xtgmf]k; 6 20/06/2023 glf4tdfy {l'a 7,q glu ,0tspkp,tsklk,a d7u mq j ;x;'-q oma '-kf rkp.8h dkooerk0v'ra d ໂດຍ: ກິດຕາ ລັດຕະນະ ຮູບຈາກ:ມາລີດາ/ ວາລະສານເທວາ [aopkdkffu{vkskoc-[lezafwfhmujIhkovksko.9fu l5fxtma[.9K g,njvwfhwxc0;'zQ'lk]u fyocfomtg]\vd * ຖ້າເວົ້າເຖິງຮ້ ານອາຫານທີ່ມີ ບັນຍາດກາດດີໃນນະຄອນຫລວງ ວຽງຈັນເຫັນວ່າຮ້ານອາຫານໃຈດີ ກໍເປັນອີກຮ້ານໜຶ່ງ ທີ່ບໍ່ຄວນພາດ * ເປັນຄັ້ງທຳອິດທີ່ຜູ້ຂຽນໄດ້ມີ ໂອກາດເດີນທາງໄປຮອດໄປເຖິງ ແຂວງຜົ້ງສາລີ ໂດຍມີທີມງານສື່ ມວນຊົນ ຈາກຫລາຍພາກສ່ວນຮ່ວມ ກັບອົງການອາຫານໂລກ ປະຈໍາ ລາວ ເຄື່ອນໄຫວເກັບກໍາຜົນການ ຈັດຕັ້ງປະຕິບັດໂຄງການຕ່າງໆ ຢູ່ພາກສະໜາມໃນເມືອງ ແລະ ແຂວງຜົ້ງສາລີ. ການເດີນຄັ້ງນີ້, ພວກເຮົາເລືອກໃຊ້ບໍລິການ ລົດໄຟ ລາວ-ຈີນ. ໄປລົງຢູ່ສະຖານີເມືອງໄຊ ແຂວງອຸດົມໄຊ ແລະ ຕໍ່ດ້ວຍການ ເດີນທາງດ້ວຍລົດ ຊຶ່ງຕະຫລອດ ໄລຍະການເດີນທາງອັນຍາວໄກ ແຕ່ແຂວງອຸດົມໄຊ ຫາ ແຂວງຜົ້ງ ສາລີ ຜ່ານເສັ້ນທາງທີ່ຄົດໂຄ້ງ, ຂຶ້ນ ພູ, ລົງຫ້ອຍ ແມ່ນບໍ່ໄດ້ເປັນອຸປະສັກ ຫລື ສ້າງຄວາມອິດເມື່ອຍໃຫ້ທີມ ງານພວກເຮົາພໍເທົາໃດ ຍ້ອນມີ ຄວາມຕື່ນເຕັ້ນກັບທໍາມະຊາດທີ່ ສວຍງາມ ແລະ ອາກາດປອດໂປ່ງ. ສິ່ງທີ່ປະທັບໃຈທີ່ສຸດ ໃນການ ເດີນທາງຄັ້ງນີ້ ແມ່ນໄດ້ເຫັນຕົ້ນໄມ້ ທີ່ເກີດຕາມທໍາມະຊາດ ຢັ່ງຢາຍສະ ຫລັບສັບຊ້ອນຕາມຮ່ອມຫ້ວຍ, ພູ ເຂົາ ຊຶ່ງເປັນທັດສະນີຍະພາບທີ່ ແສນປະທັບໃຈຂອງຜູ້ພົບເຫັນ, ຍ້ອນວ່າ ປ່າໄມ້ແຂວງຜົ້ງສາລີຍັງ ເປັນປ່າໄມ້ໃຫຍ່ດົງດິບຫລາຍ, ອາ ກາດເຢັນສົດຊື່ນທີ່ສຸດ, ຕອນເຊົ້າ ຈຶ່ງສາມາດເວົ້າໄດ້ວ່າ: ບໍ່ເຄີຍເຫັນ ທໍາມະຊາດໃນແຂວງໃດຈະສວຍ ສົດງົດງາມ ເທົ່າກັບ ທໍາມະຊາດ ໃນແຂວງຜົ້ງສາລີ, ສົມກັບບົດເພງ ທີ່ມີໄດ້ພັນທະນາໄວ້ວ່າ: “ຍິ້ມແຍ້ມ ແຈ່ມໃສ...ວາຈາອອນຫວານ... ສົມຄຳກ່າວຂານ...ງາມແທ້ຜົ້ງສາ ລີ...”. ພາຍຫລັງການເດີນທາງທີ່ ຍາວໄກ, ໃນທີ່ສຸດທີມງານພວກເຮົາ ກໍເດີນທາງໄປເຖິງຈຸດໝາຍປາຍ ທາງ ແຂວງຜົ້ງສາລີ ໃນເວລາ ຄ້ອຍຄໍ່າຍາມແລງ. ພໍແຕ່ຮອດຈຸດ ໝາຍພວກເຮົາກໍສາມາດສຳຜັດໄດ້ ເຖິງບັນຍາກາດແຫ່ງການດຳລົງຊີ ວິດຂອງປະຊາຊົນໃນທ້ອງຖິ່ນ ທີ່ ຕັ້ງບ້ານເຮືອນຢູ່ຕາມເຈີ້ຍພູ, ເຫັນ ພາບບັນຍາກາດປະຊາຊົນກັບຈາກ ການໄປໄຮ່, ໄປສວນ, ເຫັນບັນດາ ຜູ້ເຖົ້າຢູ່ເຝົ້າເຮືອນຄອຍຖ້າລູກ ຫລານກັບຈາກວຽກໄຮ່ການນາ ຮີດຄອງປະເພນີອັນດີງາມ ທີ່ໄດ້ຮັບ ການອະນຸລັກ ແລະ ສືບທອດມາແຕ່ ດຶກດຳ ໂດຍສະເພາະການນຸ່ງຖືທີ່ ເປັນເອກະລັກຂອງຄົນທ້ອງຖິ່ນ, ວິຖີການດຳລົງຊີວິດການເປັນຢູ່ ຂອງພໍ່-ແມ່ປະຊາຊົນ, ເຮືອນຊານ ບ້ານຊອງ. ຜ່ານຂະບວນວິວັດແຫ່ງ ການພັດທະນາ ແຂວງຜົ້ງສາລີ ໄດ້ ເຕີບໃຫຍ່ຂະຫຍາຍຕົວ ແລະ ພັດທະ ນາໃນທຸກດ້ານ ເຊັ່ນ: ພື້ນຖານໂຄງ ລ່າງ, ການຄົມມະນາຄົມຂົນສົ່ງ, ຖະໜົນຫົນທາງ ລະຫວ່າງ ແຂວງ ຫາແຂວງ, ແຂວງຫາເມືອງ ແລະ ແຂວງຫາ ຕ່າງປະເທດ ໄດ້ຮັບການ ປັບປຸງ ແລະ ປົວແປງໃຫ້ດີຂຶ້ນເທື່ອ ລະກ້າວ, ຮັກສາໄດ້ຄວາມສະຫງົບ, ປອດໄພ, ເສດຖະກິດມີການຂະ ຫຍາວຕົວຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງ ຊຶ່ງສະແດງ ອອກຢູ່ບ່ອນວ່າ: ປະຊາຊົນພາຍ ໃນແຂວງ ມີວຽກເຮັດງານທຳ, ມີລາຍໄດ້ກຸ້ມຢູ່ກຸ້ມກິນ; ໃນນັ້ນປະ ຊາຊົນສ່ວນໃຫຍ່ຍຶດອາຊີບກະສີ ກຳເປັນຕົ້ນຕໍ່. ຍັງມີໝອກໜາປົກຄຸມພື້ນທີ່ໄປທົ່ວ ບໍລິເວນ ທັ້ງໆທີ່ວ່າ ການເດີນທາງ ແມ່ນໄລຍະເດືອນພຶດສະພາ. ສະນັ້ນ ແລະ ພາລະກິດຕ່າງໆ ຊຶ່ງເປັນບັນ ຍາກາດທີ່ເຕັມໄປດ້ວຍຄວາມສະ ຫງົບ, ລຽບງ່າຍ ແລະ ຮັກແພງສາ ມັກຄີກັນທີ່ສຸດ. ແຂວງຜົ້ງສາລີ ເປັນແຂວງທີ່ຢູ່ ເໜືອສຸດຂອງ ສປປ ລາວ ທີ່ຕິດກັບ ປະເທດຈີນ ແລະ ຫວຽດນາມ ເປັນ ແຂວງພູດອຍ ມີຄວາມສູງ 1.400 ແມັດທຽບກັບລະດັບນໍ້າທະເລ, ມີ ທັງໝົດ 7 ເມືອງຄື: ເມືອງບຸນໃຕ້, ເມືອງຂວາ, ເມືອງໃໝ່, ເມືອງ ຍອດອູ, ເມືອງຜົ້ງສາລີ, ເມືອງສຳ ພັນ, ເມືອງບຸນເໜືອ. ແຂວງຜົ້ງ ສາລີ ມີອາກາດຊຸ່ມເຢັນ ເກືອບຕະ ຫລອດປີ, ອຸດົມສົມບູນໄປດ້ວຍພູຜາ ປ່າໄມ້ທີ່ດົກໜາ, ມີທະເລໝອກໃນ ຢາມເຊົ້າທີ່ສວຍສົດງົດງາມ, ມີ ຫ້ວຍນ້ຳລຳເຊທີ່ແສນອຸດົມສົມບູນ ໃນນໍ້າມີປາ, ໃນນາມີເຂົ້າ. ນອກ ຈາກນີ້ຍັງມີເອກະລັກວັດທະນະທຳ ເຊິ່ງຮ້ານນີ້ຕັ້ງຢູ່ບຶງທາດຫລວງ ຕົບແຕ່ງຮ້ານຕາມແບບຢູໂລບ ມີ ຄວາມລຽບງ່າຍສະບາຍຕາພ້ອມ ເສີມອ າຫານລົ ດຊ າດແ ຊບຊ້ອຍຈາກ ພໍ່ຄົວສີມືດີທີ່ມີຄວາມຄິດປະຍຸກ ສ້າງສັນອ າຫານອາຫານລາວ, ໄທ, ເອີຣົບ ປະສົມປະສານໃຫ້ໄດ້ອາຫານ ທີ່ມີລົດຊາດ ແຊບເປັນເອກະລັກສະ ເພາະ ເພື່ອຍົກສູງອາຫານລາວ ໃຫ້ ມີຄວາມໂດດເດັ່ນຍິ່ງໆຂຶ້ນທຽບ ເທົ່າສາກົນ. ທ່ານນາງ ເມ ເຈົ້າຂອງ ອາຫານໃຈດີໄດ້ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ຮ້ານອາ ຫານໃຈດີເກີດຈາກຄວາມມັກທີ່ ຢາກສ້າງທຸລະກິດຮ້ານອາຫານ ຂອງຜູ້ເປັນຜົ ວ ເພິ່ນເປັນຜູ້ໜຶ່ງທີ່ມັກ ໃນທຳມະຊາດ ຂອງປະເທດລາວ ຈຶ່ງຢາກສ້າງອາຫານໃນຮູບແບບ ອາຫານລາວ, ໄທ ແ ລະ ເອີຣົບ ເພື່ອ ຍົກສູງອາຫານລາວໃຫ້ມີຄວາມ ໂດດເດັ່ນຍິ່ງໆຂຶ້ນທຽບເທົ່າສາກົນ, ໂດຍເລີ່ມເປີດ ເປັນທາງການມາແຕ່ ຕົ້ນເດືອນມິຖຸນາ 2023 ທີ່ຜ່ານມາ ຮ້ານອາຫານ ໃຈດີແມ່ນຈະເນັ້ນໃສ່ ລູກຄ້າທົ່ວໄປ ທີ່ມັກຮັກໃນການນັ່ງ ຮັບປະທານ ອາຫານແບບຜ່ອນຄາຍ ເພື່ອພົບປະສັງສັນກັນໃນໂອກາດພິ ເສດຕ່າງໆ ໂດຍຄວາມໂດດເດັ່ນ ຂອງຮ້ ານຢູ່ທີ່ການສ້າງສັນເມນູອາ ຫານທີ່ມີຄວາມແຊບແຕກຕ່າງບໍ່ຊໍ້າ ໃຜຈາກພໍ່ຄົວຜູ້ມີປະສົບການຈາກ ປະເທດເພື່ອນບ້ານ ເພື່ອສ້າງໃຫ້ຜູ້ ບໍລິໂພກ ໄດ້ຮັບປະທານອາຫານທີ່ດີ ຕໍ່ສຸຂະພາບ ໃນປັດຈຸບັນມີເມນູອາ ຫານຫລາກຫລາຍລາຍການໃຫ້ ລູກຄ້າໄດ້ເລືອກ, ໃນນີ້ເມນູອາຫານ ທີ່ຂຶ້ນຊື່ທີ່ສຸດແມ່ນ: ເມນູໝົກປາ ແລະ ລາບໄກ່ ທີ່ພັດທະນາໜ້າຕາອາຫານ ໃຫ້ມີຄວາມແຕກຕ່າງຈາກບ່ອນ ອື່ນທີ່ລູກຄ້າຈະບໍ່ເຄີຍເຫັນຢູ່ໃສມາ ກ່ອນ, ຍອກນີ້ຍັງມີ ເມນູມັດສະມັນ ເປັດທີ່ເປັນອາຫານໄທທີ່ຂຶ້ນຊື່ທີ່ຮັບ ປະທານຄູ່ກັບໝີ່ກອບ, ເມນູຍຳປູ ແລະ ເມນູອາຫານຫວານທີ່ເປັນຮູບ ແບບບົວລອຍປະສົມປະສານກັບໂມ ຈິທີ່ປຸງດ້ວຍມັນມ້ວງປະສົມກັບ ໄຂ່ເຄັມ ແລະ ກ້ວຍຕາກພື້ນເມືອງ ລາວເຮົາຕົບແຕ່ງດ້ວຍໝາກນາວ ເຊື່ອມ ແລະ ຄຳປິວທີ່ສ້າງໄດ້ລົດ ຊາດມີຄວາມແຕກຕ່າງຊ່ວຍ ເພີ່ມ ຄວາມສົດຊື່ນໃຫ້ແກ່ຜູ້ຮັບປະທານ. ທ່ານນາງ ເມ ເວົ້າເສີມວ່ າ: ພາຍໃນ ປີ 2023 ນີ້ແມ່ນຈະເນັ້ນການພັດທະ ນາໃຫ້ມີເມນູອາຫານທ້ອງຖິ່ນຕາມ ລະດູການຂອງລາວເຮົາໃຫ້ຫລາກ ຫລາຍຂຶ້ນໂດຍຈະຄັດເລືອກເອົາ ວັດຖຸດິບທີ່ມີຢູ່ໃນທຳມະຊາດພາຍ ໃນທ້ອງຖິ່ນລາວເຮົາມາສ້າງສັນ ເປັນເມນູທີ່ີມີຄວາມພົ້ນເດັ່ນເຊັ່ນ: ເມນູຫອຍປັງຕາມທົ່ງນາຕ່າງໆ ມາຕົ້ມ ແລະ ປຸງແຕ່ງລົດຊາດດ້ວຍ ພືດຜັກຈາກທຳມະຊາດເພື່ອສ້າງ ມູນຄ່າເພີ່ມໃຫ້ກັບອາຫານ ແລະ ຊ່ວຍເຫລືອຊາວກະສິກຳລາວໃຫ້ ມີລາຍຮັບເພີ່ມຕື່ມນຳດ້ວຍ. ຮ້ານ ອາຫານໃຈດີເປິດບໍລິການລູກຄ້າ ໃນທຸກໆມື້, ໃນເວລາ 16:00 ໂມງ- 24:00ໂມງ, ສະຖານທີ່ຕັ້ງຢູ່ບຶງ ທາດຫລວງ, ນະຄອນຫລວງວຽງ ຈັນສອບຖາມຂໍ້ມູນເພີ່ມຕື່ມໄດ້ທີ່ JaiDee Vientiane.
RkJQdWJsaXNoZXIy MTc3MTYxMQ==