5724

xtgmf]k; 6 12/10/2023 glf4tdy f{la '7q , glu ,0tspkp,tsklk,a d7u mq j ;x;'-q oma '-kf rkp.8h dkooerk0v'ra d oE8q d8kfg]kt{8kfIa ' 9tdkpgxa o cs]j 'mj v'mj P;lu 0P;pn opq ' ໂດຍ: ພັດ ລໍວັນໄຊ ໂດຍ: ຢາຕົ້ງ 0kpc9j ;rk.sh wfh g'y o 10 0 ]h kodu [ ມາດດຶງດູດນັກທ່ອງທ່ຽວ ທັງ ພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດ ຕິດພັນ ກັບການອະນຸລັກທໍາມະຊາດ ແລະ ເປັນເອກະລັກວັດທະນະທໍາທ້ອງ ຖິ່ນ, ຊຸກຍູ້ສົ່ງເສີມອາຊີບ, ການມີ ສວນຮ່ວມຂອງປະຊາຊົນພາຍໃນ ທ້ອງຖິ່ນແລະ ເຊື່ອມໂຍງກັບການບໍ ລິການອື່ນໆພາຍໃນແຂວງດັ່ງກ່າວ. ທ່ານນາງ ສອນທິດາ ອຸນາພົມ ຜູ້ອໍານວຍການບໍລິສັດ ພັດທະນາ ແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວນ້ຳຕົກຕາດເຍືອງ ຫລັກ 40 ເມືອງປາກຊ່ອງ ຈໍາກັດ ໃຫ້ສຳພາດຕໍ່ນັກຂ່າວໜັງສືພິມປະ ເທດລາວຫວ່າງບໍ່ດົນມານີ້ວ່າ: ປັດ ຈຸບັນໄດ້ເຊັນສັນຍາກັບພາກສ່ວນ ກ່ຽວຂ້ອງກໍ່ຄືການນຳແຂວງແລ້ວ, ເຊິ່ງແຕ່ນີ້ເປັນ ຕົ້ນໄປແມ່ນຈະໄດ້ ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດໂຄງການ ໂດຍປະ ກອບມີ 3 ໄລຍະຄື: ໄລຍະທີ 1 ພື້ນ ຟູປັບປຸງສະຖານທີ່ ແຕ່ປີ 2023- * ຜູ້ປະກອບການພັດທະນາ ແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວນ້ຳຕົກຕາດເລາະ- ຕາດຮັງຢືນຢັນວ່າການພັດທະນາ ໃນຂົງເຂດທີ່ຕົນສໍາປະທານນັ້ນ ແມ່ນມຸ່ງເນັ້ນການພັດທະນາຍືນ ຍົງ, ເຮັດໃຫ້ປະຊາຊົນມີສ່ວນຮ່ວມ ແລະ ສ້າງສິ່ງແວດລ້ອມທີ່ດີເປັນກົກ ເພື່ອປະຕິບັດຕາມນະໂຍບາຍຂອງ ພັກ-ລັດຖະບານໃຫ້ເປັນຕາມໄປ ການພັດທະນາຍືນຍົງສີຂຽວປີ 2030, ດ້ວຍເຫດນັ້ນຈິ່ງໄດ້ນໍາມາ ຜັນຂະຫຍາຍຕົວຈິງເປັນແຜນຍຸດ ທະສາດຂອງແຂວງສາລະວັນທີ່ໄດ້ ເອົາ ໃຈໃສ່ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດ ໂດຍໄດ້ ໃຫ້ບໍລິສັດ ພັດທະນາແຫລ່ງທ່ອງ ທ່ຽວຕາດເຍືອງ ຫລັກ 40 ເມືອງ ປາກຊ່ອງ ຈໍາກັດ ເຊົ່າ-ສໍາປະທານ ເນື້ອທີ່ດິນດັ່ງກ່າວ ເຊິ່ງພາກລັດໄດ້ ອະນຸຍາດ 9,41 ເຮັກຕາ ລົງທຶນພັດ ທະນານໍ້າຕົກຕາດດັ່ງກ່າວ ເຊິ່ງຕັ້ງ ຢູ່ບ້ານຫົວຂົວເສັດ ເມືອງເລົ່າງາມ ແຂວງສາລະວັນ ເປັນໄລຍະ 30 ປີ ເພື່ອຍົກລະດັບ ໃຫ້ກາຍເປັນແຫລ່ງ ທ່ອງທ່ຽວທີ່ໄດ້ມາດຕະຖານສາ 202 ໂດຍໂຄສະນາດຶງດູດການ ທ່ອງທ່ຽວລາວທ່ຽວລາວ ປັບປຸງ ພື້ນຖານ ໂຄງລ່າງໄຟຟ້າ-ນໍ້າປະ ປາ, ສວນພຶກສາ, ສິ່່ງອໍານວຍຄວາມ ສະດວກ, ກິດຈະກຳທ່ອງທ່ຽວ, ຫ້ອງນໍ້າ ແລະ ອື່ນໆ; ໄລຍະທີ 2 ການຂະຫຍາຍພື້ນທີ່ກິດຈະກຳທ່ອງ ທ່ຽວ 202 -2030, ສະຖານທີ່ພັກ ແຮມ, ຫ້ອງປະຊຸມ, ຮ້ານອາຫານ ແລະ ຮ້ານຂາຍເຄື່ອງທີ່ລະນຶກ ຕ່າງໆ, ກິດຈະກໍາການທ່ອງທ່ຽວ ທໍາມະຊາດ, ວັດທະນະທໍາ ແລະ ປະ ຫວັດສາດ; ໄລຍະທີ 3, ການບໍລິ ການ ການທ່ອງທ່ຽວຄົບວົງຈອນ ມາດຕະຖານສາກົນ. ທ່ານ ນາງ ສອນທິດາ ອຸນາພົມ ກ່າວຕື່ມວ່າ: ແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວນໍ້າ ຕົກຕາດ ເລາະ-ຕາດຮັງ ຖືວ່າເປັນ ແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວທີ່ສໍາຄັນຂອງ ແຂວງສາລະວັນ ກໍຄືພາກໃຕ້ຂອງ ລາວທັງນອນໃນວົງຈອນການທ່ອງ ທ່ຽວ ເຂດພູພຽງບໍລະເວນ ທີ່ສວຍ ສົດງົດງາມ ເຊິ່ງການລົງທຶນຄັ້ງນີ້, ຈະພັດທະນາໃຫ້ກາຍເປັນແຫລ່ງ ທ່ອງທ່ຽວທີ່ໄດ້ມາດຕະຖານໃຫ້ສາ ມາດດຶງດູດນັກທ່ອງທ່ຽວທັງພາຍ ໃນ, ອະນຸພາກພື້ນ ແລະ ສາກົນ ຕິດ ພັນກັບການອະນຸລັກທຳມະຊາດ, ພ້ອມທັງຮັກສາສິ່ງແວດລ້ອມ ແລະ ເອກະລັກວັດທະນະທຳທ້ອງຖິ່ນ, ຊຸກຍູ້ສົ່ງເສີມອາຊີບ ແລະ ການມີ ສ່ວນຮ່ວມຂອງປະຊາຊົນທ້ອງຖິ່ນ ເປົ້າໝາຍອີກດ້ວຍ. ຢ່າງໃດກໍ່ດີໜັງ ສືພິມປະເທດລາວຂອງ ພວກເຮົາ ຂໍຝາກເຖິງຜູ້ທີ່ຈະໄປທ່ອງທ່ຽວ ກໍ່ ຄວນຮັກສາຄວາມສະອາດຊ່ວຍ ກັນ ໂດຍສະເພາະບໍ່ຖິ້ມຂີ້ເຫຍື້ອຊະ ຊາຍ, ໃຫ້ຖິ້ມໃສ່ຈຸດທີ່ຈັດສັນໄວ້ເພື່ອ ເຮັດໃຫ້ແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວ ຍັງຄົງ ໄວ້ເຊິ່ງຄວາມສວຍສົດງົດງາມສືບ ຕໍ່ໄປ, ສິ່ງສໍາຄັນອີກຢ່າງໜຶ່ງເວ ລາທີ່ໄປທ່ຽວ ຖ້າຫາກໄດ້ມີການ ພົບປະສັງສັນ ຖ້າຮູ້ສຶກວ່າດື່ມເມົາ ແລ້ວ ກໍບໍ່ຄວນຂັບຂີ່ຍານພາຫະນະ ຫລືພັກຜ່ອນໃຫ້ຊ່ວງເມົາກ່ອນແລ້ວ ຈຶ່ງຂັບ ເພື່ອຄວາມປອດໄພຂອງ ຕົວທ່ານເອງ ແລະ ຄົນທີ່ທ່ານຮັກ ດ້ວຍຄວາມປາຖະໜາດີ ຈາກຜູ້ໃຫ້ ການສະໜັບສະໜູນຄໍລຳທ່ອງທ່ຽວ ຂອງພວກເຮົາຄືບໍລິສັດເບຍລາວ. * ການສ້າງເສດຖະກິດຄອບຄົວ ແມ່ນມີຫລາຍທາງເລືອກ ມັນຂຶ້ນ ກັບເງື່ອນໄຂ ແລະ ທ່າແຮງຂອງແຕ່ ລະຄອບຄົວ ບໍ່ຄືກັນ ໂດຍສະເພາະ ກຸ່ມຄົນທີ່ເຮັດວຽກກິນເງິນເດືອນ ຫລື ມະນຸດເງິນເດືອນ ຈະມີເວລາ ໜ້ອຍທີ່ສຸດ ທີ່ຈະໄປເຮັດວຽກແນວ ອື່ນເພີ່ມ ແຕ່ວ່າຖ້າຫາກກ້າຕັດສິນ ໃຈລົງມືເຮັດ ແລະ ມີຫົວຄິດປະດິດ ສ້າງ, ມີແນວຄິດສ້າງສັນ, ຮູ້ຈັກບໍລິ ຫານເວລາ ໃຫ້ເໝາະສົມກໍສາ ມາດ ສ້າງລາຍຮັບເຂົ້າມາສູ່ຄອບ ຄົວ ແລະ ປະສົບຜົນສຳ ເລັດໄດ້ຄື ດັ່ງຄອບຄົວ ຂອງທ່ານນາງ ແສງ ພະຈັນ ແກ້ວມະນີວົງ ທີ່ໃຊ້ເວລາ ຫວ່າງເຮັດແຈ່ວຂາຍຈົນມີລາຍຮັບ ທະລຸ 100 ລ້ານກີບຕໍ່ປີ. ທ່ານ ນາງ ແສງພະຈັນ ແກ້ວ ມະນີວົງ ໄດ້ໃຫ້ສຳພາດຕໍ່ຜູ້ຂຽນ ວ່າ: ປັດຈຸບັນອາຍຸ 38ປີ, ຢູ່ບ້ານສະ ພານໄຊ ນະຄອນປາກເຊ ແຂວງຈຳ ປາສັກ, ອາຊີບປັດຈຸບັນແມ່ນເປັນ ພະນັກງານຄູສອນ, ສ່ວນຜູ້ເປັນ ຜົວກໍແມ່ນຄູສອນເຊັ່ນດຽວກັນ, ມີລູກນຳກັນ 1 ຄົນ ຊຶ່ງລູກກຳລັງ ຢູ່ໃນໄວຮຽນ ຊຶ່ງມີການໃຊ້ຈ່າຍ ຫລາຍ, ຊີວິດການເປັນຢູ່ຂອງຄອບ ຄົວໃນເມື່ອກ່ອນແມ່ນພົບຄວາມ ຫຍຸ້ງຍາກຫລາຍ ເນື່ອງຈາກວ່າອາ ໄສແຕ່ເງິນເດືອນເປັນລາຍຮັບຕົ້ນຕໍ ພໍແຕ່ກຸ້ມຢູ່ກຸ້ມກິນ, ລາຍຮັບບໍ່ສົມ ດູນກັບລາຍຈ່າຍ ຈຶ່ງປຶກສາກັບ ຄອບຄົວ ເຮັດແຈ່ວຂາຍໃນປີ2013 ໂດຍເບື້ອງຕົ້ນ ເຮັດຂາຍໃຫ້ພະ ນັກງານຄູ-ອາຈານໃນໂຮງຮຽນ, ໝູ່ເພື່ອນ, ພີ່ນ້ອງໄດ້ຊື້ໄປກິນ, ຫລັງ ຈາກນັ້ນຜູ້ທີ່ຊື້ໄປບໍລິໂພກແລ້ວຍັງ ສັ່ງຊື້ຊ້ຳ ແລະ ເລີ່ມມີສຽງຕອບຮັບ ຈາກລູກຄ້າຫລາຍຂຶ້ນ, ມາຮອດປີ 2019 ຈຶ່ງໄດ້ເຮັດແຈ່ວແບບຈິງຈັງ ຕ້ອງຕື່ນແຕ່ເດິກ, ລຸກແຕ່ເຊົ້າ, ໃຊ້ ເວລາຫວ່າງນອກໂມງລັດຖະການ ເປັນຕົ້ນແມ່ນ ວັນເສົາ, ວັນອາທິດ ເພື່ອຜະລິດແຈ່ວໃຫ້ມີຫລາຍປະ ເພດຄື: ແຈ່ວປາກະເຕົາ, ປາແດກ ເຄື່ອງ, ບອງຊີ້ນໝູ, ໜຽວ, ຜັກນາງ ຄຸ, ບອງໜັງເຄັມ, ບອງໜັງງົວແລະ ແມງດາ. ວັດຖຸດິບທີ່ມາປະກອບ ເຮັດແຈ່ວແມ່ນເກັບຕາມສວນທີ່ ເຮົາປູກເອງເຊັ່ນ: ຫົວສີໄຄ, ໃບຂີ້ ຫູດ, ຂ່າ ແລະ ອື່ນໆ ນອກຈາກນັ້ນ ຍັງຊື້ຕາມທ້ອງຕະຫລາດມາເພີ່ມ ຕື່ມ, ການຈຳໜ່າຍແມ່ນຂາຍໃຫ້ ຄົນຮູ້ຈັກ, ຂາຍຜ່ານອອນລາຍ, ສົ່ງ ໄປຂາຍຢູ່ປະເທດເພື່ອນບ້ານ ແລະ ອື່ນໆ, ລາຄາເລີ່ມຕົ້ນ 5.000 ກີບ ຕໍ່ໜຶ່ງກັບ, 1 ກິໂລ 120.000 ກີບ, ຈາກການຂາຍແຈ່ວ ເຮັດໃຫ້ຄອບ ຄົວ ມີລາຍຮັບ 100 ກວ່າລ້ານກີບ ຕໍ່ປີ. ທ່ານ ນາງ ແສງພະຈັນ ແກ້ວ ມະນີວົງ ຍັງໃຫ້ຮູ້ຕື່ມວ່າ: ພາຍ ຫລັງການສ້າງເສດຖະກິດຄອບຄົວ ດ້ວຍການຜະລິດແຈ່ວເປັນສິນຄ້າ ໄດ້ເຮັດໃຫ້ຊີວິດການເປັນ ຂອງ ຄອບຄົວມີການພັດທະນາດີຂຶ້ນ ຈາກເມື່ອກ່ອນ ເຄີຍອົດຊື້, ອົດຈ່າຍ ກໍກາຍມາເປັນຄອບຄົວທີ່ສົມບູນ ແບບ, ປັດຈຸບັນມີເຮືອນຢູ່ຖາວອນ2 ຫÌັ ງ, ລົດໃຫຍ່ 1 ຄັນ, ລົດຈັກ 1 ຄັນ ແລະ ຍັງມີທຶນການສຶກສາໃຫ້ລູກ. ແຜນໃນຕໍ່ໜ້າຈະສືບຕໍ່ຜະລິດແຈ່ວ ໃຫ້ຫລາຍຂຶ້ນກວ່າເກົ່າ ເພື່ອຕອບ ສະໜອງຕາມຄວາມຮຽກຮ້ອງ ຕ້ອງການຂອງລູກຄ້າ ແລະ ຍັງຈະ ຂະຫຍາຍປະເພດແຈ່ວຂຶ້ນຕື່ມ, ຈະຮັກສາລົດຊາດຂອງແຈ່ວໃຫ້ ເປັນເອກະລັກ (ເຮືອນແຈ່ວແຊບ ບ້ານສະພານໄຊ ນະຄອນປາກເຊ ແຂວງຈຳປາສັກ) ໃຫ້ຍືນຍົງຄົງ ຕົວ ໄປເລື້ອຍໆ.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTc3MTYxMQ==