024 ໂດຍມີທ່ານ ທອງ ວັນຮັກພາສິດປະທານກວດກາພັກ, ຫົວໜ້າອົງການກວດກາລັດເມືອງ ພ້ອມດ້ວຍເຈົ້າກົກ-ເຈົ້າເຫລົ່າ ແລະ ປະຊາຊົນພາຍໃນບ້ານເຂົ້າຮ່ວມ ຢ່າງຫລວງຫລາຍ. ທ່ານ ບຸນເທີນ ໄຊຍະຫາດ ນາຍ ບ້ານໆມົກໂຊະ ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ບ້ານມົກ ໂຊະ ເມືອງຜາອຸດົມ ແຂວງບໍ່ແກ້ວ ແມ່ນຊົນເຜົ່າກຶມມຸ ເຊິ່ງສ້າງຕັ້ງ ຂຶ້ນໃນປີ 1998 ຫ່າງຈາກຕົວ ເມືອງຜາອຸດົມ ປະມານ 8 ກິໂລ ແມັດ, ມີ 290 ຫລັງຄາເຮືອນ, ການສະເຫລີມສະຫລອງຜົນການ ເກັບກ່ຽວຜົນລະປູກທີ່ຍາດມາໄດ້ ຕະຫລອດປີ ແລະ ເປັນການອະນຸ ລັກຮັກສາບຸນປະເພນີຂອງຊົນເຜົ່າ ກຶມມຸ ໄວ້ໃຫ້ລູກຫລານໄດ້ສືບທອດ ກັນໄປຫລາຍເຊັ່ນຄົນ. ການຈັດງານຄັ້ງນີ້ ເປັນຄັ້ງທີ 7 ທີ່ການຈັດຕັ້ງບ້ານພ້ອມດ້ວຍເຖົ້າ ແກ່ແນວໂຮມຕະຫລອດຮອດປະ ຊາຊົນພາຍໃນບ້ານໄດ້ພ້ອມກັນຈັດ ຂຶ້ນ ເຊິ່ງພາຍໃນງານໄດ້ມີຫລາຍ ກິດຈະກຳໂດຍສະເພາະແມ່ນຂະ ບວນແຫ່ຂວັນເຂົ້າ, ຂວັນເຜືອກ, ຂວັນມັນ ແລະ ການຟ້ອນລວດລາຍ ທີ່ເປັນເອກະລັກສ່ອງແສງເຖິງວິ ຖີຊີວິດການເປັນຢູ່ຂອງເຜົ່າກຶມມຸ ທີ່ມີມາແຕ່ດຶກດຳບັນ ທັງນີ້ກໍເພື່ອ ເປັນການເຕົ້າໂຮມຄວາມສາມັກຄີ ປະຊາຊົນພາຍໃນບ້ານ, ຍາດພີ່ ນ້ອງ, ແຂກຢູ່ໃກ້ ແລະ ໄກໄດ້ມາພົບ ພໍ້ສະແດງຄວາມສາມັກຄີ, ຄວາມ ຂອບອົກຂອບໃຈ, ຮູ້ບຸນຄຸນ ເຊິ່ງ ກັນ ແລະ ກັນ ເພື່ອໃຫ້ລູກຫລານ ໄດ້ຮູ້ເຖິງຮີດຄອງປະເພນີ, ວັດທະ ນະທຳອັນດີງາມຂອງຊົນເຜົ່າກຶມມຸ ພ້ອມກັນສືບທອດ ແລະ ອະນຸລັກຮັກ ສາໄວ້ໃຫ້ຍືນຍົງຕະຫລອດໄປ. ມີ 337 ຄອບຄົວ, ມີຜົນລະເມືອງ 1.784 ຄົນ ຍິງ 891 ຄົນ, ອາຊີບ ຕົ້ນຕໍຂອງປະຊາຊົນແມ່ນຢຶດຖືອາ ຊີບເຮັດນາ, ເຮັດໄຮ່ ໝູນວຽນ, ປູກຝັງ-ລ້ຽງສັດ ແລະ ອາຊີບຄ້າຂາຍເປັນສຳຮອງ. ປະເພນີບຸນເຕັຈ ນຶມ ຂອງຊົນເຜົ່າກຶມມຸ ຈັດຂຶ້ນພາຍ ຫລັງສຳເລັດການເກັບກູ້ຜົນຜະລິດ ເປັນຕົ້ນ: ເຂົ້າໃໝ່, ເຜືອກ, ມັນຂຶ້ນ ເລົ້າ-ຂຶ້ນເຮືອນສຳເລັດ ເພື່ອເປັນ *ເມື່ອບໍ່ດົນມານີ້, ຫ້ອງການສຶກ ສາທິການ ແລະ ກິລາ ເມືອງປາກ ແຊງແຂວງຫລວງພະບາງຈັດສອບ ເສັງຄັດເລືອກນັກຮຽນເກັ່ງຂັ້ນ ເມືອງປະຈໍາສົກຮຽນ2024-2025 ໂດຍການເປັນປະທານຂອງທ່ານ ຄໍາເຜີຍ ລໍພະຈັນ ຫົວໜ້າຫ້ອງການ ສຶກສາທິການ ແລະ ກິລາເມືອງ, ມີຄະນະອຳນວຍການໂຮງຮຽນ, ຄູສອນ, ຄະນະກຳມະການຮັບຜິດ ຊອບການສອບເສັງ ພ້ອມດ້ວຍນັກ ຮຽນເກັ່ງເຂົ້າຮ່ວມ. ການສອບເສັງຄັ້ງນີ້, ເປັນການ ຄັດເລືອກເອົານັກຮຽນເກັ່ງລະດັບ ເມືອງ ເພື່ອເຂົ້າຮ່ວມການສອບ ເສັງນັກຮຽນເກັ່ງລະດັບແຂວງປະ ຈໍາສົກຮຽນ 2024-2025 ແລະ ເປັນການທົດສອບຄວາມຮູ້ຄວາມ ສາມາດ, ທັກສະຂອງນັກສອບເສັງ, ຊຸກຍູ້ຂະບວນການແຂ່ງຂັນການ ຮຽນ-ການສອນຄູສອນດີ-ຮຽນ ເກັ່ງ, ສົ່ງເສີມນັກຮຽນທີ່ມີພອນສະ ຫວັນ, ແນໃສ່ສ້າງຂະບວນການ ປຸກລະດົມຄູສອນ ແລະ ນັກຮຽນ ໃຫ້ໄດ້ພັດທະນາຄວາມສາມາດ ຂອງຕົນເອງທັງເປັນການປະກອບ ສ່ວນເຂົ້າໃນການຍົກສູງຄຸນນະ ພາບການຮຽນ-ການສອນ, ຄຸນນະ ພາບຂອງການສຶກສາສອດຄ່ອງ ຕາມ 5 ຫລັກມູນຂອງການສຶກສາ ໃຫ້ດີຂຶ້ນໄປເລື້ອຍໆ. ນັກຮຽນເກັ່ງທີ່ ເຂົ້າສອບເສັງຄັດເລືອກໃນສົກຮຽນ ນີ້ ມີ 54 ຄົນ ຍິງ 31 ຄົນ ທີ່ມາຈາກ 8 ກຸ່ມໂຮງຮຽນປະຖົມ ແລະ ມັດທະ ຍົມສຶກສາ 7 ແຫ່ງ ໃນທົ່ວເມືອງ. ຜ່ານການສອບເສັງຊັ້ນປະຖົມ ສຶກສາ ປ5 ທີ 1 ວິຊາພາສາລາວ ແມ່ນນາງ ສອນມະນີ ພອນພະນິດ ຈາກໂຮງຮຽນປະຖົມຫາດແຄນ, ວິຊາຄະນິດສາດແມ່ນນາງ ພອນສະ ຫວັນ ແສງອາຄົມ ໂຮງຮຽນປະຖົມ ບວມຜາແສງ, ວິຊາວິທະຍາສາດ ແລະ ສິ່ງແວດລ້ອມ ແມ່ນນາງ ສຸດາ ກາຍຍະສິດ ໂຮງຮຽນປະຖົມ ບວມຜາແສງ. ສຳລັບຊັ້ນມັດທະຍົມ ສຶກສາຕອນຕົ້ນ ມ4 ທີ 1 ວິຊາຄະ ນິດສາດແມ່ນນາງ ມິ້ນ ອິນທະລັກ ໂຮງຮຽນ ມສ ປາກເກງ, ວິຊາພາ ສາລາວ-ວັນນະຄະດີແມ່ນນາງ ທິບນະພາ ພົມພອຍວົງ ໂຮງຮຽນ ມສ ປາກເກງ, ວິຊາຟີຊີກສາດ ແມ່ນທ້າວ ກົ່ວເນັງ ເລົ່າ ໂຮງຮຽນ ມສ ສົບແຈກ, ວິຊາເຄມີສາດ ແມ່ນທ້າວ ເຕັ່ງ ສີອຸດົມພັນ ໂຮງ ຮຽນ ມສ ສົບແຈກ. ສ່ວນມັດທະ ຍົມສຶກສາຕອນປາຍ ມ7 ທີ 1 ວິຊາຄະນິດສາດ ແມ່ນທ້າວ ສຸບັນ ສີອຸດົມພັນ ໂຮງຮຽນ ມສ ປາກ ແຊງ, ວິຊາພາສາລາວ-ວັນນະຄະດີ ແມ່ນນາງ ອໍາໄພ ມີດາວເພັດ ໂຮງ ຮຽນ ມສ ສົບແຈກ, ວິຊາຟີຊິກ ສາດ ແມ່ນທ້າວ ຄໍາແພງ ດວງພະ ຈັນ ໂຮງຮຽນ ມສ ສົບແຈກ, ວິຊາ ເຄມີສາດ ແມ່ນນາງ ດີດາ ຫົງດາ ແສງ ໂຮງຮຽນ ມສ ປາກແຊງ. ທ່ານ ຄໍາເຜີຍ ລໍພະຈັນ ໄດ້ຍ້ອງ ຍໍຊົມເຊີຍນັກສອບເສັງທຸກຄົນ ທີ່ໄດ້ເຂົ້າຮ່ວມໃນຄັ້ງນີ້ ໂດຍສະ ເພາະນັກສອບເສັງທີ່ໄດ້ອັນດັບ 1 ແມ່ນໃຫ້ສືບຕໍ່ຄົ້ນຄວ້າຮໍ່າຮຽນແລະ ໃຫ້ຄູສອນຈົ່ງສືບຕໍ່ສອນບໍາລຸງ ເພີ່ມອີກຕື່ມ ເພື່ອກຽມເຂົ້າສູ່ບັ້ນສອບ ເສັງນັກຮຽນເກັ່ງລະດັບແຂວງ. ຂ່າວ: ພົມມີ ຄໍາມະນີ g,n v'xkdc-' lv[gla '7a fg]n vd oa dIPogda j 'lq dIPo 2 0 2 4 - 2 0 2 5
RkJQdWJsaXNoZXIy MTc3MTYxMQ==