6032

xtgmf]k; 6 24/12/2024 glf4tdy f{la '7q , glu ,0tspkp,tsklk,a d7u mq j ;x;'-q oma '-kf rkp.8h dkooerk0v'ra d ໂດຍ: ມາລີດາີດ ໂດຍ: ລູກສາວຫລ້າູ ກ້ າ ຮີບໂຮມໂດຍ: ມາລີດາີ ບີ ດ 8Q ozn dkpgxa oly o7h k3vfa v[0v'g,n v',5 o]txt3,d c[j 'xa o;y mu x6 d\kdg]aj o .sh wfh zq ofu * ​ໄລ​ຍະນ​ ະນີ້ ຄໍ​ລໍາ​ສຶກສາຫ​ າ​ ຄວາມ​ຮູ້ ຈະນໍາ​ເອົາ​ເຕັກນິກ​ການ​ ປູກພືດ, ​ຜັກ, ໝາກ​ໄມ້ ​ແລະ ການ​ ລ້ຽງສັດ​ມາສະ​ເໜີ ທ່ານ​ຜູ້​ອ່ານ​ ເພື່ອ​ໃຫ້​ຜູ້​ທີ່​ສົນ​ໃຈ​ເລື່ອງ​ກະສິກໍາ​ ສາມາດນໍ​ າໄ​ ປໃ​ ຊ້ໄ​ ດ້ໃ​ ນຊີ​ ວິດປ​ ະຈໍ​ າ ວັ​ ນແ​ ລະມື້ນີ້​ ຜູ້​ ຂຽນຈ​ ະມ​ ານໍ​ າສ​ ະເ​ໜີ​ ເຕັກ​ນິກການປູກໝາກ​ເລັ່ນ ​ເຊິ່ງ ວ່າ ໝາກ​ເລັ່ນ ຈັດເປັນພືດລົ້ມລຸກ ລະດູດຽວ, ບາງສາຍພັນສູງເຖິງ 2 ແມັດ, ຕົ້ນອ່ອນມີລັກສະນະເປັນຊົງ ກົມ, ລໍາຕົ້ນບໍ່ແຂງແຮງຫັກງ່າຍ, ເມື່ອແກ່ຂຶ້ນຕົ້ນຈະເປັນຫລ່ຽມ ແລະ ແຂງແຮງຂຶ້ນ, ແຕກງ່າຕັ້ງແຕ່ສ່ວນ ລຸ່ມຂອງລໍາຕົ້ນ ໂດຍຈະມີຂົນປົກ ຄຸມ ແລະ ມີກິ່ນສະເພາະຕົວ, ລໍາຕົ້ນ ຂອງໝາກເລັ່ນບາງສາຍພັນເປັນ ລໍາຕົ້ນຕັ້ງຊື່ ແຂງແຮງ, ແຕ່ບາງ ສາຍພັນມີລັກສະນະລໍາຕົ້ນເປັນ ເຄືອຍາວ, ໃບເປັນໃບດ່ຽວລຽງສະ ຫລັບ ມີເກສອນ​ໂຕແມ່ ແລະ ເກ ສອນຕົວຜູ້ໃນດອກດຽວກັນ ໂດຍ ອອກດອກເປັນຊໍ່, ມີໃບຍ່ອຍແຕກ * ອາທິດຜ່​ ານມ​ າ ກຸ່ມຫັດຖະກຳ ຜະລິດສາດຜື ບ້ານເດື່ອເຕ້ຍ ກຸ່ມສະ ພັງ ເມືອງມຸນລະປາໂມກແຂວງຈຳ ປາສັກ​ໄດ້​ຮັບ​ກາໝາຍສິນຄ້າໜຶ່ງ​ ເມືອງ, ໜຶ່ງຜະລິດຕ​ ະພັນ ເ​ພື່ອຊຸກຍູ້ ສົ່ງເສີມຜະລິດຕະພັນຫັດຖະກຳໃຫ້ ກ້າວໄປສູ່ຄຸນນະພາບ ແລະ ກ້າວ ໄປເຖິງການຕໍ່ຍອດສ້າງມູນຄ່າເພີ່ມ ດ້ວຍການຢັ້ງຢືນເປັນຜະລິດຕະພັນ ໜື່ງເມືອງໜື່ງຜະລິດຕະພັນ ແຫ່ງ ຊາດ (ODOP). ທ່ານ ວົງສົມພອນ ວົງພາຈອນ ຮອງຫົວໜ້າຫ້ອງການອຸດສະຫະ ກຳການຄ້າເມືອງ ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ບ້ານ ເດື່ອເຕ້ຍ ເປັນບ້ານໜຶ່ງຢູ່ລຽບຕາມ ແຄມແມ່ນໍ້າຂອງ ຫ່າງຈາກຕົວ ເມືອງ ໄປທາງທິດໃ​ ຕ້ 9 ກິໂລແມັດ, ພາຍໃນບ້ານມີ 117 ຄອບຄົວ, ມີ ພົນລະເມືອງ 741 ຄົນ, ຍິງ 373 ຄົນ, ປະຊາຊົນສ່ວນໃຫຍ່ຖືເອົາ ອາຊີບເຮັດນາເປັນຕົ້ນຕໍ, ປູກຝັງ- ລ້ຽງສັດຫາປາ ເປັນສຳຮອງແລະ ມີປະຊາຊົນຈຳນວນ 24 ຄອບຄົວ ໄດ້ຜະລິດສາດຜື. ຫັດຖະກຳສາດຜື ແມ່ນຜະລິດ ຕະພັນໜຶ່ງທີ່ເປັນມູນເຊື້ອເຄີຍປະ ຕິບັດສືບທອດກັນມາແຕ່ລຸ້ນປູ່ຍ່າ ຕາຍາຍຂອງພໍ່ແມ່ປະຊາຊົນພາຍ ໃນບ້ານເດື່ອເຕ້ຍ ຈົນມາຮອດປັດ ຈຸບັນນີ້, ກຸ່ມຜະລິດສາດຜື ໄດ້ດຳ ເນີນການຜະລິດຫລາຍຂຶ້ນ ແລະ ຂະຫລາຍຕົວດ້ວຍການຮ່ວມມືກັບ ຄະນະພັກ-ອົງການປົກຄອງເມືອງ, ປະທານຊີ້ນຳກຸ່ມບ້ານ, ນາຍບ້ານ, ເຫັນວ່າການຜະລິດສາດຜື ເປັນ ອາຊີບທີ່ສາມາດສ້າງລາຍຮັບໃຫ້ ຄອບຄົວພໍ່ແມ່ປະຊາຊົນ. ສະນັ້ນ, ຈຶ່ງເຫັນດີເປັນເອກະພາບກັນ ສ້າງ ຕັ້ງເປັນກຸ່ມຜະລິດຫັດຖະກຳ ສາດຜື ບ້ານເດື່ອເຕ້ຍ ຂຶ້ນໃນວັນທີ 5 ເດືອນ ກັນຍາ ປີ 2024, ມາຮອດປັດຈຸບັນ ໜ່ວຍງານສົ່ງເສີມ ແລະ ການຄ້າ ກໍ່ ໄດ້ລົງເກັບກຳຂໍ້ມູນຫັດຖະກຳຢ່າງ ລະອຽດ ສາມາດຕອບສະໜອງກັບ ຄວາມຮຽກຮ້ອງຕ້ອງການ ແລະ ສາ ມາດຈຳໜ່າຍຕາມທ້ອງຕະຫລາດ ໄດ້ດັ່ງນັ້ນ, ຫ້ອງການອຸດສາຫະ ກຳ ແລະ ການຄ້າເມືອງ ຈຶ່ງນຳ ສະເໜີທາງຄະນະພັກ-ອົງການ ປົກຄອງເມືອງ ສະເໜີເຂົ້າເປັນສິນ ຄ້າໜຶ່ງເມືອງໜຶ່ງຜະລິດຕະພັນ ແລະ ໄດ້ປະສານສົມທົບກັບພະແນກ ອຸດສາຫະກຳ ແລະ ການຄ້າແຂວງ ປະກອບເອກະສານເພື່ອນຳສະເໜີຕໍ່ ກົມສົ່ງເສີມກະຊວງອຸດສາຫະກຳ ແລະ ການຄ້າ ໃນການພິຈາລະນາ ຮັບຮອງເອົາຜະລິດຕະພັນດັ່ງກ່າວ ເຂົ້າຮັບກາໝາຍສິນຄ້າ ໜຶ່ງເມືອງ ໜຶ່ງຜະລິດຕະພັນ ແລະ ເຮັດສັນຍາ ລະຫ່ວາງກົມສົ່ງເສີມ ກັບກຸ່ມຜະ ລິດຫັດຖະກຳສາດຜື ບ້ານເດື່ອເຕ້ຍ ແລະ ໄດ້ຮັບໃບອະນຸຍາດນຳໃຊ້ກາ ໝາຍສິນຄ້າ (ໜຶ່ງເມືອງໜຶ່ງຜະລິດ ຕະພັນແຫ່ງຊາດ) ໃ​ ນເ​ດືອນພະຈິກ 2024. ກຸ່ມຜະລິດສາດຜື ບ້ານເດື່ອ ເຕ້ຍ ມີ 24 ຄອບຄົວ, ມີແຮງງານ ທັງໝົດ 48 ຄົນ, ຍິງ 24 ຄົນ, ສະ ເລ່ຍການຜະລິດຄອບຄົວໜຶ່ງໃນ 1 ປີ, ສາມາດຜະລິດສາດຜື ໄດ້ 17 ຜືນ, ສະເລ່ຍລາຍຮັບຄອບຄົວໜຶ່ງ ໄດ້ ​2-3 ລ້ານກີບຕໍ່ຄອບຄົວຕໍ່ປີ. ທ່ານ ວົງສົມພອນ: ການ​ມອບ​ ກາໝາຍ​ໂອ​ດັອບ​ ກໍ​ເພື່ອຊຸກຍູ້ສົ່ງ ເສີມການສ້າງຕັ້ງກຸ່ມຫັດຖະກຳຈັກ ສານສາດຜື. ເພື່ອສ້າງຜະລິດຕະ ພັນຫັດຖະກຳໃຫ້ກ້າວໄປສູ່ຄຸນນະ ພາບ ແລະ ກ້າວໄປເຖິງການຕໍ່ຍອດ ສ້າງມູນຄ່າເພີ່ມດ້ວຍການຢັ້ງຢືນ ເປັນຜະລິດຕະພັນ ໜຶ່ງເມືອງໜຶ່ງຜະ ລິດຕະພັນ ແຫ່ງຊາດ (ODOP). ອອກທາງຂ້າງ 7-9 ໃບ, ມີສີຂຽວ ສົດມີຂົນປົກຄຸມທົ່ວໃບ, ດອກໝາກ ເລັ່ນເປັນດອກ 5 ດອກ ອອກດອກ ບໍລິເວນຂໍ້ຂອງກິ່ງ, ດອກມີຂະໜາດ ນ້ອຍເປັນສີເຫລືອງ, ມີກີບດອກ 5 ກີບ, ພາຍໃນດອກ ປະກອບດ້ວຍ ເກສອນຕົວຜູ້ 5 ອັນ ອ້ອມຮອບ ເກສອນແມ່ ທີ່ຢູ່ດ້ານໃນ, ໝາກມີ ລັກສະນະອວບນໍ້າ ແລະ ມີຮູບຮ່າງ ແຕກຕ່າງກັນຕາມສາຍພັນ ເຊັ່ນ: ຮູບມົນກົມ ສ່ວນຂະໜາດ ມີຂະ ໜາດນ້ອຍຈົນເຖິງຂະໜາດໃຫຍ່, ໝາກອ່ອນຈະມີສີຂຽວອົມຂາວ ແລະ ຄ່ອຍໆປ່ຽນເປັນສີຂາວ ເມື່ອ ໝາກແກ່ ແລະ ເປັນສີແດງ ເມື່ອ ໝາກສຸກ ເມັດໝາກເລັ່ນມີລັກສະ ນະແປໆຄ້າຍຮູບໄຂ່ເປັນສີເຫລືອງ ຫລື ສີນໍ້າຕານອ່ອນ ແລະ ຂະໜາດ ນ້ອຍ ໂດຍມີຂົນປົກຄຸມ, ຂອບນອກ ຍາວປະມານ 3-5 ມິລິແມັດ, ໂດຍ ອາດມີຫລາຍເຖິງ 250 ເມັດ ໃນ 1 ໝາກ. ວິທີການປູກ: ສາມາດປູກດ້ວຍ ວິທີກ້າເມັດ ໂດຍມີວິທີການດັ່ງລຸ່ມ ນີ້: ການກະກຽມດິນ: ຈໍາເປັນຕ້ອງ ຍົກຄູ ຫລື ເຮັດເປັນຂຸມຄ້າຍຄືປູກ ພືດຜັກທົ່ວໄປ ແຕ່ຕ້ອງກໍາຈັດວັດ ສະພືດກ່ອນ, ໄຖດິນເລິກປະມານ 20-30 ຊັງຕີແມັດ, ຕາກດິນປະໄວ້ 10-15 ວັນ, ຈາກນັ້ນ ໄຖພວນດິນ ອີກຮອບທີ 2, ໃຫ້ຫວ່ານຝຸ່ນຄອກ ໃສ່ໃນອັດຕາສ່ວນ 19-31 ກິໂລ/ 10 ແມັດ, ເມື່ອຕາກດິນຮອບ ທີ 2 ແລ້ວ ໃຫ້ໄຖຍົກຄູກວ້າງ ປະມານ 70-80 ຊັງຕີແມັດ, ສໍາ ລັບປູກແຖວດຽວ ລະຫວ່າງ ແຖວ 100-120 ຊັງຕີແມັດ, ສໍາລັບປູກ ຫລາຍຄູ ແມ່ນເຮັດຄູສູງປະມານ 30ຊັງຕີແມັດ, ສ່ວນຫລາຍນິຍົມກ້າ ເບ້ຍກ່ອນຍ້າຍປູກ, ອາຍຸເບ້ຍແມ່ນ 25-30 ວັນ ຫລື ມີໃບແທ້ 5-7 ໃບ ແລ້ວຈຶ່ງຍ້າຍປູກ ນິຍົມປູກໃນ​ ໄລຍະທ້າຍລະດູຝົນ ຖ້າປູກກ່ອນ ໄລຍະລະດູຝົນ ຫລື ຕົ້ນລະດູຝົນ ແມ່ນມັກປະສົບບັນຫາ ໝາກເໜົ່າ ງ່າຍ, ໄລຍະຫ່າງລະຫວ່າງຕົ້ນ ຫລື ຂຸມແມ່ນ 50 ຊັງຕີແມັດ ແລະ ຫລັງຈາກປູກໄດ້ 1 ອາທິດ ຄວນ ເອົາເຟືອງປົກຄຸມຮອບເຫງົ້າຕົ້ນ ໄວ້ ເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມໃນດິນ, ໝາກເລັ່ນບາງສາຍພັນມີລັກສະ ນະເລືອຂຶ້ນສູງ ແລະ ລໍາຕົ້ນບໍ່ ແຂງແຮງ ຈໍາເປັນຕ້ອງເຮັດຄ້າງ ໃຫ້ ຫລັງຈາກປູກໄດ້ 15 ວັນ ຫລື ໃຊ້ໄມ້ປັກລະຫວ່າງຕົ້ນ ແລະ ໃຊ້ ລວດມັດດຶງໄວ້ທາງຂ້າງ. ການເກັບກ່ຽວ: ແມ່ນຂຶ້ນຢູ່ກັບ ສາຍພັນແຕ່ລະຊະນິດ ຊຶ່ງໂດຍ ສະເລ່ຍແລ້ວໄລຍະການເກັບກ່ຽວ ນັ້ນແມ່ນເລີ່ມແຕ່ຈາກການຍ້າຍ ປູກ ແລ້ວຈະເລີ່ມອອກດອກໄດ້ 1 ເດືອນ ຫລື 1 ເດືອນເຄິ່ງ ກໍ່ຈະເລີ່ມ ອອກດອກ ແລະ ເລີ່ມເກັບກ່ຽວໃນ​ ໄລຍະອາຍຸປະມານ 70-90 ວັນ ຫລື 2-3 ເດືອນ ກໍ່ສາມາດເກັບ ກ່ຽວໄດ້ແລ້ວ. ສໍາ​ລັບສາ​ເຫດທີ່ເຮັດໃຫ້ໝາກ ເລັ່ນເໜົ່າ ຍ້ອນໝາກບໍ່ສົມບູນເນື່ອງ ຈາກຂາດແຮ່​ທາດ (Ca) ເຖິງ ແມ່ນວ່າຈະມີ​ແຮ່ທ​ າດ (Ca) ໃນ ດິນຫລາຍກໍ່ຕາມ​ແຕ່ອາດ​ຈະ​ບໍ່ ພຽງພໍ. ສະນັ້ນ, ​ເມື່ອ​ພົບ​ບັນຫາ​ນີ້ ແນະນໍາໃຫ້ໃສ່ປູນຂາວໂດຍການ ໂຮຍບໍລິເວນເຫງົ້າ ຫລື ປະສົມໃສ່ ໃນນໍ້າແລ້ວຫົດໃສ່ບໍລິເວນຕົ້ນ ຫລື ໃສ່ອາຫານເສີມທີ່ມີ​ແຮ່​ທາດ​ໂດຍ ການສີດ​ໃສ່ຕົ້​ ນ.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTc3MTYxMQ==