5758

xtgmf]k; 6 29/11/2023 glf4tdy f{la '7q , glu ,0tspkp,tsklk,a d7u mq j ;x;'-q oma '-kf rkp.8h dkooerk0v'ra d ໂດຍ: ມາລິດາ -u ;y f{;a fmtotme s]a ddkoc9h 'zq o'kodkoxtfy fc8j ' [5 ody o9P' c0;'-P'0;k' xu oU 9t2q f2N od;j kxu zj ko,k ພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດ ຕ້ອງໄດ້ ຜ່ານການກວດກາ ແລະ ອະນຸຍາດ ຢ່າງຖືກຕ້ອງຈາກຂະແໜງການ ຖະແຫລງຂ່າວ, ວັດທະນະທໍາ ແລະ ທ່ອງທ່ຽວ ຕາມການແບ່ງຂັ້ນຄຸ້ມ ຄອງ ແລະ ຕາມຂະແໜງການ, ພາກສ່ວນທີ່ຕົນຂຶ້ນກັບ. ເຈົ້າຂອງ ສື່ມວນຊົນ ມີຄວາມຮັບຜິດຊອບຕໍ່ ຄວາມຖືກຕ້ອງຕາມກົດໝາຍຂອງ ຜະລິດຕະພັນສິລະປະການສະແດງ ທີ່ຈະນໍາໄປເຜີຍແຜ່ຜ່ານສື່ຕ່າງໆ. ການສົ່ງອອກນໍາເຂົ້າ ສິລະປິນ ດ່ຽວ, ລວມໝູ່ ແລະ ຜະລິດຕະພັນ ສິລະປະການສະແດງ ທຸກປະເພດ ເພື່ອ ຈຸດປະສົງແລກປ່ຽນທາງດ້ານ ສິລະປະວັດທະນະທໍາ ຫລື ດໍາເນີນ ທຸລະກິດ ຕ້ອງຂໍອະນຸຍາດນໍາຂະ ແໜງການຖະແຫລງຂ່າວ, ວັດທະ ນະທໍາ ແລະ ທ່ອງທ່ຽວ ແລະ ຂະ ແໜງການອື່ນທີ່ກ່ຽວຂ້ອງ. * ບຸກຄົນ, ນິຕິບຸກຄົນ ຫລື ການ ຈັດຕັ້ງທີ່ມີຜົນງານການປະດິດ ແຕ່ງ, ບົດປະພັນດ້ານສິລະປະການ ສະແດງຂອງຕົນ ຫລັງຈາກໄດ້ຮັບ ການຢັ້ງຢືນຈາກກະຊວງຖະແຫລງ ຂ່າວ, ວັດທະນະທໍາແລະທ່ອງທ່ຽວ ແລ້ວໃຫ້ແຈ້ງຜົນງານດັ່ງກ່າວ ຕໍ່ ກະຊວງວິທະຍາສາດ ແລະ ເຕັກໂນ ໂລຊີ ເພື່ອເປັນຫລັກຖານ ແລະ ປົກ ປ້ອງຜົນງານ ທີ່ເປັນລິຂະສິດຕາມ ກົດໝາຍ. ຜະລິດຕະພັນສິລະປະການສະ ແດງ, ເນື້ອໃນ, ຮູບແບບການເຄື່ອນ ໄຫວຂອງລາຍການສະແດງທຸກປະ ເພດກ່ອນຈະນໍາອອກສະແດງ, ເຜີຍ ແຜ່, ຊື້ຂາຍ ຫລື ຜ່ານສື່ມວນຊົນ ທັງ ນ້ຳເມືອກ ຈາກນັ້ນຮ່າງກາຍກໍຈະ ເກີດຄວາມຜິດປົກກະຕິຍິ່ງຂຶ້ນ ທັງ ຍັງ ມີອາການຄວາມດັນເລືອດສູງ ເພີ່ມຂຶ້ນນຳອີກ 4. ເຮັດໃຫ້ເກີດອາການງ່ວງ ນອນ: ໂດຍສະເພາະການກິນອາ ຫານລົດຊາດຫວານຕັ້ງແຕ່ກິນເຂົ້າ ຄາບສວຍເປັນຕົ້ນໄປຮອບບ່າຍຈະ ມີຜົນຕໍ່ການເຮັດວຽກຂອງສະໝອງ ທ່ານຈະຮູ້ສຶກງ່ວງນອນຫລາຍ. ສະ ນັ້ນແນະນຳໃຫ້ງົດເວັ້ນປະລິມານ ແປ້ງແລະນ້ຳຕານຫລືກິນໃຫ້ໜ້ອຍ ລົງຈະດີທີ່ສຸດ 5. ກໍ່ໃຫ້ເກີດບັນຫາສຸຂະພາບ ຕ່າງໆ: ເຄີຍສັງເກດບໍ່ວ່າຫລາຍ ເທື່ອທີ່ມັກຈະເຈັບຫົວ, ເຈັບຫົວໄມ ເກຣນ, ຂາປັ້ນ, ມຶນຊາໄລຍະເປັນ ປະຈຳເດືອນ, ມີສິວ, ຕຸ່ມຜື່ນ, ເປັນ ຝ້າ, ເມັນ, ບາດແຜໃຄ່ໂພງ, ບາດແຜ ລິດສີດວງທະວານໜັກ, ເບົາຫວານ, ວັນນະໂລກ, ພະຍາດຫົວໃຈ ແລະ ມະເຮັງຕັບອາການເຈັບປ່ວຍ ແລະ ພະຍາດຕ່າງໆເຫລົ່ານີ້ ລ້ວນມີ ຄວາມກ່ຽວຂ້ອງຈາກການກິນນ້ຳ ຕານຫລາຍເກີນໄປນັ້ນເອງ 6. ກໍ່ໃຫ້ເກີດພະຍາດກະດູກ ຜ່ອຍ, ກະດູກບາງ ແລະ ເປັນແຂ້ວ ແມງໃນໄວເດັກ: ສຳລັບເດັກນ້ອຍທີ່ ກິນນຳ້ຕານຫລາຍເກີນໄປກໍຈະເຮັດ ໃຫ້ເກີດພະຍາດກະດູກຜ່ອຍ ແລະ ມີບັນຫາແຂ້ວແມງໄດ້ ທັງຍັງນຳ ມາສູ່ສະພາບອາລົມ ເຮັດໃຫ້ເປັນ ຄົນສະມາທິສັ້ນແລະ ໃຈຮ້າຍ, ຫງຸດ ຫງິດ ແລະ ຄຽດງ່າຍເປັນຕົ້ນ. 7. ກະຕຸ້ນຄວາມຮຸນແຮງຂອງ ພະຍາດໃຫ້ເພີ່ມຂຶ້ນ: ພະຍາດທຸກຊະ ນິດທີ່ເປັນຢູ່ມັກຢູ່ໄດ້ຍ້ອນມັນໃຊ້ນ້ຳ ຕານເປັນອາຫານນຳ. ສະນັ້ນ ການ ກິນນຳ້ຕານຈຶ່ງມີສ່ວນກະຕຸ້ນໃຫ້ ພະຍາດຕິດເຊື້ອມີຄວາມຮຸນແຮງ ຫລາຍຂຶ້ນໄດ້ ຮູ້ແບບນີ້ແລ້ວ ທ່ານຄວນຫລຸດ ຜ່ອນການກິນນຳ້ຕານໃຫ້ໜ້ອຍລົງ, ບໍ່ຄວນກິນຫລາຍຈົນເກີນໄປ, ຫລີກ ເວັ້ນເຂົ້າໜົມຫວານໆ, ອາຫານ ຫວານໆ ແລະ ເຄື່ອງດື່ມຫວານທຸກ ຊະນິດນຳ ພ້ອມກັບໝັ່ນອອກກຳລັງ ກາຍເປັນປະຈຳຫາກຢາກກິນຂອງ ຫວານແທ້ໆ ອາດຈະຫັນມາກິນ ໝາກໄມ້ແທນກໍໄດ້. dkody ooE8kos]kp 9tlqj 'zq oIh kpco;.fL * ນໍ້າຕານ ແມ່ນເຄື່ອງປຸງແຕ່ງ ອາຫານ ທີ່ຂາດບໍ່ໄດ້ໃນຊິວິດປະຈຳ ວັນຂອງໃຜຫລາຍໆຄົນ ບໍ່ວ່າຈະ ອາຫານຄາວຫລືອາຫານຫວານກໍ ຕ້ອງໃສ່ເພື່ອເພີ່ມຄວາມແຊບຊ້ອຍ ຂອງລົດຊາດອາຫານ. ແນວໃດກໍ່ດີ ການກິນນໍ້າຕານນັ້ນ ຖ້າກິນຫລາຍ ເກີນໄປກໍຈະເກີດໂທດດັ່ງນີ່: 1. ເກີດອາການເລືອດເປັນກົດ: ການກິນນຳ້ຕານທີ່ຫລາຍເກີນໄປ ໂດຍສະເພາະນຳ້ຕານເມັດ, ນ້ຳຕານ ໃນໝາກໄມ້, ໃນນົມ ແລະ ນ້ຳເຜິ້ງ. ນຳ້ຕານດັ່ງກ່າວຈະແລ່ນເຂົ້າສູ່ກະ ແສເລືອດຂອງເຮົາພາຍໃນເວລາ ໄວວາ ກໍ່ໃຫ້ເກີດອາການເລືອດເປັນ ກົດຫລາຍເກີນໄປ ຈົນສົ່ງຜົນໃຫ້ ຮ່າງກາຍເສຍຄວາມດຸ່ນດ່ຽງໄປ 2. ເກີດໄຂມັນສະສົມ: ນ້ຳຕານ ທີ່ເຮົາກິນເຂົ້າໄປຈະເຂົ້າໄປເກັບສະ ສົມໄວ້ຢູ່ຕັບໃນຮູບແບບຂອງໄກລ ໂຄເຈນ, ແຕ່ຫາກປະລິມານທີ່ກິນ ຫລາຍເກີນໄປ ຕັບກໍຈະສົ່ງຕໍ່ໄປຍັງ ກະແສເລືອດ ຈາກນັ້ນກໍຈະປ່ຽນມາ ຢູ່ໃນຮູບແບບຂອງກົດໄຂມັນ ເຊິ່ງ ມັກຈະສະສົມໄວ້ຕາມພາກສ່ວນທີ່ ຮ່າງກາຍເຄື່ອນໄຫວໜ້ອຍທີ່ສຸດ ເຊັ່ນ: ໜ້າທ້ອງ, ກົ້ນ, ກະໂພກ ແລະ ກົກຂາ ເປັນຕົ້ນ ແລະ ນີ້ແມ່ນສາເຫດ ທີ່ເຮັດໃຫ້ທ່ານຕຸ້ຍ ແລະ ມີໄຂມັນ ສ່ວນເກີນຢ່າງບໍ່ຮູ້ຕົວ. 3. ເຮັດໃຫ້ເປັນຄວາມດັນເລືອດ ສູງ: ເມື່ອທ່ານຍັງຄົງກິນນ້ຳຕານ ໃນປະລິມານຫລາຍຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງ ທຸກມື້ ກົດໄຂມັນທີ່ຖືກສະສົມໄວ້ກັບ ອະໄວຍະວະພາຍໃນຕ່າງໆ ເຊັ່ນ: ຫົວໃຈ, ຕັບ ແລະ ໝາກໄຂ່ຫລັງ ກໍ ຈະຖືກໄຂມັນເຂົ້າໄປຫໍ່ຫຸ້ມລວມເຖິງ ພາບປະກອບ ແຈ້ງການມາຍັງພາກສ່ວນທີ່ກ່ຽວ ຂ້ອງ, ບັນດາພະແນກການ, ກົມ ກອງອ້ອມຂ້າງແຂວງ, ກອງບັນຊາ ການທະຫານແຂວງ, ກອງບັນຊາ ການປ້ອງກັນຄວາມສະຫງົບແຂວງ, ກໍາລັງຫລວງຂອງສູນກາງປະຈໍາ ຢູ່ທ້ອງຖີ່ນ, ແນວລາວສ້າງຊາດ ເມືອງ 7 ເມືອງ, ໂຮງຮຽນ, ໂຮງ ໝໍ, ບໍລິສັດ, ລັດວິສາຫະກິດ, ການ ຈັດຕັ້ງສັງຄົມ ແລະ ພໍ່ແມ່ປະຊາຊົນ ບັນດາເຜົ່າ ພາຍໃນແຂວງຊຽງ ຂວາງ ເພື່ອຮັບຮູ້ ແລະ ພ້ອມກັນຈັດ ຕັ້ງປະຕິບັດດັ່ງນີ້: 1. ໃຫ້ຖືເອົາມື້ເດືອນດັບ ຫລື ແຮມ14ຄໍ່າ ເດືອນ1 ລາວ(ເດືອນ ຈຽງ) ພສ 2566 ທີ່ກົງກັບວັນທີ * ເພື່ອເປັນການອະນຸລັກ ແລະ ເສີມຂະຫຍາຍວັດທະນະທໍາຮີດ ຄອງປະເພນີອັນດີງາມຂອງປະຊາ ຊົນລາວບັນດາເຜົ່າແນໃສ່ເພີ່ມທະວີ ຄວາມສາມັກຄີໃຫ້ໜັກແໜ້ນ, ພ້ອມ ກັນຍົກສູງສະຕິຄວາມເປັນ ເຈົ້າຕົນ ເອງໃນການຈັດຕັ້ງປະຕິບັດການ ສະເຫລີມ-ສະຫລອງວັນບຸນຕ່າງໆ ແລະ ດໍາເນີນຮີດຄອງປະເພນີອື່ນໆ ໃຫ້ເປັນເອກະພາບທາງດ້ານເນື້ອ ໃນ, ຮູບການ, ວິທີການ ແລະ ວັນເວ ລາຢ່າງເໝາະສົມຖືກຕ້ອງຕາມຮີດ ຄອງປະເພນີ. ເພື່ອຮັບປະກັນໃນການສະເຫລີມ ສະຫລອງວັນບຸນກິນຈຽງ (ນໍ່ເປ້ ເຈົ້າ) ສົ່ງທ້າຍປີເກົ່າ ພສ 2566 ຄສ 2023 ແລະ ຕ້ອນຮັບປີໃໝ່ ພສ 2567, ຄສ 2024 ຂອງຊົນ ເຜົ່າມົ້ງໃຫ້ມີຄວາມເອກະພາບ ໃນ ທົ່ວແຂວງຊຽງຂວາງ. ປະທານແນວລາວສ້າງຊາດ ແຂວງຊຽງຂວາງ ຂໍຖືເປັນກຽດ 10 ມັງກອນ 2024 ເຊິ່ງເປັນມື້ທໍາ ພິທີຮີດຄອງປະເພນີວຽນເສົາໄມ້ ຮີດ(ເກົ່າຕໍ່ໄກ້), ເອີ້ນຂວັນ, ສູ່ຂວັນ, ສົ່ງທ້າຍປີເກົ່າ ແລະ ຕ້ອນຮັບປີໃໝ່ ໃນທົ່ວແຂວງຊຽງຂວາງ. 2. ໃຫ້ຖືເອົາການສະເຫລີມ ສະຫລອງບຸນກິນຈຽງ (ນໍ່ເປ້ເຈົາ) ຕາມແຕ່ລະຄອບຄົວແລະບ້ານແມ່ນ ມື້ຂຶ້ນ1ຄໍ່າ, 2ຄໍ່າ, 3ຄໍ່າຂອງ ເດືອນ 2 ລາວ (ເດືອນຍີ່) ພສ 2566 ຊຶ່ງກົງກັບວັນທີ11, 12, 13 ເດືອນ 1 (ມັງກອນ) ຄສ 2024 (ເປັນ ເວລາ 3 ວັນເຕັມ). 3. ການສະເຫລີມສະຫລອງ ວັນບຸນກິນຈຽງ (ນໍ່ເປ້ເຈົາ) ແມ່ນ ແນໃສ່ການປົກປັກຮັກສາ, ອະນຸລັກ ແລະ ສົ່ງເສີມກິດຈະກໍາ, ກິດຈະກໍາ ແມ່ນຕ້ອງເປັນເອກະລັກວັດທະນະ ທໍາຮີດຄອງປະເພນີອັນດີງາມ ຂອງ ຊາດ ແລະ ຊົນເຜົ່າເຊັ່ນ: ກິດຈະກໍາ ພິທີກໍາຂອງບຸນ ແລະ ມີຄວາມງາມ ຕາກັບສັງຄົມ) ການຂັບລໍາ, ຕາມ ຮີດຄອງປະເພນີຂອງຊາດ ຂອງ ຊົນເຜົ່າ. ການນຸ່ງຖືການຫລິ້ນບຸນ ກິນຈຽງ (ໃຫ້ນຸ່ງຖືກຕາມເອກະລັກ ວັດທະນະທໍາອັນດີງາມຂອງເຜົ່າ ການສະແດງສີລະປະວັນນະຄະດີ ໃຫ້ມີເນື້ອໃນຄວາມໝາຍສອດຄ່ອງ 4. ການສະເຫລີມສະຫລອງ ວັນບຸນແມ່ນ ໃຫ້ມີບັນຍາກາດສ້າງ ສັນສາມັກຄີຮັກແພງ, ມີຄວາມເບີກ ບານມ່ວນຊື່ນ ທັງເປັນການຊຸກຍູ້ ການສ້າງສາພັດທະນາເສດຖະກິດສັງຄົມແລະຄອບຄົວການສະເຫລີມ ສະຫລອງບຸນກິນຈຽງ ໃຫ້ດໍາເນີນ ໄປດ້ວຍຄວາມປະຢັດ, ມັດທະຍັດ ແລະ ບໍ່ຫລີ້ນຟູມເຟືອຍ. 5. ການສະເຫລີມ-ສະຫລອງ ບຸນກິນຈຽງ (ນໍ່ເປ້ເຈົ້າ) ຢູ່ແຕ່ລະ ເມືອງຖ້າມີການຈັດງານເທສະ ການ ແມ່ນຕ້ອງສະເໜີ ໃຫ້ອໍານາດການ ປົກຄອງທ້ອງຖີ່ນເປັນຜູ້ຕົກລົງອະ ນຸມັດ ແລະ ອະນຸຍາດໃຫ້ຈັດພຽງ ຈຸດດຽວ. 6. ການສະເຫລີມສະຫລອງບຸນ ກິນຈຽງ (ນໍ່ເປ້ເຈົາ) ຂອງຊົ ເຜົ່າ ມົ້ງ ໃນປີຕໍ່ໆໄປແມ່ນໃຫ້ປະຕິບັດ ຕາມຄໍາແນະນໍາ ເລກທີ 047/ຄປຈ, ລົງວັນທີ 27/03/2020 ຫລື ປະຕິ ບັດກັນຢູ່ໃນເດືອນຈຽງ (ເດືອນ1 ລາວດັບ) ຂອງທຸກໆປີ. 7. ມອບໃຫ້ບັນດາທ່ານຫົວໜ້າ ພະແນກການ, ອົງການທຽບເທົ່າ ອ້ອມຂ້າງແຂວງ, ກອງບັນຊາການ ທະຫານແຂວງ-ກອງບັນຊາການ ປ້ອງກັນຄວາມສະຫງົບແຂວງ, ກໍາ ລັງຫລວງຂອງສູນກາງປະຈໍາຢູ່ ທ້ອງຖີ່ນ, ແນວລາວລາວສ້າງຊາດ ເມືອງ 7 ເມືອງທົ່ວແຂວງ, ໂຮງ ຮຽນ, ໂຮງໝໍ, ບໍລິສັດ, ລັດວິສາຫະ ກິດ, ການຈັດຕັ້ງສັງຄົມຢູ່ແຂວງ ຊຽງຂວາງເຜີຍແຜ່ໃຫ້ພະນັກງານ- ລັດຖະກອນ, ນາຍ ແລະ ພົນທະ ຫານ, ນາຍ ແລະ ພົນຕໍາຫລວດຕະ ຫລອດຮອດປະຊາຊົນໄດ້ຮັບຮູ້, ເຂົ້າໃຈຈະແຈ້ງແລະຈັດຕັ້ງປະຕິບັດ ໃຫ້ການສະເຫລີມສະຫລອງບຸນດັ່ງ ກ່າວໃຫ້ຖືກຕ້ອງ ແລະ ໄດ້ຮັບຜົນດີ. ດັ່ງນັ້ນ, ຈຶ່ງແຈ້ງການແນະນໍາ ມາຍັງ ທຸກພາກສ່ວນ ແລະ ປະຊາ ຊົນລາວບັນດາເຜົ່າພາຍໃນແຂວງ ຊຽງຂວາງ ເພື່ອຊາບ ແລະ ພ້ອມ ກັນຈັດຕັ້ງປະຕິບັດຢ່າງເຂັ້ມງວດ. ພາບປະກອບ ພາບປະກອບ ພາບປະກອບ ພາບປະກອບ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTc3MTYxMQ==