5983

xtgmf]k; 6 15/10/2024 glf4tdy f{la '7q , glu ,0tspkp,tsklk,a d7u mq j ;x;'-q oma '-kf rkp.8h dkooerk0v'ra d ໂດຍ: ມາລິດາິດ *ແຈ່ວ ແມ່ນອາຫານເຍື່ອງໜຶ່ງ ທີ່ຫລາຍໆຄອບຄົວຂາດບໍ່ໄດ້ໃນ ພາເຂົ້າ ​ເນື່ອງ​ຈາກ​ວ່າ​ລົດ​ຊາດ​ ເຜັດ​ນັ້ນຈະ​ຊ່ວຍ​ເພີ່ມ​ອັດ​ທະ​ລົດ​ ໃນກ​ ານຮັບປ​ ະທານອ​ າຫານໂດຍ ແຈ່ວ ກໍມີ​ຫລາຍ​ເຍື່ອງ ​ໂດຍ​ແຕ່ ລະ​ເຍື່ອງ ​ກໍ່ມີເອກະລັກຂອງແຕ່ ລະແຂວງ ເປັນຕົ້ນແມ່ນ ແຈ່ວ ບອງຫລວງພະບາງ, ແຈ່ວປາ ບໍ້າຊໍາເໜືອ ກໍຈະເປັນເອກະ ລັກທາງພາກເໜືອ ແຕ່ທາງ ພາກກາງ ແລະ ພາກໃຕ້ສ່ວນ ຫລາຍຈະເປັນ ແຈ່ວປາແດກ, ແຈ່ວໝາກເຜັດແຫ້ງ ທີ່ເປັນທີ່ ນິຍົມຊົມຊອບຢ່າງຫລວງຫລາຍ ເນື່ອງຈາກວ່າ ປາ​ແດກ ອາຫາ​ນ ພື້ນ​ບ້ານຂອງ​ລາວ​ ສະນັ້ນ,ຈຶ່ງ ເຮັດໃຫ້ຜູ້ປະກອບການ ມີ​ແນວ​ ຄິດ​ສ້າງສັນ​ນໍາ​ເອົາ​ປາ​ແດກ​ທໍາ​ ມະດ​ າມ​ າສ້​ າງມູ​ ນຄ່​ າໃ​ ນຮູ​ ບແ​ ບບ​ ແຈ່ວປ​ າແ​ ດກສໍ​ າເ​ລັດຮູ​ ບຈົ​ ນສ້​ າງ ລາຍຮັ​ ບເ​ປັນກ​ ອບເ​ປັນກໍ​ າເ​ໝືອນ ກັບ​ ​ແຈ່ວ​ປາ​ແດກ​ແມ່​ພອນ​ທິບທີ່​ ສາມາດ​ສ້າງ​ຕະຫລາດ​ຂາຍ​ສົ່ງ​ ໃນ​ຫລາຍ​ສາ​ຂາ​ທົ່ວປະເ​ທດ. ທ່ານນາງ ພອນທິບ ເພຍໄຊ ເຈົ້າຂອງຜະລິດຕະພັນແຈ່ວປາ ແດກແຊບແມ່ພອນທິບໄດ້ໃຫ້ ສຳພາດວ່າ: ກິດຈະການແຈ່ວ ປາແດກແຊບແມ່ພອນທິບໄດ້ *ບຸນອອກພັນສາ ເປັນປາງບຸນ ໜຶ່ງທີ່ມີຄວາມສໍາຄັນຕິດພັນກັບ ການດໍາລົງຊີວິດຂອງປະຊາຊົນ ລາວບັນດາເຜົ່າຢ່າງຍາວນານ ເຊິ່ງເປັນວັນທີ່ພະສົງສາມະເນນ ທັງຫລາຍ ສິ້ນສຸດໄລຍະການຈຳ ພັນສາ ບຳເພັນພຽນ ພາວະນາ (ຈຳສິນ) ຕະຫລອດໄລຍະ 3 ເດືອນ ນັບແຕ່ມື້ເຂົ້າພັນສາ ຈົນ​ ຮອດ ມື້ອອກພັນສາ ຫລື ເອີ້ນອີກ ຢ່າງໜຶ່ງວ່າມື້ “ປະວໍລະນາ” ແປ ວ່າ: “ອະນຸຍາດ” ເປັນການສິ້ນ ສຸດລະດູຝົນ ແລະ ມື້ທີ່ພະສົງ ສາມະເນນ ບໍ່ຕ້ອງຈຳພັນສາ ໄດ້ ຮັບການອະນຸຍາດໃຫ້ໄປຄ້າງ ຄືນຢູ່ວັດອື່ນ ຫລືອະນຸຍາດໃຫ້ ໄປສະແດງທຳມະທີ່ຕົນໄດ້ພຽນ c9j ;xkcfd c,j rvomy [ 0v'fu 9kdmj kc0d 7;k,le7a o0v'[5 o vvdra olkxt;= ]tok -u ;y f{;a fmtotme u y a ໂດຍ: ມາລີດາ ດ ຮັບແຮງບັນດານໃຈມາຈາກ ຕົນເອງມີສີມືໃນການປຸງແຈ່ວ ແຊບທີ່ໄດ້ຮັບການຢັ້ງຢືນຈາກ ໝູ່ເພື່ອນ ແລະ ຄົນອ້ອມຂ້າງເຖິງ ຂັ້ນພວກເຂົາເຫລົ່ານັ້ນມາຂໍສູດ ຕຳແຈ່ວຈາກຂ້າພະເຈົ້າໄປຕຳ ຂາຍກໍ່ມີ, ດັ່ງນັ້ນ, ຈຶ່ງເຫັນໂອ ກາດໃນການຫັນເປັນທຸລະກິດ ຄອບຄົວ​ ຈຶ່ງຕັດສິນໃຈເລີ່ມຕົ້ນ ທຸລະກິດແຈ່ວປາແດກແຊບແມ່ ພອນທິບຂຶ້ນມາໃນປີ 2018​ ໄລຍະ​ນັ້ນ​ແມ່ນໃສ່​ກະປຸກ​ທໍາ​ມະ​ ດາ​ເທົ່າ​ນັ້ນ ​ແຕ່​ພາຍຫລັງມີພະ ຍາດ​ໂຄ​ວິດ19 ການ​ຊື້​ຂາຍ​ແມ່ນ​ ໃຊ້​ສື່​ອອນ​ລາຍ​ເປັນ​ຫລັກ ​ສະ​ ນັ້ນ, ຈຶ່ງ​ໄດ້​ປ່ຽນການບັນຈຸ​ ທີ່​ໄດ້​ ມາດຕະຖານຂຶ້ນ​ເພື່ອ​ເພີ່ມຄວາມ ສະດວກ​ສະບາຍ​ໃນ​ການ​ຂົນ​ສົ່​ງ ທັງ​ພາຍ​ໃນ ແລະ ຕ່າງປະ​ເທດ ນັ້ນ​ເອງ ​ເຊິ່ງການ​ປັບປຸງ​ໃນ​ ຄັ້ງ​ນີ້ ​ແມ່ນ​ຄັ້ງ​ສໍາຄັນທີ່​ເຮັດ​ໃຫ້​ ແຈ່ວ​ປາ​ແດກ​ແຊບ​ແມ່​ພອນ​ທິບ ​ມີ​ ກະແສຕອບຮັບທີ່ດີຈາກສັງ ຄົມ. ​ໂດຍປັດຈຸບັນຜະລິດຕະ ພັນແຈ່ວປາແດກແຊບແມ່ພອນ ທິບແມ່ນມີຫລາຍລົດຊາດດ້ວຍ ກັນຄື: ແຈ່ວປາແດກໃສ່ໝາກ ແຂ່ນ ແລະ ແຈ່ວປາແດກລົດຊາດ ດັ້ງເດີມ, ​ແຈ່ວ​ປາ​ແດກແບບສຸ​ ກ,​ ແບບດິ​ ບ. ນອກ​ນີ້, ຍັງ​ມີ​ແຈ່ວ ສຸກີ້​ ,​ລູກ​ ຊີ້ນອີກ​ດ້ວຍ. ສໍາລັບ​ ​ເຄັດ​ລັບ​ ຄວາມ​ແຊບ​ຂອງ​ແຈ່ວ​ແມ່ພອນ ​ທິບ​ຈະ​ຢູ່ທີ່ການນຳໃຊ້ວັດຖຸດິບ ທີ່​ມີ​ຄຸນ​ນະພາ​ບ ໃນການປຸງໂດຍ ຈະປຸງແຈ່ວແຕ່ລະເຍື່ອງດ້ວຍ ສູດສະເພາະທີ່ຂ້າພະເຈົ້າຄິດຄົ້ນ ເອງທີ່ມີຄວາມແຊບບໍ່ຊໍ້າໃຜ. ນັບແຕ່ມື້ເລີ່ມຕົ້ນຈົນຮອດ ປັດຈຸບັນນີ້ຖືໄດ້ວ່າຜະລິດຕະພັນ ແຈ່ວປາແດກແຊບແມ່ພອນທິບ ແມ່ນໄດ້ຮັບຄວາມນິຍົມຊົມຊອບ ຈາກລູກຄ້າທັງພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດໂດຍມີທັງລູກຄ້າ ໃໝ່ ແລະ ລູກຄ້າເກົ່າທີ່ແວ່ວຽນ ກັບມາຊື້ອີກຄັ້ງ ເຊິ່ງບາງທ່ານ ກໍ່ນິຍົມຊື້ໄປຮັບປະທານໃນຄອບ ຄົວ ແລະ ບາງທ່ານກໍ່ນິຍົມຊື້ໄປ ເປັນເຄື່ອງຕ້ອນຂອງຝາກ. ທ່ານນາງ ພອນທິບ ​ເວົ້າ​ຕື່ມ ​ວ່າ: ສຳລັບລູກຄ້າທີ່ສົນໃຈ ຜະລິດຕະພັນແຈ່ວປາແດກແຊບ ແມ່ພອນທິບ ສາມາດສັ່ງຊື້ໄດ້ ທີ່ຕົວແທນຈຳໜ່າຍຫລາຍກວ່າ 18 ສາຂາດັ່ງນີ້ : CP ທ່າ ແຂກ ​ແຂວງ ຄຳມ່ວນ, ຮ້ານດັກ ແດ້ ຂາຍຂອງຝາກ ປໍ້ານໍ້າມັນ ປຕທ ທ່າແຂກ, ຮ້ານຂາຍຜັກອໍ ແກນິກ ໝາກໄມ້ ອາຫານສົດທ່າ ແຂກ, ຮ້ານຮ່ວມໃຈ ອາຫານແຊ່ ແຂງທ່າແຂກ, ຮ້ານເຂົ້າປຽກສີ່ ແຍກໂຍທາ (ເຈ້ນ້ອຍ)ທ່າແຂກ, CP ສາຂາຫລັກ 20. ເມືອງ ຄຳເກີດ ແຂວງ ບ່ໍລິຄຳໄຊ, CP ສາຂາປາກຊັນ ແຂວງ ບໍລິຄຳ ໄຊ, CP ສາຂາດົງປ່າລານທົ່ງ ນະຄອນຫລວງ, CP ສາຂາ ທ່ານາແລ້ງ ນະຄອນຫລວງ, CP ສາຂາບ້ານນາເຄືອແຂວງ ວຽງຈັນ, ຮ້ານ TD ຊີ້ນແຊບ. ສາຂາໂພນທັນ. ນະຄອນຫລວງ, ຮ້ານ Green Fresh Mart ປາກເຊ , ຮ້ານ Green Fresh Mart ປາກເຊ, ຮ້ານ ນາງ ວົງຈັນ ຂາຍ ອາຫານແຊ່ແຂງ ວັງວຽງ, CP ສາຂາຊຽງຂວາງ, ຂາຍຢູ່ ເຮືອນຕົນເອງທີ່ ບ້ານໂພນສະ ໜາມ, ເມືອງທ່າແຂກ,​ ແຂວງ ຄຳມ່ວນ, CP ຫລັກ 27 ນະ ຄອນຫລວງວ​ ຽງຈັນ​, ຮ້ານຂາຍ ຂອງຝາກຢູ່ຂົວມິດຕະພາບ 3, ນະຄອນ​ພະນົມ, ຄຳມ່ວນ ​ແລະ ອື່ນໆອີກ. ສຳລັບ​ທ່ານໃດສົນໃຈເປັນ ຕົວແທນຈຳໜ່າຍສາມາດພົວ ພັນໄດ້ທີ່ໝາຍເລກໂທລະສັບ : 020 55828699; 0205​ 2707778; 0305050729 ຫລືFacebook: ແຈ່ວປາແດກແຊບແມ່ ພອນທິບ ສາຂານະຄອນຫລວງ. ມາເປັນເວລາຈຳພັນສານັ້ນແກ່ ອອກຕົນຍາດໂຍມ(ສານິກະຊົນ ) ທັງຫລາຍ ແລະອະນຸຍາດໃຫ້ ພະສົງຢູ່ພາຍໃນວັດ ໂອວາດ ຕັກເຕືອນກິລິຍາທີ່ບໍ່ເໝາະສົມ ເຊິ່ງກັນ ແລະ ກັນໄດ້. ​ພິທີກຳໃນຕອນເຊົ້າ ຫລັງ​ ຈາກ​ອອກ​ພັນ​ສາ​ແລ້ວ ກໍ່​ຈະ​ ມີການໃສ່ບາດຢາດນ້ຳ,​ ຖວາຍ ວັດຖຸທານຕ່າງໆຕາມຮີດຄອງ ປະເພນີລາວ ຕອນສວາຍພະສົງ ຈະ​ຕ້ອງ​ໄດ້ໄປລົງອຸໂບສົດສັງ ຄະກຳ ພໍຕົກຄ່ຳພະສົງ ແລະ ຊາວບ້ານກໍພາກັນມາເຕົ້າໂຮມ ກັນຢູ່ວັດໃກ້ບ້ານຂອງຕົນເພື່ອ ພ້ອມພຽງກັນສ້າງເຮືອໄຟໂຄກ, ເຮືອໄຟນ້ຳມີການວຽນທຽນ, ຈູດໝາກກະໂພກ, ຈູດບັ້ງໄຟ ດອກ,​ລອຍກະໂທງ ແລະ ​ໃຕ້ໄຟ ບູຊາຄຸນພະລັດຕະນະໄຕ ເຊັ່ນ: ຄຸນພະພຸດ​ພະທໍາ ແລະ ພະສົງ. ນອກຈາກນັ້ນແຕ່ລະຄອບ ຄົວຍັງໄດ້ສ້າງເຮືອໄຟໂຄກ ຢູ່ ທີ່ເຮືອນຂອງໃຜລາວເພື່ອໃຕ້ບູ ຊາຄຸນພະພຸດ ພະທຳ ແລະ ພະ ສົງ ເພື່ອຄວາມເປັນສິລິມຸງຄຸນ ແລະ ຄວາມຢູ່ເຢັນເປັນສຸກຂອງ ຄອບຄົວ. ນອກຈາກນັ້ນ, ຍັງໄດ້ສ້າງ ເຮືອໄຟນ້ຳໄປບູຊາແມ່ນໍ້າ ເພື່ອ ລະນຶກເຖິງຄຸນຄ່າຂອງແມ່ນ້ຳ ຄົງຄາທີ່ປະຊາຊົນໄດ້ຊົມໃຊ້ເຂົ້າ ໃນການກະເສດ ແລະ ອື່ນໆ ຈາກ ນັ້ນເພິ່ນຈຶ່ງໄຕ້ໄຟລຽນໃສ່ເຮືອ ໄຟ ເພື່ອໃຫ້ແນມເຫັນແສງໄຟໃນ ຄືນວັນເພັງ ພ້ອມກັນອະທິ​ຖານ ຕ່າງໆນາໆເຊ່ັນວ່າ: ຂໍໃຫ້ຊີວິດ ມີຄວາມສຸກ, ປາສະຈາກ​ໂລກ ໄພໄຂ້ເຈັບ, ປະສົບຜົນສຳເລັດໃນ ໜ້າທີ່ການງານ ແລະ ອື່ນໆ ແລ້ວ ກໍ່ປ່ອຍເຮືອໄຟອອກສູ່ແລວນ້ຳ ເອີ້ນວ່າ “ການໄຫລເຮືອໄຟ”. ມື້ ຕໍ່ມາມື້ແຮມ 1 ຄ່ຳ ຕອນເຊົ້າມືດມີ ການຕັກບາດ ເພື່ອລະນຶກເຖິງວັນ ສຳຄັນໃນຄັ້ງພຸດທະການຄື​ : ຕອນ ທີ່ພະພຸດ​ທະເຈົ້າກັບລົງມາແຕ່ ເທວະໂລກຄືສະຫວັນຊັ້ນດາວະ ດຶງຕອນທີ່ໄປຈຳພັນສາ ເປັນ ເວລາສາມເດືອນ ແລ້ວສະເດັດ ລົງມາປະຊາຊົນຊາວພຸດໄປຕ້ອນ ຮັບດ້ວຍການໃສ່ບາດເທໂວໂລ ຫະນະ​ ຕອນສວາຍມີການຈັດ ຊ່ວງເຮືອລະຫ​ ວ່າງຊຸ​ ມຊົນຕ່າງໆ ແລະ ຄົບງັນກັນຕາມຮີດຄອງ ປະເພນີຕະ​ຫລອດ​ທັງກາງເວັນ ແລະ ຄືນ.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTc3MTYxMQ==