5892

xtgmf]k; 6 13/06/2024 glf4tdy f{la '7q , glu ,0tspkp,tsklk,a d7u mq j ;x;'-q oma '-kf rkp.8h dkooerk0v'ra d ltg|j 7;k,'q f'k,8kfd;k'-u muj 7vpm5 dmj kowxmj P;-q , ໂດຍ: ຢ່າຕົ່ງ ບົດໂດຍ: ມາລີດາ ຂໍ້ມູນຈາກ: ບິກໄຊ ສົມພູ gIa fm5 ]tdy fIh kovkskolh k']kpIa [wfh 300 ]h kodu [8+ xu * ທຸລະ​ກິດຮ້ານອາຫານ​ເປັນ​ ອີກທຸລະ​ກິດໜຶ່ງທີ່​ຫລາຍ​ຄົນຖືເອົາ ເປັນ​ອາຊີບໜຶ່ງເພື່ອ​ສ້າງ​ລາຍຮັບ​ ເຂົ້າຄ​ ອບຄົວ ແ​ ຕ່ກໍ່​ ບໍ​ ແ​່ ມ່ນເ​ລື່ອງງ່າຍ​ ທີ່​ທຸລະກິ​ ດ​ນີ້ ຈະ​ປະສົບຜົ​ ນສໍາ​ເລັດ ໄດ້ສະເໝີໄປ ເພາະ​ມັນກໍມີ​ຄວາມ​ ສ່ຽງເຊັ່ນກັນ ອີກຢ່​ າງໜຶ່ງຕ້ອງສຶກ ສາ​ດ້ານ​ການ​ຕະຫລາດຢ່າງເໝາະ ສົມ​ເລື່ອງສ​ ະຖານ​ທີ່ ​ເພາະ​ທຸລະ​ກິດ ດ້ານ​ນີ້​ແມ່ນ​ລົງທຶນຫລາຍ ​ແລະ ມີ​ ຄວາມ​ສ່ຽງສູງ ​ໃນຫລາຍໆດ້ານ.​ ແນວ​ໃດ​ກໍ​ດີ ສໍາລັ​ ບຜູ້​ ປະກອບກ​ ານ ທີ່​ມີ​ໃ​ ຈມັກ​, ກ້າເ​ຮັດ, ກ້າຕັດສິນ​ໃຈ​ ເມື່ອເ​ຫັນເ​ຖິງຄ​ ວາມເປັນໄປໄດ້ແ​ ລ້ວ ທຸລະກິ​ ດນີ້​ ກໍ​ ເ​ປັນທຸ​ ລະກິ​ ດໜຶ່ງ ທີ່ສາ ມາດສ້​ າງລ​ າຍ​ ຮັບໄ​ ດ້ເ​ປັນກອບເປັນ​ ກໍາ​ເໝືອນດັ່ງຄ​ ອບຄົວນາງວິລະພົນ ທອງສະຫວັນ ​ເຈົ້າ​ຂອງ​ຮ້ານ​ອາ ຫານ​ສົມ​ວິ​ໄລ ທີ່​ໄດ້​ຈັບ 300 ລ້ານ​ ກີບ​ຕໍ່ປີ​ມາ​ແລ້ວ. ນາງ ວິລາພົນ ທອງສະຫວັນ * ຕາດກວາງຊີ ເປັນນໍ້າຕົກຕາດ ທີ່ນັກທ່ອງທ່ຽວພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງ ປະເທດນິຍົມໄປສຳພັດແຕ່ລະມື້ ຢ່າງບໍ່ຂາດສາຍ ເມື່ອໄດ້ໄປແຂວງ ຫລວງພະບາງ ເພື່ອໄປພັກຜ່ອນ ຢ່ອນອາລົມ, ຫລິ້ນນໍ້າ, ສຳພັດມົນ ສະເໜ່ຄວາມງົດງາມຂອງນ້ຳຕົກ ຕາດ, ທິວທັດທໍາມະຊາດອັນສວຍ ສົດງົດງາມທີ່ທຳມະຊາດສ້າງໄວ້. ນ້ຳຕົກຕາດກວາງຊີ ເປັນແຫລ່ງ ທ່ອງທ່ຽວທີ່ມີຊື່ສຽງທາງທຳມະ ຊາດ ທັງແມ່ນຈຸດໝາຍປາຍທາງ ຂອງນັກທ່ອງທ່ຽວພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດ ເມື່ອມາຮອດມາເຖິງ ແຂວງຫລວງພະບາງແລ້ວ ຕ້ອງ ມາທ່ຽວຊົມພັກຜ່ອນໃຫ້ໄດ້ ເຊິ່ງມີ ໄລຍະທາງຫ່າງຈາກເທສະບານ ເມືອງຫລວງພະບາງ ປະມານກວ່າ ເຖົ້າກັນວ່າ: ໃນເມື່ອກ່ອນໄດ້ມີພະລືສີ ອົງໜຶ່ງ ໄດ້ໃຊ້ໄມ້ເທົ້າຊີເຂົ້າໃນດິນ ເພື່ອໃຫ້ເກີດມີນ້ຳອອກມາໃຊ້. ສະ ນັ້ນ,ຈຶ່ງເກີດຫ້ວຍຊີແຫ່ງນີ້ຂຶ້ນມາເມື່ອ ກະແສນ້ຳໄຫລອອກມາຕົກໃສ່ຜາ ຫີນສູງນີ້ ຈຶ່ງເກີດມີຕາດ ແລະ ໄດ້ມີ ຄົນເຫັນກວາງຄໍາໂຕໜຶ່ງອາໄສຢູ່ ກ້ອງລືບຫີນຊັ້ນກາງຂອງນ້ຳຕົກ ເຊິ່ງ ລືບຫີນຊັ້ນດັ່ງກ່າວແມ່ນໄດ້ງອກຍືດ ຍາວອອກມາ ເຮັດໃຫ້ນ້ຳທີ່ໂຕນຢູ່ ໃນຊັ້ນລືບຫີນນີ້ ມີສຽງດັງກ້ອງກັງ ວານໄປທົ່ວບໍລິເວນ. ແຕ່ຕໍ່ມາຊັ້ນ ຫີນງອກນັ້ນ ກໍໄດ້ຫັກພັງລົງເຖິງ ຢ່າງ ໃດກໍຕາມນ້ຳຕົກຕາດກວາງຊີ ແຫ່ງນີ້ ກໍຍັງມີຄວາມງາມຍັງເປັນ ທີ່ດຶງດູດໃຫ້ນັກທ່ອງທ່ຽວນິຍົມກັນ ເຂົ້າມາທ່ຽວຊົມຢ່າງບໍ່ຂາດສາຍ ໃນແຕ່ລະມື, ແຕ່ລະເດືອນ. ຕາດ ກວາງຊີ ແມ່ນໄດ້ມາຈາກ “ຕາດ” ແມ່ນນ້ຳຕົກ, “ກວາງ” ແມ່ນ ກວາງ ຄໍາ ແລະ “ຊີ” ແມ່ນພະລືສີ ໃຊ້ໄມ້ ເທົ້າຊີດິນ ເພື່ອໃຫ້ເກີດນ້ຳໄຫລອອກ ມາດັ່ງທີ່ພວກເຮົາເຫັນຄວາມສວຍ ງາມໃນປັດຈຸບັນນີ້. ສາຍນ້ຳຊີທີ່ໄຫລລົງມາຫາຕາດ ນັ້ນ ແມ່ນໄຫລອອກມາຈາກຫ້ວຍ ຕີນພູທີ່ມີຄວາມໃສເຢັນສະອາດໄກ ຈາກຫົວຕາດປະມານ 4 ກິໂລແມັດ ມີນ້ຳຫລາຍສາຍ ແລະ ຫລາຍແງ່ ໄຫລໂຮມເຂົ້າກັນ ແລະ ມີຫລາຍວັງ ນ້ຳ ອັນປະກອບໄປດ້ວຍທິວທັດທໍາ ມະຊາດທີ່ສວຍສົດງົດງາມທີ່ສຸດ, ຕາດກວາງຊີມີຄວາມສູງ 71 ແມັດ, ກວ້າງສຸດ 35 ແມັດ, ປະກອບດ້ວຍ 6 ຊັ້ນ ແລະ ສູງຈາກລະດັບໜ້ານ້ຳ ທະເລ ປະມານ 460-560 ແມັດ, ໃນໄລຍະທີ່ຜ່ານມາຕາດນີ້ ເຄີຍຫັກ ແລະ ຍຸບຕົວລົງ 2ຄັ້ງຄື: ກ່ອນນີ້70 ປີ ແລະ ຄັ້ງວັນ ທີ 04/12/2011 ຜ່ານມາ. ສະເພາະລະດູຝົນຕາດກວາງຊີ ຈະມີນ້ຳໂຕນຫລາຍທີ່ສຸດ ແຕ່ລະດູ ແລ້ງຄືລະຫວ່າງເດືອນມັງກອນ ຫາ ເດືອນພຶດສາພາ ປະລິມານນ້ຳຝົນ ຈະໜ້ອຍລົງ. ອຸທິຍານປ່າໄມ້ແຫ່ງ ນີ້ ລັດຖະບານໄດ້ປະກາດໃຫ້ເປັນ ແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວໃນປີ 1987 ເປັນ ຕົ້ນມາ, ເຊິ່ງໃນເມື່ອກ່ອນມີຫລາຍ ບ້ານທີ່ຢູ່ອາໄສຢູ່ເທິງສາຍນ້ຳຊີ ແຫ່ງນີ້, ເນື່ອງຈາກວ່າ ລັດຖະບານ ເຫັນໄດ້ຄວາມຈໍາເປັນ ເພື່ອການອະ ນຸລັກຫ້ວຍນ້ຳແຫ່ງນີ້ ໃຫ້ມີຄວາມ ອຸດົມສົມບູນ ຈຶ່ງມີຄວາມຈໍາເປັນ ຕ້ອງໄດ້ຍ້າຍຖິ່ນຖານປະຊາຊົນ ລົງ ໄປຢູ່ເຂດໃຕ້ບ້ານ ໂດຍສະເພາະ ແມ່ນບ້ານທ່າແປ້ນ, ໂນນສະຫວາດ, ບ້ານນາອວນ ແລະ ບັນດາບ້ານ ຕ່າງໆຢູ່ໃກ້ຄຽງ. ນອກຈາກນັ້ນ, ຕາດກວາງຊີ ຍັງເປັນນ້ຳຕົກທີ່ສວຍ ງາມ ເໝາະສົມເປັນສະຖານທີ່ທ່ອງ ທ່ຽວທາງທໍາມະຊາດ ລະດັບຊາດ ເໝາະສົມໃຫ້ເປັນເຂດທີ່ປະກອບ ດ້ວຍພືດພັນນາໆຊະນິດ ທີ່ຫລາກ ຫລາຍອັນປຽບທຽບໄດ້ຍາກ, ຍັງ ເປັນສະຖານທີ່ຄົ້ນຄວ້າວິໄຈພືດພັນ ນາໆຊະນິດ ເພື່ອໃຫ້ສົມດຸນກັບທໍາ ມະຊາດ ແລະ ເພື່ອຄວາມຍືນຍົງ ຂອງມວນມະນຸດກໍຄືຊີວະນາໆພັນ ຢູ່ໃນທຳມະຊາດແຫ່ງຊາດນີ້. 30 ກິໂລແມັດ ໂດຍໃຊ້ເວລາເດີນ ທາງຈາກຕົວເມືອງໄປຫາຕາດປະ ມານ 1 ຊົ່ວໂມງ ດ້ວຍລົດທີ່ມີເສັ້ນ ທາງເຂົ້າເຖິງສະດວກສະບາຍ. ສຳ ລັບຕາດກວາງຊີ ກໍ່ມີປະຫວັດຄວາມ ເປັນມາ ໂດຍການເລົ່າຂານຂອງຜູ້ ອາຍຸ 50 ປີ ເ​ຈົ້າຂ​ ອງ ຮ້ານອາຫານ​ ສົມ​ວິ​ໄລ ​ເວົ້າໃຫ້ຟັງ​ວ່າ: ໃນເບື້ອງ ຕົ້ນການໃຊ້ຊີວິດຂອງຄອບຄົວພົບ ຄວາມຫຍຸ້ງຍາກຫລາຍດ້ານ ອາໃສ ແຕ່ເງິນເດືອນກໍ່ບໍ່ພຽງພໍກັບຄວາມ ຮຽກຮ້ອງຕ້ອງການໃນການໃຊ້ ຈ່າຍຊີວິດປະຈຳວັນ, ດັ່ງນັ້ນຈຶ່ງໄດ້ ປຶກສານຳຜູ້ຄອບຄົວ ເພື່ອຊອກຫາ ອາຊີບເສີມ ຈົນໄ​ ດ້ມາ​ເຮັດຮ້ານອາ ຫານ ຍ້ອນ​ວ່າ​ຕົນ​ເອງມັກຮັກທາງ ດ້ານການບໍລິການ, ອີກຢ່າງໜຶ່ງ ໃນ ໄລຍະນັ້ນ ຮ້ານອາຫານກໍ່ມີໜ້ອຍຢູ່ ໃນເທສະບານເມືອງ ເພາະວ່າເປັນ ເມືອງສ້າງຕັ້ງໃໝ່ ແລະ ກຳລັງໄດ້ ຮັບການພັດທະນາຕົກມາ ຮອດປີ 2015 ຈື່ງໄດ້ຕັດສິນໃຈສ້າງຮ້ານ ອາຫານຂື້ນ ໂດຍມີຊື່ວ່າຮ້ານອາ ຫານສົມວິໄລ ຂ​ າຍປະເພດອາຫານ ແບບພື້ນບ້ານຂອງລາວ ເປັນຕົ້ນ ແມ່ນປະເພດ ກ້ອຍ, ແກງ, ທອດ, ຂົ້ວ, ເສັ້ນ ແລະ ເຄື່ອງດື່ມ, ນອກນັ້ນ ຍັງມີອາຫານຕາມສັ່ງແລະບໍລິການ ນອກສະຖານທີ່, ຮັບຈັດງານລ້ຽງ, ງານດອງ, ງານສ້າງສັນຕ່າງໆຕື່ມ ອີກຕາມຄວາມຮຽກຮ້ອງຕ້ອງການ ຂອງລູກຄ້າ, ລາຄາອາຫານເລິ່ມຕົ້ນ ແມ່ນ 50 ພັນ- 180 ພັນກີບ ສຳລັບ ເມນູທີ່ລູກຄ້ານິຍົມຊົມຊອບ ແລະ ເປັນເອກະລັກຂອງຮ້ານແມ່ນປະ ເພດ ກ້ອຍປາ, ແກງປາ, ເອາະອ່ອມ, ຕົ້ມໄກ່ຢາ​ພື້ນ​ເມືອງ ແລະ ອາຫານ ຕາມສັ່ງແບບພື້ນບ້ານທ້ອງຖິ່ນຂອງ ພວກເຮົາ, ນອກນັ້ນຍັງມີເຝີ, ເຂົ້າ ປຽກ ແລະ ອື່ນໆ ​ເຊິ່ງບອກໄດ້ເລີຍ ວ່າຮ້ານເຮົາມີ​ເອກະລັກ​ສະເພາະທີ່ ບໍຄື​່ ໃຜຈົ​ ນສ​ າມາດຍ​ າດໄດ້ລາງວັນ ທີ 2 ,​ 3 ໃນງານເທສະການອາຫານ ແຂວງໄຊສົມບູນ ປີ 2022 ຈົນໄດ້ ຮັບໃບຍ້ອງຍໍເປັນຄອບຄົວຕົວແບບ, ຄອບຄົວວັດທະນະທຳ, ຄອບຄົວ ປ້ອງກັນຊາດເຂັ້ມແຂງ, ຄອບຄົວ ປອດຄະດີ ແລະ ໃບຍ້ອງຍໍປະເພດ ຕ່າງໆຈຳນວນໜຶ່ງ. ນາງ ວິລາພົນ ທອງສະຫວັນ ໃຫ້ຮູ້ຕື່ມວ່າ: ໃນຕໍ່ໜ້າທາງຮ້ານ ອາຫານສົມວິໄລ ຈະມີແຜນປັບປຸງ ສະຖານທີ່ຮ້ານອາຫານ ໃຫ້ກວ້າງ ຂວາງກວ່າເກົ່າ ເພື່ອອຳນວຍຄວາມ ສະດວກໃຫ້ແກ່ລູກຄ້າແລະຈະເນັ້ນ ການບໍລິການ ບໍ່ວ່າຈະເປັນເມນູອາ ຫານຕ່າງໆໃຫ້ວ່ອງໄວ, ເນັ້ນສະ ອາດ ລົດຊາດແຊບ ຖືກໃຈລູກຄ້າ. ນາງ ວິລາພົນ ທອງສະຫວັນ ຍັງໄດ້ເຊີນຊວນແຂກທັງພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດ ທີ່ເດີນທາງຜ່ານ ແຂວງໄຊສົມບູນ ກໍ່ມາສາມາດມາ ແວ່ຊິມລົດຊາດອາຫານສົມວິໄລ ໄດ້, ຮ້ານຕັ້ງຢູ່ບ້ານຜາສະຫງົບ ເມືອງອານຸວົງ ແຂວງໄຊສົມບູນ ເຊິ່ງເປີດບໍລິການທຸກໆວັນ ນັບແຕ່ ວັນຈັນ-ວັນທິດ ເລິ່ມເວລາ 7:00 ໂມງເຊົ້າ ຫາ 23:00 ໂມງກາງ ຄືນ ຫລື ຢາກໂທສັ່ງຈ່ອງອາຫານ ໄວ້ລ່ວງໜ້າສາມາດຕິດຕໍ່ໄດ້ທີ່ເບີ: 020 2224 0983 - 020 2225 9588.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTc3MTYxMQ==