5561

xtgmf]k; 6 20/04/2023 glf4tdy f{la '7q , glu ,0tspkp,tsklk,a d7u mq j ;x;'-q oma '-kf rkp.8h dkooerk0v'ra d ໂດຍ: ມາລີດາ ໂດຍ: ຢ່າຕົ້ງ; ພາບ: ຄັດທະນາມ c0;'v5 fq ,w- dP,7;k,rh v,8h voIa [oa dmj v'mj P; s]a 'gxu f[= ]y dko]q fw2g-nj v,8+ ]k;{9u o Ih kovkskorkgru o 8v[39fz6h ,a dvkskorN og,n v' * ອາຫານ​ທີ່​ແຊບ​ຊ້ອຍ ນອກ ຈາກ​ວັດຖຸ​ດິບ​ທີ່​ສົດ​ໃໝ່ ​ແລະ ການ​ ປຸງ​ແຕ່ງລົດ​ຊາດ​ທີ່​ຖືກ​ປາກ​ຂອງ​ ຜູ້​ບໍລິໂພ​ກ​ແລ້ວ ອີກ​ຢ່າງໜຶ່ງທີ່​ ສ້າງ​ຄວາມ​ປະ​ທັບ​ໃຈ ກໍ​ຄື​ການ​ ບໍລິການທີ່​ດີ ມີ​ໄມ​ຕີຈິດຍິ້ມແຍ້ມ ແຈ່ມໃສ ​ເຊິ່ງ​ເປັນໝາກຫົວ​ໃຈ​ສໍາ ຄັນຂ​ ອງທຸ​ ລະກິ​ ດກ​ ານບໍ​ ລິການເ​ລີຍ ສະ​ນັ້ນ​ ໝາກຫົວ​ໃຈ​ສໍາຄັນ​ຂອງ​ ຮ້ານ​ເຮົາ ​ແມ່ນວັດຖຸດິບຕ້ອງ​ສົດ​ ໃໝ່, ການປຸ​ ງລົ​ ດຊ​ າດອ​ າຫານຕ້ອງ​ ໄດ້​ມາດຕະຖານ​ທີ່​ສໍາຄັນ​ເລື່ອງການ​ ບໍລິການຕ້​ ອງ​ມີ​ຄວາມຍິ້​ ມແ​ຍ້ມແ​ ຈ່ມ​ ໃສວ່ອງ​ໄວ​ທັນ​ໃຈ​ລູກ​ຄ້າ ຄືຈຸດ​ ເດັ່ນ​ຂອງ​ຮ້ານອາຫານພາເພີນທີ່ ເປັນຮ້ານອາຫານເປີດໃໝ່ອີກໜຶ່ງ ຮ້ານທີ່ກຳລັງມີຊື່ສຽງໃນນະຄອນ ຫລວງວຽງຈັນ. ທ່ານນາງ ມິຖຸນາ ສີລາວົງ ຫລື ຕິນາ ເຈົ້າຂອງຮ້ານອາຫານພາເພີນ ກ່າວວ່າ : ອີງໃສ່ຜູ້ເປັນພໍ່ ແລະ ແມ່ ຂອງຂ້າພະເຈົ້າທີ່ມີສີມືໃນການປຸງ ແຕ່ງອາຫານລົດຊາດແຊບຫລາກ ຫລາຍເມນູສຳລັບຮັບປະທານພາຍ ໃນຄອບຄົວເປັນປະຈຳຢູ່ແລ້ວ ແລະ ຢາກເຜີຍແຜ່ຄວາມແຊບຂອງແຕ່ ລະເມນູທີ່ພວກຂ້າພະເຈົ້າໄດ້ປຸງຂຶ້ນ ມານັ້ນໃຫ້ບັນດາລູກຄ້າໃນສັງຄົມ ໄດ້ຮັບປະທານນຳຈຶ່ງຕັດສິນໃຈປຶກ ສາຫາລືກັນພາຍໃນຄອບຄົວເປີດ ຮ້ານອາຫານພາເພີນແຫ່ງນີ້ຂຶ້ນ ມາໃນວັນທີ 13 ທັນວາ 2022 ທີ່ ຜ່ານມາ ເຊິ່ງໄດ້ຮັບຜົນຕອບຮັບ ທີ່ດີຈາກສັງຄົມໂດຍມີລູກຄ້ານັບ ມື້ນັບເພີ່ມຂຶ້ນເລື້ອຍໆ ມີລູກຄ້າທັງ ພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດຫລາກ ຫລາຍກຸ່ມມາຮັບປະທານອາຫານ ໃນທີ່ນີ້ຄຳວ່າ : “ພາເພີນ”ທີ່ນຳມາ ຕັ້ງເປັນຊື່ຮ້ານແມ່ນມາຈາກໃນ ນາມບຸກຄະລິກສ່ວນຕົວຂອງຂ້າ ພະ ເຈົ້າ ເອງທີ່ມັກຄວາມມ່ວນ ຊື່ນເຊິ່ງຫລາຍທ່ານບອກວ່າເວ ລາຢູ່ໃກ້ແລ້ວຈະມີຄວາມສຸກ; ຄຳ ວ່າ: “ພາເພີນ” ເປັນຄຳທີ່ຈື່ໄດ້ງ່າຍ ແລະ ເປັນການສື່ຄວາມໝາຍໃນ ການສ້າງຄວາມສຸກໃຫ້ລູກຄ້າ ທຸກໆທ່ານຜູ້ທີ່ມາຮັບປະທານອາ ຫານໃນທີ່ນີ້ໄດ້ພົບກັບຄວາມສຸກ ໃຈ. ຄວາມໂດດເດັ່ນຂອງຮ້ານອາ ຫານພາເພີນແມ່ນຈະຢູ່ທີ່ຄວາມມີ ໄມຕີຈິດມິດຕະພາບກັບລູກຄ້າ, ສາມາດເຂົ້າກັບລູກຄ້າໄດ້ງ່າຍ ແບບເປັນກັນເອງ, ເມນູອາຫານແຕ່ ລະຢ່າງທີ່ປຸງແມ່ນເຮັດດ້ວຍວັດຖຸ ດິບທີ່ມີຄວາມສົດໃໝ່ທຸກໆມື້, ເນັ້ນ ເອົາໃຈໃສ່ການບໍລິການທີ່ມີຄວາມ ວ່ອງໄວແລະ ໃນນີ້ທີ່ພິເສດສຸດແມ່ນ ປະລິມານອາຫານຈະມີຄວາມກຸ້ມ ຄ່າກັບລາຄາທີ່ລູກຄ້າຈ່າຍໄປ ພ້ອມ ດຽວກັນນີ້ລູກຄ້າທຸກທ່ານທີ່ມາ ຈະໄດ້ສຳຜັດບັນຍາກາດທີ່ມີຄວາມ ເປັນທຳມະຊາດ ແລະ ມີຄວາມສະ ຫງົບອົບອຸ່ນຄ້າຍຄືນັ່ງຮັບປະທານ ອາຫານຢູ່ເຮືອນຕົນເອງ. ໃນປັດຈຸ ບັນພາຍໃນຮ້ານພາເພີນແມ່ນມີເມ ນູອາຫານລາວຫລາກຫລາຍລາຍ ການໄວ້ໃຫ້ລູກຄ້າໄດ້ເລືອກຮັບປະ ທານ, ໃນນີ້ເມນູທີ່ຂຶ້ນຊື່ທີ່ສຸດແມ່ນ ໄດ້ແກ່: “ເມນູກ້ອຍປາພາເພີນ”ແລະ ເມນູຕໍາຫລາກຫລາຍລາຍການທີ່ ໄດ້ຮັບຄວາມນິຍົມ ແລະ ໄດ້ຂາຍດີ ເພາະວ່າປຸງແຕ່ງດ້ວຍລົດຊາດ ທີ່ມີ ຄວາມແຊບເປັນເອກະລັກສະເພາະ ຈາກສູດພາຍໃນຄອບຄົວພວກຂ້າ ພະເຈົ້າເອງ. ທ່ານນາງ ມິຖຸນາ ກ່າວຕື່ມວ່າ ໃນຍຸກປັດຈຸບັນທຸລະກິດຮ້ານອາ ຫານຖືວ່າມີການແຂ່ງຂັນກັນສູງ, ໃນນີ້ຍຸດທະສາດຂອງຮ້ານພາ ເພີນເອງແມ່ນຈະເນັ້ນເອົາໃຈໃສ່ ການບໍລິການທີ່ປະທັບໃຈ ແລະ ອາ ຫານທີ່ແຊບສະອາດທີ່ມີຄວາມສົດ ໃໝ່ເພື່ອສ້າງຄວາມປະທັບໃຈທີ່ສຸດ ໃຫ້ກັບລູກຄ້າ ແລະ ໃນປັດຈຸບັນເພື່ອ ອຳນວຍຄວາມສະດວກໃຫ້ລູກຄ້າ ພວກຂ້າພະເຈົ້າໄດ້ມີບໍລິການຈັດ ສົ່ງເຖິງສະຖານທີ່ໂດຍຜ່ານຂົນສົ່ງ ທີ່ໄດ້ຮັບຄວາມໜ້າເຊື່ອຖືໃນສັງຄົມ ແລະ ພ້ອມດຽວກັນນີ້ ໃນອະນາ ຄົດພວກຂ້າພະເຈົ້າແມ່ນມີແຜນ ອອກຮັບຈັດງານລ້ຽງງານສ້າງສັນ ຕ່າງໆຕາມຄວາມຕ້ອງການຂອງ ລູກຄ້າໃນສັງຄົມນຳດ້ວຍ. ຮ້ານອາຫານພາເພີນເປີດບໍລິ ການລູກຄ້າໃນທຸກໆມື້, ໃນເວລາ 11:00ໂມງ-23:00ໂມງ,ສະຖານ ທີ່ຕັ້ງຢູ່ບ້ານໄຊສະຫວ່າງ (ຮ່ອມ 12), ເມືອງໄຊທານີ, ນະຄອນ ຫລວງວຽງຈັນ. ຂໍ້ມູນເພີ່ມຕື່ມສອບ ຖາມໄດ້ທີ່: ຮ້ານອາຫານຕິນາພາ ເພີນ Phaphern. * ແຂວງອຸດົມໄຊ ກໍແມ່ນແຂວງ ໜຶ່ງທີ່ມີເສັ້ນທາງລົດໄຟ ລາວ-ຈີນ ຜ່ານ ແລະ ມີສະຖານີຢູ່ພາຍໃນແຂວງ ເຊິ່ງກາຍເປັນທ່າແຮງໜຶ່ງເຮັດໃຫ້ມີ ຄວາມສະດວກສະບາຍຕໍ່ນັກທ່ອງ ທ່ຽວພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດເຂົ້າ ມາທ່ຽວ. ຂະນະທີ່ມາຮອດປັດຈຸບັນນີ້, ແຂວງອຸດົມໄຊ ກໍໄດ້ກະກຽມຫລາຍ ປັດໄຈ ເພື່ອຮອງຮັບນັກທ່ອງທ່ຽວທີ່ ຈະຫລັ່ງໄຫລເຂົ້າມາ ພາຍຫລັງໄດ້ ມີການເປີດໃຫ້ບໍລິການແລ່ນລົດໄຟ ເຊື່ອມຕໍ່ລາວ-ຈີນ ໃນວັນທີ 13 ເມສາ 2023 ຜ່ານມາ. ຕໍ່ກັບການພັດທະນາທີ່ມີການເປີດ ກວ້າງຂຶ້ນເລື້ອຍໆນັ້ນໄດ້ສົ່ງຜົນເຮັດ ໃຫ້ທາງແຂວງກໍໄດ້ປັບປຸງ ແລະ ສືບ ຕໍ່ຍົກລະດັບການພັດທະນາເຊັ່ນ ກັນ ໂດຍສະເພາະແມ່ນສະຖານທີ່ທ່ອງ ທ່ຽວ, ໂຮງແຮມ-ເຮືອນພັກ, ການບໍລິ ການຕ່າງໆ, ຝຶກອົບຮົມການສະໜອງ ຂໍ້ມູນ ແລະ ອື່ນໆ. ທ່ານ ເພັງ ສຸດາວອນ ຮອງຫົວ ໜ້າພະແນກຖະແຫລ່ງຂ່າວ, ວັດທະນະ ທຳ ແລະ ທ່ອງທ່ຽວ ໄດ້ໃຫ້ຮູ້ວ່າ: ໃນ ໄລຍະຜ່ານມາແຂວງອຸດົມໄຊ ໄດ້ຕັ້ງ ໜ້າສຸມໃສ່ວຽກງານພັດທະນາການ ທ່ອງທ່ຽວ ພ້ອມທັງສໍາຫລວດແຫລ່ງ ທ່ອງທ່ຽວທີ່ມີທ່າແຮງຕໍ່ກັບການພັດ ທະນາ ເພື່ອດຶງດູດການລົງທຶນທາງ ພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດ. ເຖິງວ່າ ແຂວງອຸດົມໄຊ ຈະມີແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວ ທໍາມະຊາດ, ວັດທະນະທໍາ ແລະ ປະ ຫວັດສາດຫລາຍແຫ່ງກໍ່ຕາມ, ແຕ່ ບໍ່ໄດ້ຮັບການພັດທະນາ. ເນື່ອງຈາກ ການລົງທຶນດ້ານການທ່ອງທ່ຽວແມ່ນ ຕ້ອງໃຊ້ງົບປະມານຫລາຍ ຈຶ່ງເຮັດ ໃຫ້ການພັດທະນາແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວຢູ່ ແຂວງອຸດົມໄຊຂ່ອນຄ້າງຊ້າ. ພ້ອມນີ້, ການເຂົ້າເຖິງແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວຫ່າງ ໄກຊອກຫລີກ ເຮັດໃຫ້ນັກລົງທຶນບໍ່ ຢາກລົງທຶນພໍປານໃດ. ສຳລັບການຄຸ້ມ ຄອງແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວໂດຍພື້ນຖານ ແມ່ນປະຕິບັດຕາມຂໍ້ກໍານົດ, ກົດລະ ບຽບ, ນິຕິກໍາຕ່າງໆ ທີ່ຂັ້ນເທິງວາງ ອອກ, ຕາມໜ້າທີ່ພາລະບົດບາດ, ຄວາມຮັບຜິດຊອບຂອງແຕ່ລະຂັ້ນ ແລະ ມີການແບ່ງຂັ້ນຄຸ້ມຄອງຕາມ ເງື່ອນໄຂ ແລະ ມາດຕະຖານ. ປັດຈຸບັນ ການຄຸ້ມຄອງບໍລິຫານຈັດການແມ່ນ ແບ່ງອອກເປັນ 2 ແບບຄື: ການບໍລິ ຫານໂດຍຜູ້ລົງທຶນເອງ, ແຕ່ຕ້ອງມີ ການຈ້າງປະຊາຊົນ ເຂົ້າມາເຮັດວຽກ ເພື່ອໃຫ້ເຂົາເຈົ້າມີລາຍຮັບ; ການບໍລິ ຫານຈັດການແບບປະຊາຊົນມີສ່ວນ ຮ່ວມ ໂດຍປະຊາຊົນເປັນຜູ້ບໍລິຫານ ເປັນກຸ່ມ. ທ່ານຍັງກ່າວຕື່ມວ່າ: ເພື່ອການ ຮອງຮັບນັກທ່ອງທ່ຽວທີ່ຈະຫລັງ ໄຫລເຂົ້າມາພາຍຫລັງໄດ້ເປີດເສັ້ນ ທາງລົດໄຟເຊື່ອມຕໍ່ລາວ-ຈີນ; ພະແນກ ຖວທ ແຂວງພວກເຮົາກໍ່ຄືທາງແຂວງ ໄດ້ພະຍາຍາມສືບຕໍ່ຊອກຫານັກລົງ ທຶນທາງພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດ ເພື່ອມາລົງທຶນດ້ານການທ່ອງທ່ຽວ ຢູ່ແຂວງອຸດົມໄຊ ໃນຕໍ່ໜ້າຢ່າງນ້ອຍ ໃຫ້ໄດ້ 2 - 3 ສະຖານທີ່ເພີ່ມເຕີມນອກ ຈາກສະຖານທີ່ທີ່ເປີດບໍລິການແລ້ວ; ປັບປຸງຄືນການບໍລິການ, ມີການປະ ສານງານກັນກັບລະ ຫວ່າງພາກ-ລັດ ແລະ ພາກທຸລະກິດຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງ ເພື່ອ ປັບປຸງ ແລະ ຊອກຫາທາງແກ້ໄຂບັນ ຫາທີ່ຍັງເຮັດບໍ່ທັນໄດ້ດີ; ສ້າງຕັ້ງສະ ມາຄົມທຸລະກິດການທ່ອງທ່ຽວຂອງ ແຂວງ ແລະ ກຸ່ມຍ່ອຍຕ່າງໆ ເພື່ອຮັບ ຜິດຊອບແຕ່ລະປະເພດທຸລະກິດໃຫ້ ເປັນກຸ່ມເປັນກ້ອນ, ປະຕິບັດໃຫ້ໄດ້ຕາມ ມາດຕະຖານແລະຂໍ້ກໍານົດທີ່ວາງອອກ ຢ່າງເຂັ້ມງວດ; ຊອກແຫລ່ງທຶນ ແລະ ຈັດຝຶດອົບຮົມການສະໜອງຂໍ້ມູນ, ການບໍລິການໃຫ້ແກ່ພະນັກງານ, ຜູ້ປະ ກອບການທຸລະກິດ ແຕ່ລະພາກສ່ວນ ໃຫ້ສາມາດສະໜອງຂໍ້ມູນ, ສາມາດ ສື່ສານພາສາຕ່າງປະເທດ ໄດ້ໂດຍພື້ນ ຖານເປັນຕົ້ນແມ່ນພາສາຈີນ ແລະ ພາສາອັງກິດ, ກໍານົດລາຄາການບໍ ລິການຕ່າງໆໃຫ້ຢູ່ໃນກອບບໍ່ແພງ ເກີນໄປ ແລະ ບໍ່ຖືກເກີນໄປນັກ ທ່ອງ ທ່ຽວຈ່າຍໄດ້ທຸລະກິດຢູ່ຕະຫລອດ. ຂະນະທີ່ປັດຈຸບັນທົ່ວແຂວງອຸດົມໄຊ ມີໂຮງແຮມທັງໝົດ 27 ແຫ່ງ, ເຮືອນ ພັກ 128 ແຫ່ງ, ລີສອດ 6 ແຫ່ງ ໂດຍ ສາມາດຮອງ ຮັບນັກທ່ອງທ່ຽວໄດ້. 90% ຂອງແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວທັງໝົດ ນັ້ນກໍ່ຍັງບໍ່ໄດ້ຮັບການພັດທະນາ ເພື່ອ ເປັນການຮອງຮັບເປີດບໍລິການໃຫ້ນັກ ທ່ອງທ່ຽວໄດ້ເທື່ອ. ແຫລ່ງທ່ອງທ່ຽວ ທີ່ໄດ້ຮັບການພັດທະນາຢ່າງເຕັມໂຕ ແລະ ສາມາດເປີດບໍລິການໃຫ້ນັກທ່ອງ ທ່ຽວທັງພາຍໃນ ແລະ ຕ່າງປະເທດ ທ່ຽວຊົມ ມີພຽງ 3 ສະຖານທີ່ຄື: ນໍ້າ ກັດຢໍລະປ່າ ທ່ອງທ່ຽວທໍາມະຊາດ ໂດຍໄດ້ຮັບການລົງທຶນຈາກນັກລົງ ທຶນພາຍໃນ; ວັດພະເຈົ້າສິງຄໍາ ທ່ອງ ທ່ຽວວັດທະນະທໍາ ໂດຍຮັບການຊີ້ ນໍາ ຈາກພາກ-ລັດຂັ້ນແຂວງ, ເມືອງ ແລະ ບ້ານ ເຊິ່ງງົບປະມານແມ່ນໄດ້ ຈາກການບໍລິຈາກ ແລະ ງົບຂອງວັດ ເອງເປັນສ່ວນໃຫ່ຍ ແລະ ຖໍ້າຈອມອອງ ທ່ອງທ່ຽວທໍາມະຊາດ ທີ່ໄດ້ຮັບທຶນພັດ ທະນາຈາກທະນາຄານພັດທະນາອາ ຊີບ (ADB). ທ່ານ ເພັງ ສຸດາວອນ ຍັງໃຫ້ຮູ້ຕື່ມ ວ່າ: ນອກຈາກນັ້ນ, ກໍ່ຍັງມີສະຖານທີ່ ທ່ອງທ່ຽວອື່ນໆ ທີ່ເປີດບໍລິການແບບ ຂັ້ນພື້ນຖານແລ້ວຢູ່ແຕ່ລະເມືອງທີ່ຍັງ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTc3MTYxMQ==