xtgmf]k; 6 15/08/2023 glf4tdfy {l'a 7,q glu ,0tspkp,tsklk,a d7u mq j ;x;'-q oma '-kf rkp.8h dkooerk0v'ra d ໂດຍ: ມາລີດາ s];'rt[k' 9tfb'f6foadmjv'mjP; .shwfh 5 ]hko7qo .oxu 2025 xa[;ymugIafryf-jk9qowfhl6fgfafma'c-[ma'd5h,7jk ໂດຍ: ເກີດຂວັນໃຈ ມາລີຈັນສີ * ດັ່ງທີ່ເຮົາຮູ້ນໍາກັນແລ້ວວ່າ ພິດຊ່າ ບໍ່ແ ມ່ນອ າຫານລ າວ ເປັນອາ ຫານຈ າກຕ່າງປະເທດ ໂດຍປະເທດ ອີຕ າລີ ສະນັ້ ນ, ປະຊາຊົນລາວ ເຮົາ ຈຶ່ງບໍ່ຄ່ອຍຈະຮັບຮູ້ ແລະ ບໍ່ນິຍົມກິນ ຢ່າງກວ້າງຂວາງກັບການກິນພິດ ຊ່າຕາມທໍານຽຄືກັບຊາວຕາເວັນ ຕົກພໍເທົ່າໃດ ແຕ່ເມື່ອສັງຄົມບ້ານ ເຮົາເປີດກວ້າງຂຶ້ນວັດທະນະທໍາ ການກິນການຢູ່ເລີ່ມເຂົ້າມາເຮັດ ໃຫ້ຄົນລາວເຮົາ ໄດ້ສໍາຜັດກັບອາ ຫານ ແລະ ວັດທະນະທໍາແຕກຕ່າງ ອອກໄປຈົນກາຍເປັຄວາມມັກ ໂດຍສະເພາະແມ່ນເດັກນ້ອຍ ແລະ ໄວໜຸ່ມ ແມ່ນຈະຖືກໃຈເປັນພິເສດ ເພາະພິດຊ່າ ແມ່ນເຂົ້າໜົມປັງອົບ ແຫ້ງທີ່ຕົບແຕ່ງໜ້າດ້ວຍ ປູ, ປາ, ກຸ້ງ, ຫອຍ, ຮອດດ໋ອກ, ຫົວຜັກບົ່ວ ໃຫຍ່ ແລະ ອື່ນໆຕາມຄວາມມັກ ຈຶ່ງເຮັດໃຫ້ທຸລະກິ ດ ຂາຍພິ ດຊ່າຂະ ຫຍາຍຕົວຢ່າງກວ້າງຂວາງ ໂດຍ ຄົນລາວເອງກໍຫັນມາຍຶດອາຊີບ ນີ້ ຫລາຍຂຶ້ນ ເພື່ອຕອບໂຈດຄວາມ ຕ້ອງການຂອງຜູ້ບໍລິໂພກ ເໝືອນ ດັ່ງພິດຊ່າໄວລຸ້ ນຂອງ ນາງ ແ ສງດ າ ລາ ເພັດລໍ າພັ ນ ຈາກບ້ ານຮ່ອງຄ້າ ເມືອງຈັນທະບູລີ ນະຄອນຫລວງ ວຽງຈັນ ກໍເປັນຮ້ານໜຶ່ງທີ່ສາມາດ ຄອງໃຈຜູ້ບໍລິໂພກໄດ້ເຖິງຈະເປີດ ມາບໍ່ທັນຮອດປີດ້ວຍຄວາມແຊບ ຂອງລົດຊາດ ແລະ ລາຄາສຸດກຸ້ມ ເລີ່ມຕົ້ນພຽງ 29 ພັນກີບຕໍ່ຖາດ ເທົ່ານັ້ນ. ທ່ານ ນາງ ແສງດາລາ ເພັດລໍາພັນ ເຈົ້າຂອງຮ້ານພິດຊ່າ ໄວລຸ້ນເວົ້າສູ່ ຟັ ງວ່ າ: ຈຸເລີ່ມ ຕົ້ນທີ່ໄດ້ ມາເຮັດອາຊີບຂາຍຟິດຊ່ານີ້ ແມ່ນ ລູກຊາຍເປັນຄົນທີ່ມັກກິນພິດຊ່າ ຫລາຍ ແລະ ອີງໃສ່ລາຄາພິດຊ່າ ລາຄາສູ ງຫ ລາຍດັ່ງນັ້ ນ, ຈຶ່ງຕັດສິນ ໃຈໄປຮ ຽນເຮັດພິດຊ່າຈາກປ ະເທດ ເພື່ອນບ້ານ ແລ້ວນໍາເອົາຄວາມ ຮູ້ນໍາໃຊ້ໂຕຈິງ ເລີ່ມຕົ້ນແມ່ນມາ ຮຽນເຮັດກິ ນເອງລ ອງຜິ ດລ ອງຖື ກ ຫລາຍຫລົບຫລາຍຕ່າວ ຈົນກວ່າ ຈະໄດ້ລົດຊາດທີ່ລົງໂຕ ຈຶ່ງຕັດສິນ ໃຈເປີດຮ້ານພິດຊ່າໄວລຸ້ນ ແຕ່ຕົ້ນ ປີ 2023 ຜ່ານມ າເປັນຕົ້ ນມ າ ແ ລະ ພາຍຫລັງທີ່ເປີດມາຖືວ່າໄດ້ຂາຍດີ ເພາະພິດຊ່າຂາຍລາຄາບໍ່ແພງລາ ຄາເລີ່ມ ຕົ້ນພ ຽງ 29 ພັນກີ ບເທົ່ານັ້ ນ ເພາະເນັ້ນໃສ່ ເດັກນ້ອຍທີ່ມັກກິນ ພິດຊ່າ ແຕ່ເງິນບໍ່ຫລາຍ ກໍ່ສ າມາດ ກິນໄ ດ້ ໂ ດຍຈຸ ດເດັ່ນຂ ອງພິດຊ່າໄວ ລຸ້ນແມ່ນລາຄາຖືກ, ລົດຊາດແຊບ ມີ 8 ໜ້າໃຫ້ເລືອກ ແລະ ນໍາໃຊ້ ຊິດທີ່ມີຄຸນນະພາບເວລາກິນຈະມີ ຄວາມໜຽວນຸ່ມ, ຫອມ ບວກກັບ ແຜ່ນແປ້ງທີ່ກອບນອກແຕ່ນຸ່ມໃນ ເວລາກິນເຂົ້າກັນບອກໄດ້ເລີຍ ແຊບຊ້ອຍຮັບຮອງໄດ້ເພາະຜູ້ຂຽນ ເອງກໍ່ໄດ້ກິນມາແລ້ວ. ທ່ານ ນາງ ແສງດາລາ ເວົ້າຕື່ມວ່າ: ປັດຈຸບັນ ຮ້ານຟິດຊ່າ ມີ 2 ສາຂາ, ສາຂາ ທີ 1 ຢູ່ໜ້າໂຮງຮ ຽນກ້າວໜ້າ, ສາ ຂາ ທີ 2 ແມ່ນ ຢູ່ບ້ານຮ່ອງຄ້ າ ແຕ່ ຕໍ່ໄປອາດຈະມາເປີດຢູ່ສາຂາທີ 2 ສາຂາດຽວ ເພາະສາຂາທີ 1 ໃກ້ ຈະໝົດສັນຍາເຊົ້າແລ້ວ ບວກກັບ ເສດຖະກິດໃນປັດຈຸບັນອັດຕາເງິນ ເຟີ້ສູງຄ່າເຊົ່າກໍແພງຂຶ້ນ ແຕ່ການ ຂາຍຈະຂາຍລາສູງຫລາຍກໍ່ບ່ໍໄດ້ ສະນັ້ນ, ຈຶ່ງຕັດສິນໃຈເປີດແຕ່ສາ ຂາດຽວ ເພາະຢູ່ນີ້ເປັນຮ້ານເຮົາ ເອງບໍ່ ໄ ດ້ເຊົ້າກໍ່ພໍ່ ຢູ່ ໄ ດ້. ແ ຕ່ແ ນວໃ ດ ກໍດີ ກໍຢ າກຝ າກເຖິງ ພັກ-ລັ ດ ແ ກ້ໄຂ ເລື່ອງອັ ດຕາເງິນເຟີ້ ແລະ ຄ່າຄອງ ຊີບ ເພາະສົ່ງຜົນກະທົບໂດຍກົງຕໍ່ ການປ ະກອບອ າຊີບ ແ ລະ ການດໍາ ລົງຊີວິດຂອງປະຊາຊົນ. ສໍາລັບ ທ່ານໃດທີ່ຢາກກິນພິດຊ່າແຊບໆ ໃນລ າຄາສຸ ດຄຸ້ ມຮ້ານພິ ດຊ່າໄ ວລຸ້ນ ເປັນອີກຮ້ານໜຶ່ງທີ່ຢາກແນະນໍາ ເພາະເປັນຮ້ານຂອງຄົນລາວເຮົາ ເອງແຕ່ລົດຊາດແຊບບໍ່ແພ້ຕົ້ນສະ ບັບເລີຍ ໂດຍຮ້ານຕັ້ງຢູ່ບ້ານຮ່ອງ ຄ້າ ເມືອງຈັນທະບູ ລີ ນະຄອນຫລວງ ວຽງຈັນ ຫລື ຕິດຕໍ່ສອບຖ າມສັ່ ງໄດ້ ທີ່ເບີ 020 99818133 ຫລື ເຟສ ບຸກ Pizzaໄວລຸ້ນ. * ແຂວງຫລວງພະບາງ ວາງວິ ໄສທັດ ແລະ ສູ້ຊົນບັນລຸເປົ້າໝາຍ ດຶງດູດນັກທ່ອງທ່ຽວໃຫ້ໄດ້ 5 ລ້ານ ຄົນພາຍໃນປີ 2025 ໂດຍອີງຕາມ ແຜນພັດທະນາການທ່ອງທ່ຽວ 5 ປີ ທີ່ມີຢູ່ແລ້ວນັບແຕ່ປີ 2020 ແລະ ສືບ ຕໍ່ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດຢ່າງຮອບດ້ານ. ໃນໄລຍະ 2 ປີ ມາເຖິງປັດຈຸບັນ ນີ້, ຫລວງພະບາງມີນັກທ່ອງທ່ຽວ ເຂົ້າມາພຽງແຕ່ 1 ລ້ານກວ່າຄົນ ເຊິ່ງກວມເອົາພຽງ 26% ຂອງແຜນ ການ 5 ປີ ເຊິ່ງໃນໄລຍະທີ່ຜ່ານມາ ເກືອບ 60% ຂອງນັກທ່ອງທ່ຽວ ຫລວງພະບາງ ແມ່ນຊາວຕ່າງຊາດ ໃນນັ້ນມີປະມານ 653.638 ຄົນ ສ່ວນໃຫຍ່ເປັນ ນັກທ່ອງທ່ຽວຈາກ ໄທ,ຈີນ ແລະ ສະຫະລັດອາເມລິກາ ແລະ ອີກ 427.000 ກວ່າຄົນ ເປັນສັນຊາດລາວ ເຊິ່ງການທ່ອງ ທ່ຽວໃນໄລຍະທີ່ຜ່ານມາສາມາດ ສ້າງລາຍ ໄດ້ເຖິງ 500 ລ້ານໂດລາ ສະຫະລັດ. ທ່ານນາງ ສຸດາພອນ ຄົມທະວົງ ຫົວໜ້າພະແນກຖະ ແຫລງຂ່າວ, ວັດທະນະທຳ ແລະ ທ່ອງທ່ຽວ ແຂວງຫລວງພະບາງ ໄດ້ເປີດເຜີຍຫວ່າງບໍ່ດົນມານີ້ວ່າ: ພາຍໃນປີ 2025 ຄາດຄະເນຈະ ມີນັກທ່ອງທ່ຽວເຂົ້າມາອີກ 3 ລ້ານ ຄົນ ແລະ ສາມາດສ້າງລາຍຮັບໃຫ້ ໄດ້ຢ່າງໜ້ອຍ 500 ລ້ານກວ່າໂດ ລາສະຫະລັດ. ເຖິງແນວໃດກໍດີ ເພື່ອ ບັນລຸເປົ້າໝາຍດັ່ງກ່າວອາດບໍ່ແມ່ນ ເລື່ອງງ່າຍ. ສະນັ້ນ, ອຳນາດການ ປົກຄອງແຂວງໄດ້ວາງແຜນໄວ້ວ່າ ຈະສືບຕໍ່ພັດທະນາພື້ນຖານໂຄງ ລ່າງ ແລະ ສິ່ງອຳນວຍຄວາມສະ ດວກໃຫ້ແກ່ນັກທ່ອງທ່ຽວ, ພ້ອມ ທັງຊຸກຍູ້ການລົງທຶນດ້ານທີ່ພັກ, ຮ້ານອາຫານ, ການທ່ອງທ່ຽວຮູບ ແບບກະສິກຳ ໄປຄວບຄູ່ກັນກັບໃຫ້ ປະຊາຊົນມີສ່ວນຢ່າງແທ້ຈິງ. ທ່ານນາງ ສຸດາພອນ ຍັງກ່າວ ວ່າ: ບັນຫາສໍາຄັນຕ້ອງເພີ່ມທະວີ ການຄຸ້ມຄອງສະຖານທີ່ທ່ອງທ່ຽວ, ປັບປຸງ ແລະ ສ້າງຄູ່ມືການທ່ອງ ທ່ຽວໃຫ້ດີຂຶ້ນ ເພື່ອຮອງຮັບຈໍາ ນວນນັກທ່ອງທ່ຽວທີ່ເພີ່ມຂຶ້ນ. ນອກຈາກນີ້ ອຳນາດການປົກຄອງ ແຂວງທຸກຂັ້ນຕ້ອງຈັດຕັ້ງເຄື່ອນ ໄຫວ ແລະ ສ້າງກິດຈະກໍາຕ່າງໆໃຫ້ ຮອບດ້ານ ເພື່ອວາງສະແດງວັດທະ ນະທຳທ້ອງຖິ່ນ, ພ້ອມທັງໂຄສະນາ ບັນດາສະຖານທີ່ສຳຄັນ, ຈຸດເດັ່ນ ຂອງແຂວງຜ່ານສື່ຕ່າງໆ ພ້ອມທັງ ຊອກຫາແຫລ່ງທຶນຕື່ມອີກ ເພື່ອ ພັດທະນາຫລວງພະບາງ ໃຫ້ເປັນ ແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວທີ່ມີຄຸນນະພາບ ສູງ ແລະ ກຸ້ມຄ່າ. ປັດຈຸບັນນີ້ ຂະແໜງການທ່ອງ ທ່ຽວ ຍັງໄດ້ຕິດຕາມຄວາມຄືບໜ້າ ຂອງການພັດທະນາ ແລະ ຈຳ ນວນນັກທ່ອງທ່ຽວ, ກວດກາລາຍ ຮັບຂອງນັກທ່ອງທ່ຽວ, ກວດກາ ລະດັບຄວາມເພິ່ງພໍໃຈຂອງນັກ ທ່ອງທ່ຽວ. ດັ່ງທີ່ຮູ້ ແຂວງພະບາງ ເປັນແຂວງໜຶ່ງ ທີ່ມີຊື່ສຽງໂດ່ງດັງ ຂອງປະເທດລາວ ແລະ ເປັນເມືອງ ທີ່ສາມາດດຶງດູດນັກທ່ອງທ່ຽວ ເປັນອັນດັບໜຶ່ງ ເນື່ອງຈາກເປັນ ເມືອງມໍລະດົກແຫ່ງທໍາອິດຂອງ ສປປ ລາວ, ມີທີ່ຕັ້ງແຄມແມ່ນ້ຳ ຂອງ ແລະ ນໍ້າຄານ, ມີວັດວາອາ ຮາມເກົ່າແກ່, ເຮືອນ-ອາຄານ ຍັງ ຮັກສາຮູບຊົງລາວໄວ້, ມີຖະໜົນ ຫົນທາງທີ່ເປັນເອກະລັກ, ມີສີສັນ ຕາມງານບຸນຕ່າງໆ ແລະ ຄວາມ ສວຍງາມຂອງທິວທັດທຳມະຊາດ. ພາບປະກອບ
RkJQdWJsaXNoZXIy MTc3MTYxMQ==