xtgmf]k; 3 01/10/2024 0j k; c]t gsfdko dh k;l6 j ]t[q [75 h ,7v'dkog'y ocsj ']a f gxa oma oltw\mu j ,u 7;k,g0A ,c0'F 3xj '.l gxa ofu 9y 8vo c]t p5 8y me *** ອ່ານຕໍ່ສະບັບໜ້າ *** ່ າໍ່ ສັ ບ້ າ ໂດຍ: ຮັກກຊາດັ ບົດສະເໜີ ົີ ໂດຍ: ຢ່າາົ່ຕົ່ງ່ງ rkp5 1kdy [+ wfh lqj 'zq odtmq [ 8+ z6h zt]y fg0Q kdy o.o]k; 3I''kox5 'c8j '1k'rk]k9q 'v6 gxa ol;o|bj ' -j ;plh k'vk-u [\A o7q '.sh xt-k-q o *ໂຮງງານປຸງແຕ່ງຢາງພາລາ ຈົງອູ ອຸດົມໄຊ ໄດ້ກາຍເປັນສ່ວນ ໜຶ່ງທີ່ສຳຄັນໃນການຊ່ວຍສ້າງອາ ຊີບທີ່ໝັ້ນຄົງ ແລະ ເປັນທ່າແຮງໃນ ການແກ້ໄຂຄວາມທຸກຍາກຂອງປະ ຊາຊົນເມືອງໄຊ ແຂວງອຸດົມໄຊ. ໄລຍະຜ່ານມານັ້ນບໍ່ວ່າຈະເຂົ້າເຮັດ ວຽກຢູ່ໂຮງງານ ແລະ ປູກ-ຂີດນ້ຳ ຢາງພາລາຂາຍໃຫ້ແກ່ໂຮງງານດັ່ງ ກ່າວ ອັນໄດ້ເຮັດໃຫ້ສາມາດຫລຸດ ຜ່ອນການຢຸດຕິການຖາງປ່າເຮັດໄຮ່ ໂດຍພື້ນຖານ ແລ້ວຫັນມາເອົາຈິງ ເອົາຈັງຕໍ່ການປູກ-ຂີດນ້ຳຢາງພາ ລາເປັນສິນຄ້າດັ່ງປັດຈຸບັດ. ດັ່ງທີ່ພວກເຮົາຮູ້ແລ້ວວ່າ: ຢາງພາລາກໍ່ແມ່ນອີກສິນຄ້າສຳຄັນ ສຳລັບປະເທດລາວເຮົາທີ່ສົ່ງອອກ ໄປ ຕ່າງປະເທດ. ຂະນະທີ່ປະຊາຊົນ ໃນຂອບເຂດທົ່ວປະເທດໄດ້ມີການ ປູກຢ່າງກວ້າງຂວາງ ເນື່ອງຈາກ ຄວາມຕ້ອງການຂອງຕະຫລາດ ຢາງພາລາ ຢູ່ໃນໂລກມີຄວາມຕ້ອງ ການຢາງພາລາເພີ່ມຂຶ້ນ ແລະ ລາ ຄາກໍ່ໄປພ້ອມໆກັນ. ນອກຈາກນີ້, ການປູກຢາງພາລາ ຍັງຊ່ວຍຮັກສາ ລະບົບນິເວດຂອງທຳມະຊາດ ດ້ວຍ ການປົກຫຸ້ມເນື້ອທີ່ຂອງປ່າ. ແນວ ໃດກໍ່ດີ ສຳລັບການປູກຢາງພາລາ ຢູ່ແຂວງອຸດົມໄຊ ປັດຈຸບັນມີເນື້ອທີ່ *ເຂົ້າກິນແມ່ນສະບຽງອາຫານ ທີ່ເປັນປັດໄຈສໍາຄັນທີ່ສຸດສໍາລັບ ມະນຸດເຮົາ ເຊິ່ງມັນໄດ້ຕິດພັນກັບ ການຜະລິດຂອງບັນພະບູລຸດ ແລະ ພໍ່ແມ່ປະຊາຊົນລາວບັນດາເຜົ່າຢ່າງ ຍາວນານ, ດ້ວຍເຫດນັ້ນ ຖ້າເບິ່ງ ຫວນຄືນຫລັງເຖິງມູນເຊື້ອອັນດີ ງາມໃນການຜະລິດປູກ-ລ້ຽງຂອງ ພໍ່ແມ່ປະຊາຊົນ ແລະ ຊາວກະສິ ກອນເຮົາ ເຫັນໄດ້ມີການປ່ຽນ ແປງໄປຕາມຍຸກຕາມສະໄໝໂດຍ ເລີ່ມການໄຖນາໃຊ້ຄວາຍຫັນມາ ໃຊ້ກົນຈັກລົດໄຖນາ, ຈາກການອາ ໃສນໍ້າຝົນຄ່ອຍໆ ຫັນມາໃຊ້ນໍ້າຊົນ ລະປະທານເຂົ້າໃນການຜະລິດເຂົ້າ ທັງລະດູແລ້ງ ແລະ ລະດູດຝົນ ອັນນີ້ ໄດ້ສ່ອງແສງໃຫ້ເຫັນວ່າການປ່ຽນ ດິນຟ້າອາກາດ, ປະຊາກອນເພີ່ມ ຂຶ້ນ ແລະ ສະພາບແວດລ້ອມບີບຮັດ ຍິ່ງເຮັດໃຫ້ມະນຸດເຮົາຕ້ອງເອົາໃຈ ໃສ່ກຽມຄວາມພ້ອມຮອບດ້ານເພື່ອ ຮັບມືກັບສິ່ງທ້າທາຍຈະເກີດຂຶ້ນ ໂດຍບໍ່ຄາດຄິດ. ດັ່ງທີ່ທ່ານຮູ້ທ່ານ ເຫັນນໍາກັນເຫດການໄພພິບັດທໍາ ມະຊາດນໍ້າຖ້ວມໃນພາກເໜືອຂອງ ລາວ(ແຂວງຫລວງນໍ້າທາ, ແຂວງ ຫົວພັນ,ແຂວງໄຊຍະບູລີ), ນະຄອນ ຫລວງວຽງຈັນ ແລະ ບັນດາແຂວງ ອື່ນໆນັ້ນມັນໄດ້ເລ່ງທວງໃຫ້ເຮົາ ຫລາຍກວ່າ 29 ພັນເຮັກຕາ, ເຊິ່ງ ໄດ້ກາຍເປັນທ່າແຮງທີ່ສຳຄັນໃນ ການພັດທະນາເສດຖະກິດ-ສັງຄົມ ຂອງແຂວງກໍ່ຄືການພັດທະນາຊີວິດ ການເປັນຢູ່ຂອງປະຊາຊົນ ນັບມື້ດີ ຂຶ້ນເປັນກ້າວໆ. ພາຍໃຕ້ການຊີ້ນຳນຳພາ ຂອງອົງຄະນະພັກແຂວງ ແລະ ຄວາມເອົາໃຈໃສ່ໃກ້ຊິດຕິດ ແທດຂອງບັນດາຂະແໜງການທີ່ ກ່ຽວຂ້ອງ ໃນການຊຸກຍູ້ສົ່ງເສີມ ປູກຢາງພາລາເປັນສິນຄ້າ ເພື່ອທົດ ແທນການຖາງປ່າເຮັດໄຮ່ໃນໄລຍະ ຜ່ານມາ ສາມາດສ້າງລາຍໄດ້ຫລັກ ໃຫ້ພໍ່ແມ່ປະຊາຊົນ. ນອກຈາກນີ້, ກໍ່ມີບໍລິສັດ ຈົງອູຢາງພາລາ ຈຳກັດ ທີ່ໄດ້ລົງທຶນປູກຢາງພາລາ ໂດຍ ການສົ່ງເສີມປະຊາຊົນປູກໃນເນື້ອ ທີ່ 5 ພັນກວ່າເຮັກຕາ ພ້ອມທັງສ້າງ ຕັ້ງໂຮງງານປຸງແຕ່ງນ້ຳຢາງພາລາ ຈົງອູອຸດົມໄຊ ຈຳກັດ ຜູ້ດຽວ ເພື່ອຜະ ລິດຢາງພາລາເຄິ່ງສຳເລັດຮູບ ສົ່ງອອກ. ທ່ານ ເຊີງຢົງຟູ ອຳນວຍການ ໂຮງງານປຸງແຕ່ງນໍ້າຢາງພາລາ ຈົງອູ ອຸດົມໄຊ ຈໍາກັດ ຜູ້ດຽວ ໄດ້ ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ເລີ່ມແຕ່ປີ 2004 ບໍລິສັດ ຈົງອູ ຢາງພາລາ ໄດ້ມາລົງທຶນໃນ ການປູກຢາງພາລາຢູ່ແຂວງອຸດົມ ໄຊ ໂດຍເປັນໂຄງການປູກພືດ ເພື່ອ ທົດແທນການປູກຝິ່ນ, ບໍລິສັດ ຈົງ ອູ ຢາງພາລາ ແມ່ນບໍລິສັດທີ່ລັດ ຖະບານສປປລາວແລະສປຈີນໄດ້ ຮ່ວມມື ແລະ ສົ່ງເສີມການລົງທຶນ. ໃນນັ້ນ, ໄດ້ປູກຢາງພາລາ ແລະ ສົ່ງເສີມປະຊາຊົນປູກໃນເນື່ອທີ່ 5 ພັນກວ່າເຮັກຕາ. ສະເພາະບໍລິສັດ ປູກເອງມີເນື້ອທີ່ 2 ພັນກວ່າເຮັກຕາ. ຜ່ານການລົງທຶນ ແລະ ຈັດຕັ້ງ ປະຕິບັດຜ່ານມາ ປະຊາຊົນໄດ້ໃຫ້ ຄວາມຮ່ວມມືກັບບໍລິສັດເປັນຢ່າງ ດີ ໃນການປູກຢາງພາລາ ແລະ ນຳ ເອົານ້ຳຢາງພາລາມາຂາຍໃຫ້ບໍລິ ສັດ ສະເລຍແຕ່ລະຄອບຄົວ ມີລາຍ ຮັບ 20 ລ້ານກີບຂຶ້ນໄປຕໍ່ຄອບຄົວ. ລາຍໄດ້ດັ່ງກ່າວ ເຮັດໃຫ້ຊີວິດການ ເປັນຢູ່ຂອງປະຊາຊົນດີຂຶ້ນ ສາມາດ ສ້າງພື້ນຖານໂຄ່ງລ່າງ, ເຮືອນຢູ່ອາ ໃສ ແລະ ສົ່ງລູກຫລານເຂົ້າໂຮງ ຮຽນໄດ້ຫລາຍຂຶ້ນ, ບໍລິສັດ ຈົງ ອູ ຢາງພາລາ ໄດ້ສົ່ງເສີມການປູກ ຢາງພາລາ ໃນຂອບເຂດເມືອງໄຊ ພ້ອມທັງເກັບຊື້ນ້ຳຢາງພາລາ ເພື່ອ ປ້ອນໂຮງງານຜະລິດເປັນຢາງພາ ຕ້ອງເອົາໃຈໃສ່ ແລະ ກະກຽມແຜນ ຮອງຮັບຢ່າງເປັນລະບົບຄົບຊຸດ ເພື່ອປູກພືດທົດແທນເນື້ອທີ່ການ ຜະລິດຖືກນໍ້າຖ້ວມ ແລະ ໄພທໍາມະ ຊາດທໍາລາຍ ເຊິ່ງເປັນບາດກ້າວ ສຳຄັນສູ່ການຄໍ້າປະກັນສະບຽງອາ ຫານທີ່ໝັ້ນຄົງໃຫ້ແກ່ປະຊາຊົນ ລາວບັນດາເຜົ່າຢ່າງໝັ້ນຄົງ. ເຖິງແນວໃດກໍດີ ພັກ-ລັດຖະ ບານເຮົາຍາມໃດກໍເອົາໃຈໃສ່ ແລະ ໄດ້ເລັ່ງເຫັນຄວາມສໍາຄັນຕໍ່ຊີວິດ ການເປັນຢູ່ຂອງປະຊາຊົນລາວ ບັນດາເຜົ່າຢ່າງຮອບດ້ານໂດຍ ຜ່ານມາເຖິງປັດຈຸບັນນີ້ໄດ້ມີການ ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດແລ້ວແຜນຕ້ານ ແລ້ງ-ຕ້ານຖ້ວມ, ການຜະລິດລະ ດູແລ້ງ-ລະດູຝົນ, ການຈັດສັນແນວ ພັນເຂົ້າທີ່ທົນທານຕໍ່ສະພາບແວດ ລ້ອມແຫ້ງແລ້ງ, ການຈັດສັນກອງ ທຶນກະສິກອນ, ການຂະຫຍາຍຊົນ ລະປະທານ, ການກະກຽມແຜນ ຮອງຮັບຕ້ານໄພພິບັດນໍ້າຖ້ວມ, ການ ຮ່ວມມືກັບປະເທດເພື່ອນມິດສາກົນ ຕິດພັນກັບການຄໍ້າປະກັນສະບຽງ ອາຫານ ແລະ ອື່ນໆໄດ້ປະກົດຜົນ ເປັນຈິງເພີ່ມຂຶ້ນເປັນກ້າວໆ. ຫວ່າງບໍ່ດົນມານີ້, ກະຊວງກະ ສິກໍາ ແລະ ປ່າໄມ້ໄດ້ລາຍງານວ່າ: ປັດຈຸບັນ ສະພາບແວດລ້ອມມີການ ປ່ຽນແປງ ໄດ້ສົ່ງຜົນກະທົບໂດຍ ກົງຕໍ່ກັບການຜະລິດເຂົ້າຢູ່ ໃນທົວ ໂລກ ລວມທັງ ສປປລາວ. ການ ປ່ຽນແປງຂອງສະພາບແວດລ້ອມ ສົ່ງຜົນໃຫ້ມີການປ່ຽນແປງຂອງ ປະລິມານນໍ້າຝົນ, ການກະຈ່າຍໂຕ ຂອງປະລິມານນໍ້າຝົນ ແລະ ຝົນຕົກ ບໍ່ຖືກຕ້ອງຕາມລະດູການ. ບາງປີ ຝົນຕົ້ກຫລາຍເກີນໄປ ເຮັດໃຫ້ເກີດ ນໍ້າຖ້ວມ ແລະ ບາງປີຝົນລະດູຝົນ ໜ້ອຍ ເຮັດໃຫ້ເກີດໄພແຫ້ງແລ້ງ ເຊິ່ງທັງໝົດ ໄດ້ສົ່ງຜົນກະທົບໂດຍ ກົງຕໍ່ກັບການຜະລິດເຂົ້າ ຢູ ສປປ ລາວ. ສປປລາວ ເນື້ອທີ່ຜະລິດເຂົ້າ ທີ່ອາໃສນໍ້າຝົນກວມເອົາ 88%, ໃນ ນັ້ນ ເຂດທີ່ມີຄວາມສ່ຽງນໍ້າຖ້ວມ ກວມເອົາ 20%, ເຂດທີ່ມີຄວາມ ສຽງກັບໄພແຫ້ງແລ້ງກວມເອົາ 40%, ເຂດທີ່ມີຄວາມສ່ຽງທັງຖ້ວມ ແລະ ແຫ້ງແລ້ງ 30% ເຊິ່ງເຫັນວ່າ ໃນແຕ່ລະເຂດມີຂໍ້ຈໍາກົດ ແລະ ກົດ ໜວງການຜະລິດເຂົ້າແຕກຕ່າງກັນ ຢູ ບ້ານເຮົາ ແລະ ເຮັດໃຫ້ຜົນຜະລິດ ສູນເສຍໃນບາງປີສູງເຖິງ 20%. ໃນປີ 2018, ໄດ້ເກີດໄພແລ້ງ ແລະ ໄພນໍ້າຖ້ວມ ທໍາລາຍເນືອທີ່ ການຜະລິດເຂົ້າ 92.000 ກວ່າ ເຮັກຕາ ກວມເອົາ 11.8%ຂອງຜົນ ຜະລິດທັງໝົດ ແລະ ໃນປີ 2019, ເກີດໄພນໍ້າຖ້ວມຢູ 6 ແຂວງພາກ ກາງທໍາລາຍເນື້ອທີ່ການຜະລິດເຂົ້າ ລາເຄິ່ງສຳເລັດຮູບເພື່ອສົ່ງອອກ. ໃນປີ 2023 ໂຮງງານໄດ້ເກັບ ຊື້ຢາງພາລາດິບຫລາຍກວ່າ 27 ພັນໂຕນ ແລະ ສາມາດຜະລິດເປັນ ຢາງພາລາເຄິ່ງສຳເລັດຮູບໄດ້ທັງ ໝົດ 13.500 ໂຕນ ແລະ ໄດ້ສົ່ງ ອອກໄປ ສປ ຈີນ 13.000 ໂຕນ, ໂດຍຜ່ານຂະບວນການຂົນສົ່ງດ້ວຍ ທາງລົດໄຟລາວ-ຈີນ. ຄຽງຄູ່ກັບ ການສົ່ງເສີມປະຊາຊົນປູກຢາງພາ ລາ ທັງເກັບຊື້ນ້ຳຢາງພາລາ ແລະ ຜະລິດຢາງພາລາເຄິ່ງສຳເລັດຮູບ ເພື່ອສົ່ງອອກແລ້ວ ບໍລິສັດ ຈົງອູ ຢາງພາລາ ຍັງໄດ້ສ້າງສູນຝຶກອົບ ຮົມດ້ານເຕັກນິກ ແລະ ທັກສະຕ່າງໆ ໃຫ້ຊາວສວນຢາງພາລາຕິດພັນກັບ ການເອົາໃຈໃສ່ໃນການປະກອບ ສ່ວນຊ່ວຍເຫລືອສັງຄົມຢູ່ແຂວງ ອຸດົມໄຊເຊັ່ນ: ໄພພິບັດນ້ຳຖ້ວມ, ການສຶກສາ, ການແກ້ໄຂບັນຫາຢາ ເສບຕິດແລະກິດຈະກຳສຳຄັນຕ່າງໆ ທີ່ແຂວງຈັດຂຶ້ນ. 130.000 ເຮັກຕາ ກວມເອົາ 16.6%ຂອງຜົນຜະລິດເຂົາທັງໝົດ. ນອກຈາກນີ້ ການລະບາດ ຂອງພະຍາດເຂົ້າ ກໍ່ເຫັນວ່າມີທ່າ ອ່ຽງເພີມຂື້ນ ແລະ ມີທ່າອ່ຽງໃນ ການລະບາດຮ້າຍແຮງຂຶ້ນ ໂດຍ ສະເພາະ ແມ່ນການລະບາດຂອງ ພະຍາດຄໍຮວງເນົ່າ, ພະຍາດໄບໄໝ້ ແລະ ພະຍາດຂອບໃບແຫ້ງ ເປັນ ຕົ້ນ, ການລະບາດຂອງແມ່ງໄມ້ ສັດຕູພືດ ເຊັ່ນ ເພ້ຍຈັກຈັນສີນໍ້າຕານ ແລະ ເພ້ຍຈັກຈັນສີຂຽວ ກໍ່ມີທ່າອ່ຽງ ເພີມຂື້ນ ແລະ ຮ້າຍແຮງຂຶ້ນ ເຊິ່ງ ທັງພະຍາດ ແລະ ແມງໄມ້ສັດຕູພືດ ສາມາດສ້າງຜົນເສຍຫາຍໃຫ້ແກ່ຜົນ ຜະລິດເຂົ້າສູງເຖິງ 10%. ນອກຈາກນີ້ ບັນຫາໂລກຮ້ອນ ກໍາລັງກາຍເປັນອຸປະສັກທີ່ຈະສົ່ງ ຜົນກະທົບຕໍ່ກັບການຜະລິດເຂົ້າ ໃນອານາຄົດ ໂດຍສະເພາະຖ້າອຸນ ນະພູມໂລກເພີມຂື້ນກາຍ 40 ອົງສາ ເຊ ຈະເຮັດໃຫ້ເຂົ້າປະສົມພັນບໍ່ຕິດ ແລະ ກາຍເປັນໝັນ ເຊິ່ງຈະເຮັດ ໃຫ້ຜົນຜະລິດເຂົ້າລຸດລົງ, ນັກວິ ທະຍາສາດ ໄດ້ເຮັດການປະເມີນໄວ້ ແລ້ວວ່າ ໃນທຸກ 10 ປີ ອຸນນະພູມ ໂລກຈະເພີມຂື້ນ 1 ອົງສາ ແລະ ການເພີມຂື້ນຂອງອຸນນະພູມໂລກ ໃນທຸກ 1 ອົງສາເຊ ຈະເຮັດໃຫ້ຜົນ ຜະລິດເຂົ້າລຸດລົງ 10%, ໝາຍວ່າ ໃນ ອີກ 50 ປີຂ້າງໜ້າ ຄື ປີ 2073 ອຸນນະພູມອາການຈະເພີມຂື້ນ 5 ອົງສາເຊ, ໝາຍວ່າ ໃນປະຈຸບັນ ຖ້າ ຢູ່ ສປປປລາວ ມີອຸນນະພູມ 40 ອົງສາເຊ ສະນັ້ນ, ໃນອີກ 50 ປີຂ້າງ ໜ້າອຸນນະພູມ ຈະເພີມເປັນ 45 ອົງສາເຊ ເຊິ່ງຖ້າເປັນໄປຕາມການ ປະເມິນນີ້ ຜົນຜະລິດເຂົ້າ ຢູ ສປປ ລາວ ຈະລຸດລົງ 50%. ເພື່ອແກ້ໄຂບັນຫາທີ່ກ່າວມາ ຂ້າງເທິງນັ້ນ ນັກວິທະຍາສາດ ດ້ານ ການປັບປຸງ ແລະ ພັດທະນາແນວ ພັນເຂົ້າ ຂອງສະຖາບັນຄົ້ນຄວ້າກະ ສິກໍາ, ປ່າໄມ້ ແລະ ພັດທະນາຊົນນະ ບົດ, ກະຊວງກະສິກໍາ ແລະ ປ່າໄມ້ ສປປລາວ ໄດ້ປະສານສົມທົບກັບ ນັກວິທະຍາສາດ ຈາກສະຖາບັນຄົ້ນ ຄວ້າສາກົນ ເພື່ອນມິດ ໄດ້ເຮັດການ ຄົ້ນຄວ້າພັດທະນາແນວພັນເຂົ້າໃໝ່ ທີ່ມີຄວາມສາມາດ ປັບໂຕ ແລະ ທົນທານຕໍ່ກັບການປ່ຽນແປງຂອງ ສະພາບແວດລ້ອມ ເພື່ອໃຫ້ຊາວນາ ລາວໄດ້ນໍາໃຊ້ເຂົ້າໃນການຜະລິດ ຮັບປະກັບໄດ້ຜົນຜະລິດເພື່ອການຄໍ້າ ປະກັນທາງດ້ານສະບຽງອາຫານ ແລະ ຜະລິດເປັນສິນຄ້າ. ໃນປີ2023ນີ້, ນັກວິທະຍາສາດ ດ້ານການຄົ້ນຄວ້າພັດທະນາແນວ ພັນເຂົ້າຂອງພວກເຮົາ ໄດ້ສໍາເລັດ ການຄົ້ນຄວ້າພັດທະນາແນວພັນ ໃໝ່ ແລະ ໄດ້ຈົດທະບຽນເປັນແນວ ພັນສົ່ງເສີມເປັນສິນຄ້າ ຢູ່ກົມປູກຝັງ ກະຊວງກະສິກໍາ ແລະ ປ່າໄມ້ ເພື່ອ ໃຫ້ຊາວນາ ແລະ ຜູ້ປະກອບການ ຜະລິດເຂົ້າເປັນສິນຄ້າ ໄດ້ນໍາໃຊ້ ຢ່າງຖືກກົດໝາຍ. ແນວພັນທີ່ໄດ້ ຈົດທະບຽນໃນປີນີ້ ມີ 5 ແນວພັນ ຄື: ຫອມທ່າດອກຄໍາ 16, ຫອມທ່າ ດອກຄໍາ 17, ຫອມຫລວງນໍ້າທາ 2, ຫອມທ່າສະໂນ 13 ແລະ ຫອມ ໂພນງາມ 7, ທັງໝົດ 5 ແນວພັນນີ້ ມີຄວາມສາມາດທົນທານຕໍ່ກັບນໍ້າ ຖ້ວມ, ແຫ້ງແລ້ງ, ທົນທານຕໍ່ກັບ ພະຍາດຄໍຮວງເນົ່າ, ພະຍາດໃບໄໝ້ ແລະ ພະຍາດຂອບໄບແຫ້ງ, ສາ ມາດປູກໄດ້ທັງນາປີ ແລະ ນາແຊງ, ໄດ້ຜົນຜະລິດສະເລ່ຍ 4-6 ໂຕນ/ ເຮັກຕາ, ທີ່ສໍາຄັນມີ ຄວາມຫອມ ແລະ ຄຸນນະພາບໃນການສີ ແລະ ການກິນດີ.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTc3MTYxMQ==